Melodikysset nummer 8 2013

23 februari 2013 12:16 | Film, Musik, Ur dagboken | 9 kommentarer

På det hela taget tyckte jag att dagens kryss var lätt, med ett undantag – och här måste jag avslöja en lucka i mitt musikkunnande: Alina Devecerski har jag nog aldrig ens hört talas om, och hennes singeletta ”Flytta på dig” hade jag aldrig hört förut.

Deltävlingarna i Melodifestivalen följer jag, men jag kan inte säga att ”Begging” med Anton Ewald för den skull har fäst sig i mitt musikminne.

Jag vill inte påstå att Kikki Danielssons ”Bra vibrationer” – i dag framförd på engelska – som kom trea i Eurovision Song Contest 1985 är världens höjdarlåt, men den har den uppenbara fördelen att ha en refräng som är oerhört lätt att ta till sig och komma i håg.

Och genredriften i ”Värsta schlagern” med Markoolio och Linda Bengtzing är ju så utstuderad, att man därför kommer ihåg den.

Schlager ska vara just schlager, något som slår, så hårt att melodi och/eller text för evigt fäster sig i minnet. En mästare på att leverera sådant var Siw Malmkvist, som vi i dag hörde i ett potpurri, som bland annat innehöll ”Jazzbacillen”, ”Tunna skivor” och ”Mamma är lik sin mamma”.

Dagens kryss sändes från Vasaloppets Mora, och Anders Eldeman ansträngde sig för att knyta an också till sportvärlden.

Idrott hör inte till mina intressen, men Pernilla Wiberg känner jag i alla fall till, mer dock som skidåkare än som skivartist (”Privilege” från 1991).

ABBA-låten ”The Winner Takes It All” med Agnetha Fältskog som soloartist var dock knappast tänkt för skidlopp.

Björn Ulvaeus, som senare kom att bli en av de fyra abborna, fanns ju också med i Hootenanny Singers. De gjorde bland annat en annan av dagens låtar, ”Till min syster”, som genom sin upphovsman, Dan Andersson, hade anknytning till det Dalarna krysset i dag sändes från.

Dagens sändningslandskap till ära fick vi också höra Ludvika dragspelsklubb spela ”Den gamla dansbanan”, som vi i dag dock skulle nämna i pluralis, dansbanor.

Från mina egna gamla hemtrakter, Sundsvall, kommer Ingeborg Nyberg, som vi i dag hörde sjunga ”Barndomshemmet” (”Där som sädesfälten böja sig för vinden”).

När jag på femtiotalet lärde mig dansa, stod Glenn Miller och hans musik högt i kurs. Och jag har förstås skaffat hans klassiska inspelningar på skiva, bland annat ”In the Mood” som vi hörde i dag.

Och då går vi i mål med en annan gammal favorit, ”Over the Rainbow”. Den förekom i filmen ”Trollkarlen från Oz”. Den är en riktig filmhöjdare – läs gärna mer ovan under Kulturspegeln, Film.

9 kommentarer

 1. TACK

  När jag går bet på en del frågor i mellodikrysset och inte lyckas googla eller få hjälp av familjen går jag in på din blogg och hittar svaren, mycket trevligt.
  Idag behövde jag hjälp med dansbanor och Anton.

  Det är alltid lika kul att läsa det du skriver om svaren i mellodikrysset.

  Tack för din blogg :)
  EwaBritt

  Comment by EwaBritt Andersson — 2013 02 23 12:57 #

 2. hejsan! Jag förknippar Barndomshemmet mest med Harry Brandelius. Den är enligt wikipedia ursprunligen amerikansk och Ernst Rolf sjöng in den 1919med svensk text av Karl-Ewert. det finns många inspelningar av den.
  MVH Pelle

  Comment by Pelle — 2013 02 23 13:00 #

 3. Till Pelle: Du har rätt och jag kom ihåg fel – jag har korrigerat texten. Ingeborg Nyberg gjorde bland annat film ihop med Edvard Persson – det var så jag fick min felaktiga association – men Edvard sjöng aldrig in ”Barndomshemmet”, varken solo eller tillsammans med Ingeborg Nyberg. Jag borde ha kollat och inte litat på minnets felaktiga assciationer.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 23 13:40 #

 4. Tack för hjälpen med Alina; hade heller aldrig hört talas om henne. Och så var Bengtzing med som svar idag igen – är inte det rekord att ha samma svar två veckor i rad?!

