Melodikrysset nr 16 2009

18 april 2009 12:17 | Film, Musik, Politik, Resor, Teater, Ur dagboken | 18 kommentarer

Strax innan jag hörde Vivaldis ”Våren” spelas i Ring så spelar vi, kom det ett lätt snöfall här i Öregrund. Men när vi i Melodikrysset hade kommit till ”Rudolf med röda mulen”, hade snön redan smält, även i skuggan. Den här sången, som i original heter ”Rudolph the Red-Nosed Reindeer”, minns vi äldre radiolyssnare med Alice Babs.

”Istanbul-Konstantinopel”, som vi här hörde med för mig okända The Champs, minns jag bland annat med Flickery Flies, bland vars medlemmar fanns Brita Borg, Allan Johansson och Oskar Rundkvist. Det land titeln skulle leda oss till är förstås Turkiet.

Vi fortsätter på gamlinglinjen.

Radioter i min ålder minns väl ”Titta in i min lilla kajuta” med text av Nils Gustaf Granath och musik av den fantastiske melodimakaren Jules Sylvain. Här skulle sångtiteln ge oss ordet titt.

”Någonting att äta, någonting att dricka” ingick i filmen ”Kärleksexpressen” från 1932, men jag gissar att flertalet – även jag – minns den med Sune Mangs.

Också ”Beatrice Aurore”, med text av Harriet Löwenhjelm, är en goding, men här hörde vi den med en fortfarande aktiv sångare, Tommy Körberg.

Från de gamla godingarna kan vi väl sen hoppa till melodifestivalbidragen.

Lättast att komma i håg bland dem är ”Mama Take Me Home” från 2006, detta för att den sjöngs så medryckande av gruppen Rednex.

Varför jag minns ”Ska vi plocka körsbär i min trädgård” från 1975 vet jag inte riktigt. I alla fall har jag inget som helst minne av sångerskan, Ann-Christine Bärnsten; jag fick googla för att komma på hennes namn.

Det senare fick jag också göra för att hitta Jimmy Jansson, vars bidrag 2005, ”Vi kan gunga”, jag heller inte minns.

Rebecca Törnqvist, här i ”One Hour Drive”, hade jag däremot ingen svårighet att identifiera. Men då har vi förstås lämnat melodifestivalerna bakom oss.

Med det menar jag inte att allt som framförs där är skräp. ABBA har ju till exempel gjort bra melodifestivallåtar, även om just ”Dancing Queen”, som vi hörde i dag, inte gjordes för någon melodifestival. Själv hörde jag den från scen förra året, i broadwayuppsättningen av ”Mamma Mia”.

Björk, som vi i dag hörde i ”Human Behaviour”, har jag faktiskt också hört live, vid Nordiska rådets kulturprisutdelning i rådhuset i København. Jag satt nästan längst fram, så det var en extra upplevelse att se och höra henne så nära. Och ni vet förstås själva att hon kommer från Island.

Fred Åkerström, som vi i dag hörde i Alf Hambes ”Kajsas udde”, har jag också hört live några gånger. Tidigt en gång, på krogen. Men den mäktigaste upplevelsen av honom fick jag, när han 1970 medverkade i introduktionskonserten för min sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred” (Prisma). Kongresshallen i Stockholms Folkets hus var fullsatt, och publiken sjöng så att väggarna gungade.

Kvar att redovisa är då svaren på två frågor, som låg intill varann men var ganska olika. Men så ska det ju vara i melodikrysset.

Den irländska walesiska artist som vi hörde i ”Warwick Avenue” heter (Amee Anne) Duffy.

Och Norrlandsoperan, som vi hörde i ”Opp Amaryllis”, finns i Umeå, en stad vars kulturpolitik jag som kulturpolitiker (S) – jag sitter i kulturnämnden i min egen hemstad, Uppsala – värderar högt.

