Enn Kokks 115de dröm

26 februari 2013 11:22 | Mat & dryck, Politik | 15 kommentarer

I natt vaknade jag och kom tydligt, under vånda, ihåg en dröm jag just hade haft:

Jag befann mig i Stockholm. Det var sen kväll, och jag skulle ta tåget hem till Uppsala men var hungrig och behövde en bit mat. Alltså gick jag till en restaurang alldeles nära Centralen. Jag tror inte att den finns i verkligheten, men jag minns att jag gick upp på andra våningen, där det också satt gäster.

Vid ett bord däruppe satt min forne arbetskamrat från 68an-Stefan Stern. Han frågade om jag mindes honom, och det gjorde jag ju, så jag satte mig ner vid hans bord och vi började prata, så där som man brukar göra när man inte har setts på länge. Några detaljer ur samtalet minns jag inte.

Men sen måste Stefan gå, och när jag nu såg mig omkring, hade alla andra gäster också försvunnit.

Eftersom det började bli dags att gå till tåget, ville jag betala notan, också för Stefan som plötsligt bara hade gått. Dock tog det frustrerande lång tid att få notan, och när jag till slut gick in i ett angränsande kontorsrum för att skynda på processen, satt där flera personer och räknade och räknade: delnotorna bildade en hög trave, så Stefan måste tidigare ha ätit middag med en hel drös personer. Druckit också kan man anta, eftersom den sammanlagda notan till slut uppgick till märkligt exakta 30.000 kronor.

Så mycket hade jag förstås inte på mig i kontanter, så jag fumlade i plånboken efter det plastkort jag en gång i världen hade, medan jag fortfarande var i partiets tjänst.

Men så kom jag ihåg att jag inte längre har något plastkort. Och vaknade med drömmen fortfarande kvar i hjärnan.

* * *

Jag lovar på heder och samvete att drömmen var exakt så här.

Men jag kan inte tolka den, ens om jag använder ”Bob Dylan’s Dream” eller ”Bob Dylan’s 115th Dream” som nycklar.

15 kommentarer

 1. Det var en intressant dröm. Mycket surrealistisk, nästan Kafkaartad. Den skulle ha kunnat varit med i Processen.

  Men för att tolka den måste vi veta något som Stefan och, framför allt, något om din relation till Stefan. Kanske han en gång, för länge sedan, blev skyldig dig pengar. Inte 30000 kr, men kanske 30, 300 eller liknande. Jag tänker mig ett mindre belopp, då du annars säkerligen hade kommit ihåg det.

  Nu spekulerar jag givetvis helt fritt och säkerligen helt felaktigt. Kanske är drömmen bara en uppmaning att höra av dig till din gamle vän.

  tack för ordet.

  Comment by Oscar Peterson — 2013 02 26 15:03 #

 2. Intressant dröm. Lätt att tolka det som en koppling till Stefans nuvarande uppdrag och uppdragsgivare.

  Han och hans nuvarande uppdragsgivare vill ju leva flott på andras, dvs skattebetalarnas, pengar.

  Comment by Fredrik — 2013 02 26 15:27 #

 3. Det finns ingen som helst personlig agg bakom den här drömmen men vi var heller inte personliga vänner eller förtrogna på den tiden då vi båda jobbade på partisekreterarens (s) kansli; Stefan är en mycket mer sluten typ än jag.

  Ändå drömde jag det här, och jag har så exakt som möjligt försökt återge drömmen, utan tillägg eller försök till tolkningar.

  Men kanske har Fredrik rätt i sin tolkning.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 26 15:50 #

 4. Modigt och utlämnande av dig att berätta en dröm.
  Egentligen är det livsfarligt att ge sig på att tolka andras drömmar, ändå kan jag inte låta bli, eftersom drömmar är så spännande!

  30 000, min första association: trettio bibliska silverpenningar.

  Någon form av uppgörelse, avslut (det är ”sen kväll”). Ordet ”skuld” kommer också – räkningarna har travats på hög – dags att betala.

  Jag tänker att Stefan Stern är en (skugg)aspekt av dig själv, vilken vet jag inte, eftersom jag inte känner någon av er. Men han verkar svekfull, tycker jag, bara dra från notan på det där viset och lämna dig i sticket.

  Tåg, järnväg – det kollektiva livets resa . . .