  Comment by Maggan — 2013 02 23 16:59 #

 5. Bäste Enn Kokk!
  Jag upphör aldrig att förvånas över Dina kunskaper i melodikrysset. Det var väldigt länge sedan jag försökte lösa det. Det är inte lika roligt nu,då jag är ensam om att göra det. Min man har afasi och apraxi.
  Jag kan inte heller sluta att förundras över Dina kunskaper i många ämnen. Birgitta Dahl var och är en energisk person.
  Vad jag har MYCKET svårt för är vissa S-politikers fäbless för kommunistiska diktaturer. Schori-Castro. Birgitta Dahl, de röda khmererna.Hon och Du förnekar det men jag är fortfarande förvånad. (Jan Myrdal, är han frisk i huvudet?) Palme som inte ville ägna sig åt antisovjetism.
  Jag undrar nu; varför skäller alla ALLTID på USA? Vad göra åt Syrien. Fullständigt outhärdligt! Nordkorea likaså! Fortfarande Cuba, Kina. Jag känner mig frustrerad, har ingen aning om vad jag ska rösta på! Det finns hur mycket som helst att fundera över i detta ”politiskt korrekta” samhälle./Mvh Kristina (Min dator krånglar så jag vet inte om detta kommer fram eller om jag kan kunna ta del av ev kommentar från Dig).

  Comment by Kristina Granlund von Schantz — 2013 02 23 17:05 #

 6. Till Kristina Granlund von Schantz: Dina kunskaper om de nämnda s-politikerna – Jan Myrdal har däremot aldrig varit socialdemokrat – är kanske inte tillräckliga.

  Socialdemokratin har i grunden alltid varit antikommunistisk, ibland till den grad att det ledde till förlöpningar – om detta finns det en del att läsa till exempel i min bok om IB, ”Vitbok”. Att socialdemokrtin för den skull inte har funnit vare sig kallt eller varmt krig utan avspänning och kontakter vara ändamålsenliga metoder är en annan femma. Och i ett fall som Cuba skedde ju de kontakter du syftar på i ett skede då man ännu kunde hoppas på att revolutionen där kunde ta en annan väg än den tog.

  Ett av problemen med USA är att dess politik så ofta har varit kontraproduktiv – dess politik mot Cuba bidrog ju aktivt till att fösa castroregimen i armarna på Sovjetuniuonen.

  Regimen i Nordkorea lär väl ingen kunna rubba förrän Kina tar sin hand från dem som styr där. Och när det gäller det väldiga Kina självt, kan man nog hoppas bara på att den ekonomiska utvecklingen, precis som skedde i Sovjetunionen, till slut leder till demokratikrav inne i systemet.

  Slutligen: även till dig måste jag göra påpekandet att kommentarer ska handla om det ämne de är fästa vid. För mig är det besynnerligt att diskutera Cuba, Kina och Nordkorea i anslutning till en text som handlar om Melodikrysset. En blogg är ingen insändarsida!

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 23 17:36 #

 7. Förvånar mig lite hur man kan ha missat Alina Devecerski och hennes superhit från förra året. Lyssnar ni aldrig på radio alternativt befinner er i miljöer där det spelas aktuell musik?

  Comment by Fredrik — 2013 02 23 21:48 #

 8. Till Fredrik: Hos oss står radion nästan ständigt på, men på P1. Bara på lördagsmorgnarna byter jag kanal, till P4 för att lyssna på Ring så spelar vi och Melodikrysset.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 23 22:09 #

 9. Alina Devecerskis låt (eller musiken på P3 eller ännu värre de kommersiella kanalerna) är ju inget man lyssnar på om man blivit mogen ungdom.
  För min del är jag intolerant mot musik jag inte gillar. Jag klarar inte att låta musik av ogillat slag gå in genom ena örat och ut genom det andra. Jag byter om det dyker upp skräp till P1 alternativt stänger av.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 02 24 21:51 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^