* * *

På jakt efter något svar i allra senaste Melodikrysset? Prova då med att anitingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att knappa på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

18 kommentarer

 1. Vill bara påpeka att Duffy är från Wales och inte Irland. Annars var det som alltid trevligt att läsa dina tankar om dagens kryss.

  Comment by Kryssare — 2009 04 18 12:24 #

 2. Hej!
  Vill gärna hålla med signaturen ”Kryssare” Så trevligt med dina kommentarer runt svaren i Melodikrysset. Kul!

  Comment by Carin — 2009 04 18 12:40 #

 3. Till Kryssare: Som jag brukar framhålla gör jag inte anspråk på att vara allvetare. Jag ändrar till Wales.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 18 12:45 #

 4. Hej! Är du säker på att det var Opp Amaryllis!(eller Om fiskafänget som den heter) som Norrlandsoperan spelade? För jag var helt säker på att det är Hvila vid denna källa, Fredmans epistel n:o 82.
  Tack för all hjälp med alla kryss varje vecka!
  Trevlig helg!
  /Ina

  Comment by Ina — 2009 04 18 12:56 #

 5. Till Ina: Jag kan inte svära på det och orkar inte lyssna en gång till på webben. Jag tyckte att jag ett par gånger uppfattade den melodin, men det fanns ett mellantema också. Hur som helst var det ju inte det här som efterfrågades.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 18 15:38 #

 6. V.g. rätta namnet till Törnqvist

  Comment by F. Jönsson — 2009 04 18 16:02 #

 7. Tack för dina kommentarer till Melodikrysset. Själva kryssandet blir mer att fylla i, ibland t o m innan frågorna ställs. Därför är det så trevligt att läsa dina kommentarer och personliga betraktelser om artister och melodier.
  Till Anders Eldeman skulle jag vilja hälsa att lite mer klurigheter skulle vara önskvärt, inte bara att det med google.se går att få fram rätta lösningar.

  Comment by Per Wärmegård — 2009 04 18 16:59 #

 8. tack för hjälpen! denna gång var ordet ”titt” det enda jag inte kommit på!

  Comment by R22 — 2009 04 18 17:17 #

 9. Hejsan!
  Nyss hemkommen från gryningspromenad. Upplevelsen över naturens dagliga uppvaknande är oslagbart (hunden och jag stack ut strax före 05) och vi fick höra fåglarna harkla sig, se rävar, harar och älgar begå stretchövningar.

  Nu äter vi strax frukost men först vill jag meddela att krysset var löst och inskickat före snabbreprisen. Tänk om redaktionen valde snabbaste lösningen för vinst!

  Inte ens en klocka har jag vunnit under alla dessa år.

  Vårkram
  Inger

  Comment by Inger Isberg — 2009 04 19 8:22 #

 10. Till Inger Isberg: Själv har jag aldrig någonsin skickat in svar – men har ändå, genom en annan persons försorg (han sände in mina svar i mitt namn) vunnit förstapriset, musiklexikonet.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 19 12:30 #

 11. ”Någonting att äta, någonting att dricka” minns jag faktiskt främst med Karl Wehle, även om jag inte kan minnas att jag sett filmen ”Kärleksexpressen”. Karl Wehle var ju Sveriges ”Whispering” Jack Smith.

  Comment by Stefan Hellmark — 2009 04 19 21:41 #

 12. Till Stefan Hellmark: Karl Wehle gjorde samtliga melodier i ”Kärleksexpressen”. Vad jag menade var att Sune Mangs’ mycket senare inspelning förmodligen är mest känd i dag.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 19 23:11 #

