Hästhysteri

25 februari 2013 15:38 | Mat & dryck | 9 kommentarer

Det har utbrutit en fullkomlig hästhysteri i fråga om vad mat får respektive inte får innehålla. Själv har jag alltid gillat hamburgerkött som pålägg, och förr i världen, när vi ibland handlade kött i Saluhallen, hände det att vi köpte hästbiff.

Jag har inga fördomar mot att äta hästkött. Kanske har det här att göra med att min pappa, när jag som liten bodde i Estland, var småbrukare och med att jag också när vi sen kom till Sverige levde i en lantlig omgivning med många småbruk. Har man den erfarenheten, vet man, att kor och hästar och grisar och får slaktas och att det där som mamma serverade till middag – det var ju mamman i familjen som lagade maten på den tiden – även om det köptes i affär, hade varit levande djur som hade slaktats. Eftersom min pappa i mina yngre år också var fiskare, hade jag heller inte några felaktiga föreställningar om vad som ingick i fiskbullar eller en del av mammas soppor.

Att dagens många hästtjejer inte vill äta upp sina älsklingar går ju att förstå, men den just nu utbredda hästhysterin (i matsammanhang alltså) har nog en vidare grund. I dagens oerhört mycket mer urbaniserade Sverige har allt färre konkret kunskap om vad som egentligen finns i de där granna paketen med tjusiga namn som man hittar i de oändliga frysdiskarna i livsmedelsaffärerna.

Men även om jag alltså anser att hästkött kan vara en lika god matråvara som nötkött, finns det all anledning att kritisera livsmedelsleverantörerna för lurendrejeri. Om nu flertalet ingredienser i färdigrätter anges med vikt och/eller andel, är det ju ganska självklart att tillverkarna också lika noggrant bör ange i vilken utsträckning delar av olika djursorter ingår i rätten i fråga.

Själv skulle jag dock vilja gå ännu ett stycke längre. Det borde också vara obligatoriskt att få reda på ursprungsland (odling, uppfödning) för de olika ingredienserna i rätten i fråga.

Jag tvivlar på nyttan av att ingredienser i den mat vi äter, innan den hamnar i butiken där vi handlar, ibland har fraktats kors och tvärs mellan länder och världsdelar – det här kan rimligen inte vara energieffektivt. Själv köper jag gärna närproducerat.

9 kommentarer

 1. Jag håller med dig till 100% i varenda mening i detta inlägg. Sysslar själv med jordbruk och hade tidigare hästar under många år. En del hästägare drar sig för att låta slakta hästen och säljer den billigt till någon och då kanske den fraktas till något slakteri i Europa någonstans. Verkligen inte djurvänligt. Fram för närproducerat!

  Comment by Ingbrit Gunnarsson — 2013 02 25 15:48 #

 2. Till Ingbrit Gunnarsson: Jag vet inte hur ofta du har varit inne på min blogg, men har du regelbundet läst den. vet du, att jag närmast är ursosse. Just därför vill jag berätta följande:

  Under min aktiva journalisttid följde jag alltid centerstämmorna veckan före midsommar, i tur och ordning rikstinget, centerstämman, CKF-stämman och CUF-stämman. Fick på det här sättet också vänner, personliga vänner, bland centerpartisterna.

  Det hindrade inte att jag skrev kritiskt om Centerns politik – men jag tror att många av de centerpartister jag på det här sättet kom nära också tyckte att jag ändå på något sätt förstod dem. En av mina unga centervänner kom en dag och ville ha bekräftat det han hade börjat ana:

  – Har du själv jordbrukarbakgrund?

  Fast dagens Center med sitt centrum i trakterna av Stureplan förstår jag inte.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 25 16:13 #

 3. Till Enn Kokk: ICA Torgkassen säljer både hästfile och hästentrecote i sin manuella delidisk. På min fråga så svarade ansvariga att intresset har ökat hos oss kunder efter rapporterna om hästkött i nötprodukter. Så vi kanske alltmer börjar lära oss att äta hästkött. Jag delar din uppfattning att äkta hamburgerkött är mycket gott på smörgåsen.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 02 25 21:14 #

 4. Jo, jag vet att du är ”ärkesosse” och det respekterar jag. Det är inte alltid jag håller med i dina åsikter. Ang. centern så har utvecklingen inte varit så rolig. Det här med decentralisering tycks ha blivit helt bortglömt av alla. Landsbygdsfrågor prioriteras inte alls.

  Comment by Ingbrit Gunnarsson — 2013 02 25 23:41 #

 5. Min mamma gjorde rulader av hamburgerkött med pepparotssmör inuti. Det skars sen i små skivor som man la på smörgåsen. Då var det fest. Har inga problem med att äta hästkött.

  Själv köper jag nästan aldrig färdiglagad mat. Nä ska det vara köttbullar så gör jag dem själv. Går fort medan potatisen kokar.

  Gör alltid potatismos av riktig potatis också. Alla pulvermixer som finns innehåller troligen nanopartiklar för att de inte ska klumpa ihop sig. Sen har man ingen aning om vart nanopartiklarna hamnar i kroppen. Usch.

  Däremot kan jag inte tänka mig att äta hundkött. Nej där går gränsen

  Comment by Britta Sethson — 2013 02 25 23:53 #

 6. Till Ingrid Gunnarsson: Och för min del har jag inget emot att få motargument, också från människor med annan partipolitisk preferens än min egen. Svårare har jag för megafoner, som med hjälp av ljudnivån försöker dränka varje meningsfullt samtal.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 26 7:09 #

 7. Till Britta Sethson: Nej, vi äter ju inte hund i det här landet, men också det är säkert kulturellt betingat. Jag minns för egen del en officiell lunch under en resa i Kina, där jag var medföljande och hustrun huvudperson.

  Det senare gjorde att hon måste konversera med vår kinesiske värd, och vid ett tillfälle frågade hon, nog mest för att ha något att tala om:

  – Säg, vad är det jag äter just nu?

  Värden svarade vänligt:

  – Ser ni inte det? Det är ju skinnet på en hundfot?

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 26 7:18 #

 8. Har heller ingenting emot att äta hästkött, även om jag inte var sugen på att äta upp våra egna hästar när det var dags för dem att segla vidare vid 24 respektive 27 års ålder. Men, det där att de kan finnas obehagliga rester av dopingpreprat, eller vad det var, i hästköttet låter obehagligt. Är det inte sådana rester man borde leta efter i första hand?

  Comment by Kerstin — 2013 02 26 18:57 #

 9. Till Kerstin Berminge: Jo, du har förstås rätt. Sånt vill inte heller ajg ha i mig.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 26 22:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^