  Ungefär så. :-)

  Comment by anita l — 2013 02 26 16:00 #

 5. Till Anita Lindblad: Jag och Stefan Stern är mycket olika varann, både som pesoner och politiskt, Någon personlig relation har vi aldrig haft, och jag är djupt kritisk inför hans fäbless för privata alternativ inom gemensamt finansierad verksamhet.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 26 16:30 #

 6. Jag (eller snarare jungiansk drömtolkning) tror att vi ”lånar” andra människor och deras psyken i våra drömmar. De får representera något inom oss som vi ogillar och gärna förpassar in i skuggan, något som vi sällan kan plocka fram med hjälp av förnuftet. Lite av Sancho Panza kontra Don Quijote, eller Dr Jekyll kontra Mr Hyde. Skuggan är ofta mindervärdiga sidor av oss, men det kan lika gärna vara egenskaper som betraktas som positiva men som vi av någon anledning väljer att hålla på mattan. Jag tror drömmar alltid vill göra oss uppmärksamma på något och om vi vaknar illa till mods så handlar det säkerligen om något som vi föredrar att undvika. Men drömmen är din, och du har tolkningsföreträde. Förlåt om jag bumlade in, men det här är ett ämne som jag går i gång på. Kanske det får bli startskott för ett blogglägg om drömtolkning.

  Comment by anita l — 2013 02 26 17:44 #

 7. Till Anita Lindblad: Jag har när jag var barn haft mardrömmar, helt uppenbart präglade av de krigsupplevelser jag hade i mycket unga år. Men numera sover jag lugnt och tryggt, bortsett från att de urindrivande medel jag tvingas ta tvingar mig att med jämna mellanrum gå på toaletten även nattetid. De drömmar jag minns är snarare vällustiga än ångestladdade.

  Just för att den här drömmen var så avvikande, i många avseenden apart, tyckte jag att det fanns skäl att dela med mig av den till er som läser bloggen.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 26 18:16 #

 8. Du ska se att ”svaret” kommer via en ny dröm så småningom. ”Drömmakaren” inom oss brukar vara ihärdig – om vi inte förstår en dröm brukar budskapet komma i någon ny tappning.

  C G Jung tog själv hjälp av en alldeles hopplöst usel drömtolkare. Då visste han åtminstone vad han kunde utesluta, då visste han säkert vad hans dröm INTE betydde. Du får använda mina försök att tolka din dröm på samma sätt.

  Comment by anita l — 2013 02 26 18:33 #

 9. Vem stod för plastkortet…(”det plastkort jag en gång i världen hade, medan jag fortfarande var i partiets tjänst.” )

  Comment by Gudmun A. — 2013 02 26 18:51 #

 10. Ideologisk tolkning: traditionella socialdemokrater som du får betala för privatiseringsivrarnas excesser. Men kanske lite för lättköpt förklaring, vad vet jag. Repliken ”Känner du igen mig?” kasn ju också syfta på den förda politiken som förmodligen svängt åt höger sedan ni sågs på 68:an.

  Comment by Johan — 2013 02 26 19:19 #

 11. Efter att än en gång tagit del av salig Sigmund Freunds sakkunskap på området, vågar jag dra den försiktiga slutsatsen att Stefan Stern numera låter andra fåglar kläcka gökens ägg.

  Comment by Bengt Silfverstrand — 2013 02 26 22:08 #

 12. Till Gudmun A: Det använde jag framför allt under mina resor i Baltikum för Socialdemokratiska partistyrelsens räkning – dit var det inte rådigt att ta med sig alltför stora mängder kontanter.

  Det jag skildrar här är en dröm. Jag har aldrig någonsin använt det där kortet för privata ändamål. Räkningarna granskades noga månadsvis.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 26 22:09 #

 13. ”Dream Time” Australia 27 Februari 2013:
  http://www.carlbildt.wordpress.com/

  Comment by Ture Sjölander — 2013 02 27 4:16 #

 14. DreamTime Australia 2013
  http://www.carlbildt.wordpress.com/

  Comment by Ture Sjölander — 2013 02 27 4:18 #

 15. Dream Time 27 feb 2013 Australia
  http://carlbildt.wordpress.com

  Comment by Ture Sjölander — 2013 02 27 4:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^