 13. ”Istanbul was Constantinople, now it’s Istanbul, not Constantinople” är en hitlåt original från 1953 med kanadensiska The four Lads. The Champs version har jag aldrig hört förut men det man kunde höra av gruppens sättning leder till att det är samma Champs som gjorde ”Tequila” 1958 och ”Tequila twist” 1962, en inspelning som blev signatur för SR-programmet Tio i Topp när det var sommar, Sommartoppen, och när man var ute i landet och röstade på 60-talet under ledning av Pekka Langer, faktiskt.
  Bakom ”Ska vi plocka körsbär i min trådgård” låg inte helt okände Karl-Gerhard Lundqvist, dvs Little Gerhard, och den texten är inte helt okontroversiell…Sången blev uppmärksammad efteråt för att den ledde tankarna till inte bara att bokstavligen plocka körsbär i en trädgård utan även till kärlek och sex. Detta fattade inte sångerskan Ann-Christine Bärnsten förrän senare. Om man inte associerar så är man ganska oskuldsfull….
  För övrigt tycker jag att mycket pekar på att ”ryktet” om P4-policyn med lågt antal ”äldre” låtar verkar stämma, annars hade Eldeman kunnat välja t ex någon av ”Jimmy” Justice låtar, han som hade 4 låtar på Tio i Topp på 60-talet, bl a ”Spanish Harlem”.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 04 19 23:30 #

 14. Till Gunnar Bergquist: Tack, som vanligt, för kompletterande kommentarer. Ibland är det så att jag själv inte tar med allt jag vet, eftersom jag erfarenhetsmässigt vet att min läsare stampar av otålighet, om jag inte någorlunda snabbt publicerar mitt lördagskåseri. Ett exempel; även jag kände till det här med Little Gerhard.

  Det där med att plocka körsbär kan onekligen tolkas sexuellt – möjligen var det just därför jag kom i håg den här låten men inte sångerskan.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 19 23:41 #

 15. ”Why did Constantinople get the works?” frågar Toronto-gruppen The Lads som jag just lyssnat till på Youtube för att nostalgiskt minnas 50-talet. Klokt nog svarar The Lads: ”It´s nobody´s business but the Turks´”. Man kan då lätt tro att namnet Istanbul är turkiskt. Men varför dröjde det från 1453 till 1930 innan namnet byttes? Det utreds gärna av vår mest lärde diplomat någonsin, Ingmar Karlsson, just återvänd från generalkonsulatet i nämnda stad. Istanbul är faktiskt också grekiska och härleds från ”Eis ten polin” (i staden). Även de gamla turkarna ville se sig som européer och överta arvet från Grekland och Rom.

  Comment by Björn Kumm — 2009 04 20 13:52 #

 16. Till Björn Kumm: Tack, förresten, för boken om Tito. Jag har inte hunnut börja på den än, men den ligger överst i högen med böcker att läsa.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 21 9:43 #

 17. “Istanbul was Constantinople, now it’s Istanbul, not Constantinople” Ja låten väcker onekligen nostalgiska minnen. Det var faktiskt den första låt som jag dansade till. Det var på en logdans på Släda, Alnön, sommaren 1953 och det var min kompis Bosses storasyrra Liz som hade tränat med mig (och Bosse) – tillräckligt för att jag skulle våga begå den offentliga premiären. 13 år var jag och ett stort steg i livet var det. Det kan tyckas vara en struntsak en dag när riksbankens styrränta har sänkts till 0,5 procent (har vi upplevt det sen 40-talet?) och det står klar att (s) återigen missat en viktig ungdomsopinion, nämligen den som har gjort Piratpartiet till Sverige största politiska ungdomsförbund… förra gången var det den unga miljöopinionen som missades…nu demokratiopinionen på Internet – läs Ola Larsmo kommentar i DN. Det handlar om något mer än upphovsmäns rättigheter vid nedladdning av musik och filmer….

  Comment by Anders Thunberg — 2009 04 21 21:06 #

 18. ”Missat en viktig ungdomsopinion” – det luktar en stor portion opportunism, tycker jag, så länge inte tänket finns i ett långsiktigt partiprogram.
  Vad det nu har med melodikrysset att göra…..

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 04 23 21:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^