Melodikrysset nummer 6 2013

9 februari 2013 12:08 | Barnkultur, Musik | 6 kommentarer

Som vanligt var det ett och annat även i dagens melodikryss som låg utanför mitt kunskapsområde, det vill säga utanför mitt personliga musiklyssnande.

Izabella Scorupco finns inte i min skivsamling, så hennes ”I’ll Write You a Love Song” hörde till det jag hade besvär med.

För min del hade jag det betydligt lättare med Edvard Grieg och Antonio Vivaldi, den senare också för allt det där vita som jag ser genom fönstret.

”Spanish Harlem” med Ben E King hör man väl inte så ofta numera.

Däremot har ju både Beatles och ”Here Comes the Sun” hörts i Melodikrysset ett antal gånger tidigare.

Detsamma gälle ”Do Re Me” ur ”Sound of Music”. Den senare har jag förresten relativt nyligen sett på Uppsala stadsteater. Den som är road av få veta mer kan gå in under Kulturspegeln, Teater, och kolla vad jag tyckte om den uppsättningen.

Som jag tidigare har berättat, har jag aldrig brytt mig om att se ”Så mycket bättre” i TV 4 men borde kanske göra det med tanke på hur ofta Anders Eldeman använder inspelningar hämtade från det programmet. I dag kretsade en dubbelfråga kring två av artisterna i programmet, två artister som jag har mycket av på skiva. Vi hörde Pugh Rogefeldt sjunga Miss Lis ”You Could Have It (So Muche Better Without Me)”. Miss Li heter i verkligheten Linda Carlsson.

Sen var det också flera melodifestivallåtar, och Melodifestivalen följer jag.

Krysset inleddes med ”Moving On”, som Sarah Dawn Finer kom sexa med 2009.

2003 tävlade Sarek med ”Genom eld och vatten”, fast i dag fick vi höra den som en i raden av Bamses dunderhits.

Melodifestivalgeneralen själv, Christer Björkman, vann Melodifestivalen 1992 med ”I morgon är en annan dag” – så hette den, även om vi i dag hörde den på franska.

Om vinnare handlade också dagens sista låt, ”We Are the Champions” med Queen.

Men det finns mästare även bland många av de kompositörer som man hittar lite längre tillbaka i tiden.

En sådan är Cole Porter. Ur hans ”Anything Goes” från 1934 sjöng Elaine Page ”I Get a Kick Out of You”.

Och Evert Taubes ”Sjösala vals” kan väl nästan varje svensk, även texten där de många blommorna räcker till en hel bukett.

Fast så här års är väl också Orrberget täckt av snö.

6 kommentarer

 1. Enn! Du måste ju inte kolla på Tv:n, alla låtarna från så mycket bättre finns på CD. I flera fall är det ju oxå så att det blir just Så mycket bättre!i en nyare version, med annan artist. Det ”roliga” med Tvprogrammet är ju just ”kringsnacket” men om man vill slippa det är mitt förslag rätt bra (om jag får säga det själv) ;-) Ha det bra, Ingrid

  Comment by Ingrid Edgarsdotter — 2013 02 09 15:19 #

 2. Enn! Fast jag är på väg till Stockholm för att ägna mig åt populärkulturell fågelskådning, skall se Uggla på Hamburger Börs, så måste jag ta en snabb titt på din blogg. Ha en fortsatt bra lördag, bäste Enn!

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 02 09 15:26 #

 3. Till Ingrid Edgarsdotter: Jag har förstått det, och jag borde väl köpa de här låtarna på CD, eftersom jag i övrigt i flera fall har samtliga soloskivor medverkande i ”Så mycket bättre” har gett ut.

  Jag ser Nyheterna på TV 4, men drar mig i övrigt för att se på programmen där av ett speciellt skäl, reklamavbrotten. Jag är inte principiellt motståndare till reklam, kan till och med roas av sådan, men jag vill för död och pina inte ha de program jag ser på sönderhackade av reklamavbrott.

  Helt obevandrad är jag dock inte – det händer att jag ser till exempel Beck-deckare i fyran – men jag tycker att reklamavbrotten är lika störande varje gång. Det finns till och med varumärken till vilka jag har fattat agg på grund av det här.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 09 16:35 #

 4. Jag har ett billigare förslag om man vill höra (och se) musiken från ‘Så mycket bättre': TV4 Play !!

  För att se hela program måste man betala för premium, samt se mer reklam, men kollar man litet närmare visar det sig att under rubriken ‘klipp’ finns alla framförandena från alla tre säsongerna att se gratis. Man kan välja att se enskilda framföranden eller allra bäst tittar man på måltiderna. Det är understa länken menyn till vänster på klippsidan. Då ser man alla tre framträdandena från den måltiden och mellansnacket som inte är så omfattande. Man spar en massa tid mot att se hela programmen om man ändå inte vill se alla fåniga aktiviteter övriga tider på dagarna och alla reklamavbrott (litet reklam i början slipper man inte undan)

  http://www.tv4.se/så-mycket-bättre/klipp

  Comment by Ann-Marie Laios — 2013 02 09 21:38 #

 5. Här kommer ytterligare en länk!

  Ser nu att länken inte var till Tv4 Play utan till Tv4:s hemsida, där man också kan se klippen. Men jag upplever att kvaliteten är bättre på Play så jag ger länken dit också:

  http://www.tv4play.se/program/så-mycket-bättre

  Comment by Ann-Marie Laios — 2013 02 09 22:12 #

 6. Till Ann-Marie Laios: Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 10 8:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^