I sjuttiotalets SSU levde den egna sången och musiken

1 februari 2013 16:14 | Musik, Politik | 1 kommentar

Under det tidiga sjuttiotalet frodades sången och musiken inte bara i yttervänstern utan också i den vida större reformistiska arbetarrörelsen, till exempel i SSU. Allt som gjordes var naturligtvis inte bra i professionell mening, men ur mängden och brukspoesin kunde man också vaska fram ett och annat guldkorn.

Den här texten publicerades i Aktuellt i politiken (s) nummer 8 1975 (7 maj):

SSU ger ut egen skiva

Röda röster, Eld i berget, Trots allt, Tabasco, De nya gesällerna och Mats Fjanters.

Detta är namnen på sex av SSUs klubbgäng som gemensamt svarar för SSUs alldeles färska första LP-skiva ”Så här är det….” (Frihets förlag).

Så när som på två texter är skivan rakt igenom ett SSU-verk. Sammanlagt rymmer den tretton sånger. Flera av dem handlar om Chile:

Chilesång” med stockholmsgruppen ”De nya gesällerna”, ”Kämpa för Chiles folk” med gruppen Tabasco och ”Svarta fåglar” med nästan professionella Röda röster från Boden.

Särskilt vacker är kanske sången ”Deltar oundvikligen”; den skiljer sig också från övriga med sitt lugna tempo och sitt samtidigt både mycket politiska och lyriska innehåll. Bernt Rosengren har skrivit texten till den och Göran Blomqvist har komponerat melodin. (Den här sången hör man också i nya SSU-filmen ”Tillsammans är vi starka”.)

Men också de övriga sångena är hörvärda. Trots att ambitionen med skivan i första hand inte har varit att visa fram det musikaliskt perfekta utan mer att tala om, att amatörismen, här i sångglädjen, frodas bland rörelsens unga.

Arrangör och producent för skivan är Ulf Numan och Björn Fridegren.

”Så här är det….” kostar 25 kronor och kan beställas från SSU. (Särskilt bra med skivn är att texthäfte medföljer – man kan alltså både sjunga och spela med i alla sångerna.)

* * *

Beställa den går förstås inte längre i dag.

Men hur vore det om SSU och andra förgreningar av arbetarrörelsen, som har produceat skivor, gradvis lät föra över dem till CD och sen lät sälja dem via Arbetarrörelsens arkiv och blliotek, dels manuellt, dels genom beställning och postdistribution?

1 kommentar

  1. Vilka härliga minnen som uppstår när jag läser det du skriver! Och vilken tråkig utveckling det blivit. Tänk när ABFs hundraårsjubileum firades i november med seminarium i ABF-huset och middag på kvällen så fanns det inte ett sånginslag, ingen sjöng, ingen läste dikt, det var ingen musik, ingen teater – det var överhuvudtaget INGEN kultur, jag var chockad! När jag frågade sa man att vi hade ju mycket kultur i somras, när vi firade…
    ABF 100 år utan kultur. Det slår det mesta.
    (Jo förresten: en kulturarbetare Susanna Alakoski fick försenat ta emot ett litteraturpris, det var allt).

    Comment by Eva S — 2013 02 02 7:27 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^