Korta meningar

28 februari 2013 22:06 | Korta meningar | 17 kommentarer

I TV sågs den avgående påven lyfta i en helikopter, dock inte på väg till himlen.

* * *

De borgerliga partiledarna har efter Maramö visats upp i TV och har där deklarerat: Vi slåss alla för samma mål.

Vad för slags mål? Slagsmål?

* * *

Centern verkar ha släppt sitt gamla krav om avveckling av kärnkraften. På dagordningen står numera i ställe avveckling av Centerpartiet.

17 kommentarer

  1. Hej
    Centerpartiet vill på sikt avveckla Kärnkraften men det tre benen i Alliansens miljöpolitik står fast och det tre benen är Kärnkraft och Vatten kraft och Vindkraft och andra förnybara energi källor. Kärnkraften behövs förnyas i Sverige och det är möjligt nu att bygga nya kärnkraftsrektorer på nuvarande platser. Med vänliga hälsning från en liberal som håller på Folkpartiet

    Comment by Åke karlsson — 2013 03 06 17:40 #

  2. Till Åke Karlsson: Jag vidhåller att den enda avveckling Centerparteit verkar lyckas med är den av Centerpartiet.

    Och om Gud vill avvecklas även Kristdemokraterna.

    Comment by Enn Kokk — 2013 03 06 18:13 #

  3. Borgerlighetens energipolitik är lika hållbar som en isglass i Sahara. Har C överhuvudtaget någon trovärdighet i kärnkraftsfrågan och energipolitiken i stort med hänsyn till partiets historia? Om vi skall långsiktigt avveckla vårt kärnkraftsberoende, och det skall vi av miljöskäl, måste det ske med en S-regering.

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 06 20:20 #

  4. Hej Bengt Eliasson
    Se på Tyskland dom ska avskaffa Kärnkraften och dom ersätter den med kolkraftverk och dom kommer få en gas ledning från Ryssland är inte miljövänligt. S-regering med stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet så kommer Sverige avveckla kärnkraften och importera smutsig el från Tyskland och Polen för Vindkraftverk och solcellpaneler kan inte ersätta kärnkraften själva. Så Socialdemokratiskregering miljöpolitik med stöd av Vänsterpartiet och miljöpartiet lika med smutsig snö och varmare klimat globalt där tillhör Sverige. Stefan ville när han var metallorförande satsa på kärnkraften för att bevara den svenska industrin och nu när Stefan är s-ledare så vill han inte säga kärnkraft utan han talar om förnybara enregikällor och det är dubbelmoral?

    Comment by Åke karlsson — 2013 03 11 20:51 #

  5. Till Åke Karlsson: Är det någonting den svenska nutidshistorien har lärt oss är att Centerpartiets miljöpolitik och löften är lika hållbara som just isglassar i Sahara. För mig som växte upp på 1970-talet och hörde Thorbjörn Fälldins numera klassiska ord om att han aldrig skulle dagtinga med sitt samvete när det gällde kärnkraften är alltid Centerpartiet förknippat med just isglassar i Sahara. C saknar helt trovärdighet i miljöfrågan. Partiet tänker alltid på företagen i första hand, aldrig på den enskilda människan och de konsekvenser den måste bära om vi våldför oss på naturen. Det är därför vi långsiktigt måste avveckla kärnenergin i Sverige. Sverige är, trots Alliansregeringens bristande intresse och stöd, ett högteknologiskt samhälle med mycket duktiga ingenjörer och forskare, vilka kommer, när de får möjligheten från den kommande socialdemokratiska regeringen, att lägga i högsta växeln och satsa på forskning kring de förnyelsebara energislagen. Reinfeldt brukar ju åka omkring och kalla den svenska industrin ett särintresse och det gäller väl även forskningsområdet.

    Och sedan vad det gäller Stefan Löfven så måste han lyssna på vad medlemmarna anser i frågan. Annars torde han inte bli långvarig som partiordförande. Att kunna lyssna på rörelsen är nog den viktigaste egenskapen en S-ledare måste besitta.

    Egentligen är väl Centerns hela partiprogram en jättestor isglass. Tro mig: Den kommer att ha smält i god tid innan valet 2014.

