Det kommer ett inslag om mig och mitt bloggande i SVT Forum

13 februari 2013 18:03 | Media, Politik, Ur dagboken | 18 kommentarer

Aina Bergvall från SVT Forum har varit här i dag tillsammans med en kameraman. Hon hade ringt och bett att få göra ett programinslag om mig och mitt bloggande. Hon hade uppenbarligen kollat min blogg under lång tid och funnit den så pass intressant, att hon ville göra den bekant för en ännu större publik – redan nu var hon uppenbart imponerad av hur många den når (dygnsgenomsnittet av besökare är i dag drygt 1.400), också dess bredd, men det här var alltså ett försök från TVs sida att visa, att bloggosfären inte bara består av modebloggande unga tjejer. För min del är jag ju en 75-årig man, som bloggar om ett brett spektrum av ämnen: lättfärdiga saker som Melodikrysset och schlagerfestivaldeltävlingarna men också om politik, olika aspekter av seriös kultur och även sånt som rör sidor av privatlivet. Jag framhöll det som är en erfarenhet från min tid som tidningsmakare: att en blogg (liksom en tidning) för att få många och olika läsare måste gå många olika kategoriers intressen till mötes.

Jag hade förberett mig genom att i vardagsrummet, där intervjun genomfördes, lägga fram material som belyser hela spektrat av intressen jag har och som bloggen speglar, men frågorna riktades så småningom allt mer in på politik. Och naturligtvis blev det ett pass, med utgångspunkt i mina en gång ganska hårda ord om Mona Sahlin, om vad jag tyckte om de senaste (S)-ledarna, dels Håkan Juholt, dels och framför allt Stefan Löfven. Ni får väl kolla själva när programmet sänds – det är inte klart ännu – men även om jag som den kritiske betraktare jag alltid försöker vara har haft en och annan kritisk synpunkt även på Löfven, är jag mycket långt från de omdömen jag en gång i världen fällde om Sahlin.

Sen flyttade vi in i mitt arbetsrum, där jag fick fejka lite bloggskrivande framför datorn. Också Birgitta ville man ha med i bild, så hon fick lov att komma in i mitt arbetsrum med några lämpliga för ändamålet utvalda budskap,

Och så avslutades det hela med bilder tagna utifrån genom vårt vardagsrumsfönster, genom vilket foografen fångade mig och Birgitta i samtal med varann.

Ja, så går det till i mediavärlden. Men både jag och hustrun är ju bekanta med det här sen tidigare.

18 kommentarer

 1. Antar att SVT forum vill belysa att det inte bara är yngre som rör sig inom bloggosfären. Hittade ju hit genom en länk hos en annan underhållande bloggare som lagt år till år under sin livsvandring – Åke Cato.

  Ser fram emot fortsatta underhållande och tänkvärda betraktelser satta på pränt. Instämmer inte alltid i synpunkterna, men alltid intressant att läsa. Och bra då åsikter bryts.

  Comment by Hans — 2013 02 13 19:20 #

 2. Till Hans Gemmel: Tack! Också i intervjun betonade jag, att ja tycke det är värdefullt att jag når människor med andra åsikter än mina, både till höger och till vänster. De får gärna argumentera men i de ämnen jag tar upp, och de får gärna ha annan åsikt än min. Meningsutbyte är till gagn, men nättroll undanbedes.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 13 20:57 #

 3. Till Enn Kokk: Roligt att ditt bloggande blir uppmärksammat i en vidare krets. Det som jag, efter att följt din blogg under en längre tid, tycker är särskilt bra är dina kulturinlägg. Och i ditt arkiv finns mycket läsvärt att ta del av.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 02 13 22:57 #

 4. Enn, hoppas verkligen att du tipsar oss om NÄR detta inslag sänds.
  Det vill jag INTE missa.

  Comment by Mats Rosin — 2013 02 14 7:28 #

 5. Till Bengt och Mats: Jag vet att ni är trogna läsare – tack för det – men egentligen är ju antalet människor som tittar in på min blogg betydligt fler än det genomsnitt på drygt 1.400 som anges just nu: Det är ju inte bara trogna (samma) läsare som hör till läsarskaran, utan det finns betydligt fler som läser bloggen, ibland tillfälligt (till exempel efer en sökning som har lett dem hit) eller då och då.

  Jag hör inte till dem som har särskilt fet pension, men jag klarar mig på den jag har, så jag behöver inte brödskriva utan kan bara formulera mig för ro skull och för att förhoppningsvis fånga andras uppmärksamhet. I min nuvarande ålder och med lusten kvar till tangentbordet passar mig den här formen fint.

  Självklart ska jag försöka ge en vink om när programmet går, vilket alltså förutsätter att ajg själv får reda på det.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 14 11:27 #

 6. Kameramannen heter Mikael Eriksson – och ja, visst ska du få veta när det sänds! Tack för igår! Vänlig hälsning till både dej och Birgitta!

  Comment by Aina Bergvall — 2013 02 14 14:44 #

 7. Till Aina Bergvall: Att jag inte nämnde kameramannen vid namn beror på att jag inte riktigt hann uppfatta hans namn – så tack!

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 14 16:12 #

 8. Och här kommer besked: inslaget om och med Enn Kokk sänds den 4/3 kl 16.05 i SVT2.

  Comment by Aina Bergvall — 2013 02 14 16:22 #

 9. Till Aina Bergvall: Tack! Jag kommer att påminna mina läsare också strax före dagen för sändning.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 14 16:35 #

 10. Eftersom jag läst att du från gymnasietiden är vän av Birger Sjöbergs diktning tipsar vi på Stadsbibblan om kommande Birger Sjöbergmånad med fotoutställning och två fantastiskt intressanta program.

