Melodikrysset nummer 5 2013

2 februari 2013 12:09 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 5 kommentarer

Tidigt i morse hade jag datatrassel: lyckades bara lägga upp en del av en text jag hade skrivit för bloggen – jag har kollat att hela texten finns kvar, så resten kommer om ett tag.

Men först ska jag redogöra för dagens mödor med Melodikrysset.

Det innehöll flera låtar som jag inte hade hört förut. ”Step By Step” med Shirley Clamp är ett exempel, ”Det är en spricka i allt, det är så ljuset kommer in” med Pernilla Andersson ett annat.

”Avalon” med Roxy Music är jag heller inte säker på att jag har har hört förut.

Av melodifestivalmelodierna minns jag åtminstone ”Evighet” (”Invincible”) med Carola 2006 – men nu var det ju inte det vi skulle kunna utan namnet på hennes son: Amadeus.

Men ”Tusen och en natt” med Carlotte Nilsson, numera Perrelli, 1999 har fäst sig nittionio gånger bättre i mitt musikminne.

Dansbandsmusik är inte min grej, men det finns ju dansbandslåtar, till exempel ”Säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske”, som har fäst sig i ens musikminne. I dag gjorde dock Anders Dahl sitt yttersta för att förvirra även oss som normalt har ett ganska hyggligt musikminne.

Anders Eldeman har en viss tendens att försöka förvilla oss krysslösare genom att välja versioner som ibland inte är helt lättidentifierade, men det faktum att han spelade ”Bygga upp ett stort berg” i en instrumentalversion med Buddy Emmons förvillade väl inte så många. Ganska snart rann de där orden som sjöngs av Jan Malmsjö till.

Ibland är det sångrösten man ska känna igen. Men även om ”Country Is As Country Does” och CDn ”Better Day” är relativt nya, kände väl de flesta igen Dolly Partons röst.

Alf Robertson har också en mycket karaktäristisk röst, men när jag hör honom sjunga ”Kom lella vän ska vi segla”, kan jag också höra upphovsmannen själv, Lasse Dahlquist, sjunga den.

Ni som regelbundet följer min blogg vet, att jag har skrivit oerhört mycket om Evert Taube och också återgett många av hans fina sångtexter. ”Änglamark” till exempel hittar man ovan under Kulturspegeln, Sångtexter. Fast själv behövde jag inte gå dit för att minnas textraden ”Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill”. ”Änglamark” är en fantstiskt fin plädering för vår miljö, ett exempel på att politisk musik kan ha mångs olika ansikten.

Men jag är, sjuttiofem år fyllda, också fortfarande en stor vän av barnkultur, vet till exempel att Astrid Lindgrens författarskap har gett oss massor av fin musik. Ett exempel hörde vi i dag: ”Mio min Mio”, som Benny Andersson och Björn Ulvaeus gjorde för filmvesionen av boken.

Och så var det bara en låt kvar att redovisa, Erroll Garners ”Misty” i en kul ukulele-version med Andy Eastwood.

5 kommentarer

 1. Till Enn Kokk: Jag vill bara tipsa dig om ett program senare ikväll, kl 20, på SVT24, om en solidaritetskväll på Operan år 1966 med den underbare Harry Belafonte i serien Minnenas Television.

  Comment by Bengt Eliasson — 2013 02 02 18:51 #

 2. Håller med dig, Anders Dahls version av ”Säg inte nej…” hade förvirrande många ansikten, helt olika musikstilar i samma låt.
  Ingvar Hellbergs ursprungsversion var, som alltid, på cittra!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2013 02 03 20:39 #

 3. Hej!
  Det är väldigt trevligt att läsa Dina kåserier kring Melodikrysset. Denna gång tror jag att Du förbisett svaret till V6. Jag kan det inte, ett ord ur titel och refräng. Jag är sent ute med frågan beroende på att vi, min fru och jag,brukar höra på Melodikrysset i inspelad version en vecka-2 timmar efter utsändningen.

  Comment by Kurt Wikström — 2013 02 09 22:24 #

 4. Till Kurt: Det var väl ’säg inte nej, säg kanske, kanske, kanske’, som Anders kommenterade här ovan? Enn har bara glömt fetstilen i texten.

  Comment by Ann-Marie Laios — 2013 02 09 22:49 #

 5. Till Kurt Wikström: Först förstod jag inte din fråga, eftersom den handlade om förra Melodikrysset. Men Ann-Marie Laios hjälpte mig och hade helt rätt i att jag helt enkelt hade glömt att markera det sökta ordet i fetstil.

  Comment by Enn Kokk — 2013 02 10 8:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^