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 11 21:34 #

  6. Till Enn Kokk: Blir inte också ett republikanhjärta lite rörd över den hyllning en enkel gruvarbetardotter från Wales får i dessa dagar i Stockholm?

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 11 21:37 #

  7. Till Bengt Eliasson: Jag har träffat Lilian åtskilliga gånger, också haft henne till bordet vid kungamiddagar. Det var en dam med en så kärv och ibland rå humor att jag inte vill citera henne, men vi kom alltid väl överens.

    Men frågan om republik kontra monarki har faktiskt inte med personer att göra. Det är ju i och för sig mänskligt sett alltid bättre, om kungen är intelligent och återhållsam i sin funktion som statsöverhuvud, men ststsöverhuvud bör vi få välja – vi borde alltså ha republik i stället för monarki.

    Comment by Enn Kokk — 2013 03 11 22:06 #

  8. Till Enn Kokk: Om detta tvista de lärde, men i mitt fall är det enkelt. Jag är både socialdemokrat och monarkist. Och det är jag med stor stolthet.

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 11 22:14 #

  9. Men snälla farbror Kokk, säg inte ”borde” för då får vi aldrig några ”personer” som kan ändra den nuvarande regeringsformen, och rätten att välja statsöverhuvud.
    Så visst är det en fråga om just personer!
    http://www.sjolanders.homestead.com/
    Det e kul att du tar mina länkar ännu nu när Carl Bildt börjat radera bort dem.
    Kan du arrangera med en statsbegravning för mig om jag genomför ändringen av regeringsformen till det skick som är naturligt och relevant, och då innan jag droppar av?
    Om du fått en inbjudan till Turkish Delight på Gala middagen kan du väl skriva folk på näsan om att Sverige faktiskt kan komma att utvecklas till något bättre mycket snart.
    http://www.val2010.homestead.com/

    Comment by Ture Sjolander — 2013 03 12 9:37 #

  10. Kära Brutus, inte du också!

    Comment by Ture Sjolander — 2013 03 12 9:57 #

  11. Hej Enn Kokk
    Jag är inte socialdemokarat men jag delar vänsterns syn att Sverige ska bli Republik för monarki är man född till Kung som Carl Gustav är i familjen Bernadotte släkten. Han är inte vald av Svenska folket våran Kung och det är inte demokrati han är högsta statschef våran kung utan politisk makt vilket är mycket märkligt. Med President i Sverige så blir den högsta statschef med politisk makt och är då vald av svenska folket och då är Sverige än demokrati värd namnet när Sverige går från Monarki till Republik. Birgitta Olsson (FP) och förspråkar Republik och då kan jag som liberal också förespråka det även om det går i mot Folkpartiets idéprogram som är för monarki som statsskicket i Sverige. Jag tror på marknadsekonomi globalt mellan länderna med frihandel och bistånd bekämpar inte fattigdomen i världen utan fattigdomen minskar med global frihandel med marknads ekonomier i världens länder. Socialismen skapar fattigdom men liberalismen gör att fler länder blir rika tack vare frihandel mellan länderna med marknadsekonomier.

