Det politiskt avvikande Tallinn

8 februari 2013 12:29 | Politik | Kommentering avstängd

Opinionsläget i Estlands huvudstad Tallinn skiljer sig markant från det i större delen av det övriga Estland och då – i kontrast mot till exempel stockholmsregionen – inte genom att vara mer borgerligt än i landet i genomsnitt.

Trots viss nedgång under senare tid har fortfarande det lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) en enastående stark ställning i huvudstaden – i Tallinn är Edgar Savisaar kung. Enligt en färsk opinionsundersökning från Faktum & Ariko skulle 33 procent av tallinborna lägga sin röst på Centerpartiet.

Detta har nu en för Estland specifik förklaring. I Tallinn, speciellt i dess stora betongförorter, bor majoriteten av landets ryssar. (Också i områdena längst mot öster, bort mot Narva, har Centerpartiet en mycket stark ställning.) Och det är bland ryssarna, inte så mycket bland esterna, som Centerpartiet är stort.

Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond, som i flera andra mätningar har varit landets största parti, har ökat sin andel i Tallinn och ligger nu på andra plats – men med blott 11 procent. Jag läste nyligen på de estniska socialdemokraternas hemsida, att en av de ledande ryssarna i SDEs partiledning har gett sig den på att bredda partiets bas i det likaledes ryssdominerade Narva, men Tallinn är än så länge en svårare nöt att knäcka.

Det stora borgerliga partiet, det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), får i den här tallinnmätningen bara 9 procent, obetydligt fler än dess koalitionspartner i regeringen, det socialkonservativa och fosterländska och kristna Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), som får 7 procent i den här mätningen.

Nio procent av de tillfrågade deklarerar, att de inte kommer att rösta alls, medan 38 procent inte kan klara att ange något favoritparti.

Hur de sistnämnda sedan i ett verkligt val fördelar sina röster kan förstås också, till och med kraftigt, påverka valresultatet.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^