Melodikrysset nummer 7 2013

16 februari 2013 13:27 | Barnkultur, Film, Musik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Mycket melodifestivalmusik blev det i dag, kanske helt naturligt. Men jag kan ju inte påstå att de låtar Anders Eldeman hade valt att spela hör till de mest minnesvärda.

”E de fel på mig?” frågade Linda Bengtzing 2011, och det tycker jag nog.

”Trying To Recall” sjöng Marie Lindberg 2007, och det fick jag anstränga mig för att göra också.

Och rätt så små minnen har jag av av Nick Borgens ”Små minnen av dig” från 1994.

Också Tommy Nilsson har ju varit med i Melodiestivalen men inte med just ”Amelia” från 2005. Men den har å andra sidan varit med tidigare i Melodikrysset.

Å andra sidan innehöll dagens kryss också några saker som var helt nya för mina öron, tyvärr inget som lockade mig att vilja lyssna mer:

Il divo, som vi hörde i ”Regresa a mi” (”Unbreak My Heart”) lät för välpolerade i mina öron.

Och Barbie-sången i ”En vän är alltid en vän” var rena misshandeln av Cyndi Lauper’s ”Girls Just Wanna Have Fun”.

Då föredrar jag vida Trazan Apansson (Lasse Åberg) och Banarne (Klasse Möllberg) i Alice Tegnérs ”Sockerbagaren” (”En sockerbagare här bor i staden”).

Ytterligare två av dagens ljudillustrationer brukar räknas till barnrepertoaren fastän de inte skrevs som barnvisor.

Gustaf Frödings ”Tre trallande jäntor” tonsattes av Felix Körling, en av de stora i den svenska barnvisegenren.

Och den finlandssvenska ”Vem kan segla förutan vind?” ingick åtminstone på min tid i den sångrepertoar som förekom i skolan.

Från det svenska Finland kan steget tyckas vara långt till Australien, men just ”Down Under”, ett stycke reggaerock med Men At Work lyssnade jag också gärna på.

I ett annat fall med utländsk, här amerikansk, härkomst försökte sig Eldeman på sitt gamla trick att spela låten i fråga på finska. Alltså skulle vi identifiera vad som dolde sig bakom Pate Mustajärvis ”Synnyime lähtemään”. Jo, Bruce Springsteen’s ”Born To Run”.

Och så spelade Eldeman det som åter, om än i reviderad textvariant, är den tyska nationalsången, ”Deutschlandlied”, ”Deutschland, Deutschland über alles”.

Charlie Chaplin hör ju till dem som i sin fantastiska ”Diktatorn” har angripit Tyskland under hitlerväldet. Fast i dag hörde vi hans tema – han var kompositör också – ur en annan mycket sevärd film, ”Smile” ur ”Moderna tider”.

Gå gärna upp under Kulturspegeln, Film, och läs mer om båda de här filmerna.

8 kommentarer

 1. Jag är redan väldigt trött på Mello-hypen, och Eldemans hype för genren gör mig inte mindre trött…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 02 16 14:29 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Ja, lite för mycket är hämtat inte bara ur Melodifestivalen utan också andra TV-sända program som Idol och Så mycket bättre. För mig får han i och för sig hämta en och annan ljudillustration från den här sfären, men det bör då vara sådant som verkligen slår och som har utsikt att förbli känt också i ett lite längre perspektiv.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 16 15:03 #

 3. Två Sekels stängning måste Ni nu veta… men Born to run missade vi trodde det var Born in…åsså blev det felfelefelfelfel.

  Comment by Urban Sjölander — 2013 02 16 20:57 #

 4. Mig lurade Eldeman lite med att säga att V1-låten var hämtad från förra årets melodifestival. Tydligen är han ute i god tid.

  Comment by Lasse Hallenfur — 2013 02 16 21:26 #

 5. Till Lasse Hallenfur: Också jag skrev upp att det skulle vara en låt från förra årets Melodifestival, men den var alltså från 2011.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 16 21:40 #

 6. Till Urban Sjölander: Tråkigt med Två sekel, men hyrespriserna för affärslokaler i City pressas väl upp till det orimliga. Ni hittar kanske något annat lite längre ut, men City blir mer enahanda.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 16 21:43 #

 7. Vi valde att sälja lokalen. Hyran i sig var inte det avgörande. Vi öppnar på nytt ställe så fort vi hittar en ny lokal men inte med samma sortiment utan mer till det vi själva gör i form av re-design, en egen verkstad för form och design helt enkelt. Men du har alldeles rätt, Uppsala saknar egenkänsla för sin citydel som mer och mer urholkas egenföretagare och mer blir som en utarmad del av en uppdelad stad i form av köpcetrum kring en döende kärna…… Uppsalas fastighetsägare tror att det är Stockholms innerstad (kvmpriser!)man talar om och blundar för att Uppsala har blivit en sovstad till huvudstaden. Om Uppsalas politiker mer såg sig som den småstad den är, förutom till innevånareantalet, skulle kanske staden få den charm som den både har behov av och faktiskt har men tyvärr ser man sig som den fjärde staden i landet Sverige istället för att se sig som Upplands största stad och en bärare av kultur och egenskaper behäftade med den. Av någon outgrundlig egenskap som kommunen har är att den står i kö bakom Landsting, Universitet, Kyrkan och sedan kommer staden och dess innevånare som inte tar för sig i det viktigaste; -att ge sig en egen identitet!

  Comment by Urban Sjölander — 2013 02 17 13:23 #

 8. När Anders Eldeman konstruerar Melodikrysset gör han dem ungefär ett halvår innan de sänds, har han sagt tidigare, men skivorna kan han välja dagarna före sändning. Det gör ju att i det här fallet är förra årets melodifestival, år 2011.

  Comment by Mats Rystedt — 2013 02 20 23:49 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^