    Comment by Åke karlsson — 2013 03 12 12:07 #

  12. Hej Bengt Eliasson
    Jag är säker på globaseringen minskar fattigdomen med marknadsekonomi och frihandel mellan länderna och här kommer kloka ord från Folkpartiets riskmöte 2013 den 9 mars och källan är;
    Det vi idag kallar globalisering är ju att nästan hela världen nu deltar i marknadsmässig frihandel. Det är en gigantisk seger för frihandel och marknadsekonomi, för fri företagsamhet och entreprenörskap. En seger för den liberala ekonomin.
    Angola. Nigeria. Etiopien. Tchad. Mocambique. Och Rwanda. Vet ni vad de länderna har gemensamt? De är alla med på listan över världens snabbast växande ekonomier under milleniets första årtionde. Av de snabbast växande länderna ligger sex av tio i Afrika.
    När jag var liten grabb gav vi pengar till de fattiga i Asien. Tänk vilken fantastisk resa många av mina jämnåriga i Asien gjort under sin levnadstid. Från att ha fötts och vuxit upp i fattiga länder beroende av hjälp från utlandet så bor många av dem idag i några av de starkaste ekonomierna i världen.
    I vår tid är det de afrikanska barnen som kommer att göra den resan. Tigerekonomierna utmanas av lejonekonomierna.
    För 20 år sedan satte FN upp ett så kallat milleniemål; att halvera världsfattigdomen till 2015. För en gångs skull har den typen av mål uppnåtts. Det har uppnåtts med råge och i förtid. Men inte på grund av FN utan på grund av att liberala idéer nu dominerar världshandeln.
    Vänstern har varit emot globaliseringen. Varje litet steg. De har varit emot marknadsekonomin. De har varit skeptiska till frihandeln. När jag växte upp i textilbygden kring Borås gick de röda partierna i demonstrationståg för att slå vakt om handelshinder för textiler. Men det är ju frihandel på kläder som har lyft Indien och stora delar av Asien. Hur ska fattiga länder kunna lyfta sig om de inte får exportera? Den långsiktiga visionen kan ju inte vara att bara vi ska få vara rika och sen ska vi skicka bistånd till de andra.
    Vad säger vänstern i dag om globaliseringen? Jag läste vänsterpartiets internationella program. Jodå, ordet ”globalisering” förekommer hela 14 gånger. Dock inte en enda gång som något positivt, utan enbart som skällsord. Det är en pinsam läsning. Innerst inne längtar de tillbaka till när liberala idéer kunde hållas borta med en mur.
    Liberalismen är oslagbar på att skapa välstånd. Socialismen är oslagbar på att skapa fattigdom.
    Socialisterna har haft fel i hundra år. Och de har inget lärt. De har lika fel nu! Slut på källan Jag tycker socialismen inte för står att marknadsekonomier med frihandel är det som folk kommer ur fattigdomen med privata förtag icke reglerande arbetsmarknad i världen! Jag undrar vad tycker du om privata apotek i Sverige? Är tacksam för svar på hela denna texten?

    Comment by Åke karlsson — 2013 03 12 16:55 #

  13. Hej Enn Kokk!

    Jag kan inte säga att jag är påläst när det kommer till din blogg, men jag har ögnat igenom några inlägg och jag vill berömma ditt sätt att skriva. Har du kanske något tips till mig, en orutinerad inom ämnet, på hur man blir en bättre skribent?

    Comment by Erik Niklasson — 2013 03 12 18:22 #

  14. Enn Kokk: Du har ju varit under en följd av år på de av Kungaparet givna officiella middagarna i Karl XIs Galleri, liksom Nobelfesten i Stadshuset. Vi är mycket mat- och vinintresserade och har många gånger undrat över om kockarna lyckas hålla maten varm fram till serveringsögonblicket med hänsyn till antalet gäster? Och hur brukar vinerna passa till maträtterna?

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 03 12 19:42 #

  15. Till Erik Niklasson: Jag är ju en gammal yrkesskribent, som har varit journalist och även gett ut egna böcker. Att skriva korrrekt svenska lär man sig naturligtvis genom att lära sig grammatik- och stavningsregler och sen praktisera detta flitigt, men sen tror jag väl också att olika människor har lite olika fallenhet även i det här stycket. Formuleringsförmåga är svårt att lära ut på formell väg.

    Comment by Enn Kokk — 2013 03 12 20:30 #

  16. Till Bengt Eliasson: På det hela taget har köket och serveringspersonalen lyckats förbluffande väl med att maten har varit både välsmakande och fortfarande varm när den har serverats. Sen hör det till omständigheterna, att det ju hålls en del tal, vilket gör, att maten måste klara även en stunds väntan.

    Och eftersom det är proffs som komponerar de här måltiderna, brukar också vinet vara rätt till just den rätt som serveras.

    Med tanke på omständigheterna serveras också de alkoholhaltiga dryckerna i måttliga kvantiteter. Jag har i och för sig sett Boris Jeltsin berusad vid en kungamiddag, men det tror jag berodde på att han hade grundat före middagen.

    På svarsmiddagen på ryska ambassaden satt jag bredvid Jeltsins hustru och såg henne mot slutet av middagen blanda cognac och rödvin och sen svepa alltihop i en klunk.

    Comment by Enn Kokk — 2013 03 12 20:44 #

  17. Dessa Korta meningar är ju rena rama kokkleriet.
    Skrivklåda kanske?

    Comment by Ture Sjolander — 2013 03 13 10:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^