  23 februari kl. 14.00

  Kvartetten som sprängdes

  Författaren och journalisten Ulrika Knutsonföreläser om Birger Sjöbergs roman
  ”Kvartetten som sprängdes” i ljuset av dagens samhälle.
  Skådespelaren Jan-Olof
  Strandberg läser ur Birger Sjöbergs verk. Professor Eva Haettner Aurelius,ordf. Birger Sjöberg-sällskapet, inviger fotoutställningen.

  16 mars kl 14.00

  Från Fridas visor till Kriser och kransar. Från parodi till modernism.

  Eva Haettner Aurelius föreläser.
  Visartisten och vice ordförande Maria Lindströmframför visor av Birger Sjöberg till eget gitarrackompanjemang.

  23 februari – 24 mars

  Möt Birger Sjöberg : fotoutställning.
  Vernissage den 23 februari i samband med program kl.14.00.

  Varmt välkomna alla gamla och nya Birgervänner!!

  Comment by susi holmgren — 2013 02 14 16:59 #

 11. Till Enn Kokk: Jag glömde nämna i min tidigare kommentar att jag, utöver kulturinläggen, gillar även dina inlägg rörande partihistoria, såväl vår egen socialdemokratiska som andra partiers. Du har ju som journalist även följt dessa under en lång följd av år. Jag är så pass gammal nu, 52 år, så jag minns alla gamla partiuvar.

  För den som följt din blogg under en längre tid förstår hur pass viktig den är för dig. Just detta att, utan några som helst krav, få kunna skriva om saker som du själv är intresserad av. Och denna känsla av att bli läst av andra.

  För någon dag sedan tittade jag i ett gammalt nummer av den fina månadstidningen Foto en bild, som fick mig att reagera. Den var tagen av den legendariska amerikanska fotografen Dorothea Lange (1898-1965) och hade titeln Migrant mother, Nipomo och var tagen i Kalifornien 1936 under den värsta depressionen. Den torde vara den mest kända i hennes kollektion. Jag har ett speciellt förhållande till den bilden, då jag i tredje ring i gymnasiet skrev min slutuppsats i svenska språket om just denna bild, som säger oss betraktare så mycket. Min lärare, som f ö senare skrev en läsvärd avhandling om Eyvind Johnsons författarskap, var mycket imponerad och gav mig högsta betyg. Hon rådde mig att söka till Journalisthögskolan.

  Nu blev det inte så med hänsyn till mitt redan då utvecklade intresse för politik och samhälle. Jag valde att läsa juridik, som ju också har språket, särskilt det skrivna språket, som sitt arbetsverktyg. Nu så här mer än 30 år senare kan jag i vissa stunder ångra att jag inte sökte in på det som idag kallas JMK i Stockholm och blev journalist. Att med hjälp av det skrivna språket förmedla information om viktiga händelser till andra människor.

  Ty det skrivna ordet är kanske det viktigaste vi människor har. Det visar inte minst din blogg.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 02 14 20:43 #

 12. Jag ser med stort intresse på inslaget som kommer att sändas i TV, jag hoppas att jag inte missar det

  Comment by Emil Wallin — 2013 02 15 16:37 #

 13. Hej Enn!
  Jag heter Conny och är en kille på 53 år som jobbar på LOs tryckeri i LO-borgen vid Norra Bantorget och jag såg både dig och Birgitta på LOs kongress, jag tror att det var kongrsessen 1986 om jag minns rätt. Jag är precis som du en notorisk melodikrysslösare som min gamla härliga pappa fick mig intressesrad av, men han gick tyvärr bort 1996, vi ringde alltid varandra efteråt och stämde av lösningen efteråt, det kändes väldigt tomt ända tills jag hittade din blogg. Till skillnad från dig skickar jag alltid in lösningen när jag vet att jag har rätt svar, men alltid efter att jag kollat in din lösning av krysset.
  Med vänlig hälsning och hälsa Birgitta!
  Conny

  Comment by Conny Hellström — 2013 02 16 17:08 #

 14. Till Conny Hellström: Under mina många år på partiexpeditionen var jag ju många gånger i LO-borgen också för att träffa folk som jobbade där. Jag känner också Sören Selberg, som ju flyttade från 68an till LO.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 16 18:08 #

 15. Hej Enn!
  Det ska bli så intressant att se inslaget om dig och din blogg. När jag gick i pension bestämde vi oss för att lösa melodikrysset varje lördag och det har vi nu gjort i 5 år. För det mesta klarar vi det, men ibland går vi bet och har gjort till vana att kolla din blogg. Inressant att läsa om de olika artisterna.

  Hälsningar Eva Holmström

  Comment by Eva Holmström — 2013 02 17 18:13 #

 16. Till Eva Holmström: Roligt att du tycker så. Och välkomna att se det inspelade TV-programmet!

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 17 18:56 #

 17. spam med drogpropaganda.. man tar sig för pannan.

  Comment by Johan — 2013 03 10 10:31 #

 18. Till Johan: Jag har naturligtvis ett spamfilter, som i normala fall är mycket effektivt. Hur den här raddan hade lyckats ta sig förbi det, vet jag inte. Jag har nu fått ägna en lång stund åt att manuellt ta bort skiten.

  Comment by Enn Kokk — 2013 03 10 11:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^