Allmänborgerliga samlingspartiet

23 januari 2013 22:57 | Politik | 4 kommentarer

Jag såg den timslånga intervjun med Ulf Adelsohn i TVs ”Min sanning” i går kväll, och Adelsohn var som så ofta frispråkig och roande. Till hans goda sidor hör att han inte drar sig för att utmana borgerliga ståndpunkter, när han – som i fallet järnvägspolitiken – inser att de är fel.

I det fallet är han i strid med sitt partis nuvarande partiledare, men det finns också intressanta likheter mellan Adelsohn och Fredrik Reinfeldt. Adelsohn var, som han själv var inne på i TV-intervjun, kanske för tidigt ute med sådant som nu bär upp den linje, som har gett Moderata samlingspartiet dess styrka. Och han hade också problem med att Gösta Bohman och hnaa meningsfränder i partiet fortsatt hade en så stark ställning även efter Adelsohns tillträde som partiledare.

Jag var, som journalist, på Moderta samlingspartiets stämma i Falun i slutet av oktober 1981, då han valdes till partiledare, satt faktiskt mycket nära honom vid journalistlunchen efteråt – minns också hans sedvanligt frispråkiga ton när han kom och satte sig bland oss journalister: ”Nu känner man sig som ett utsketet päron”.

När jag kom tillbaka till redaktionen i Stockholm, publicerde jag följande i Aktuellt i politiken (s) nummer 20 (12 november 1981):

Adelsohn leder
Allmänborgerliga
samlingspartiet

På prtistämman i Falun avgick Gösta Bohman som ledare för Moderata samlingspartiet. Bohman lämnar över ett parti som är både enigt och framgångsrikt. Men hans efterträdare, Ulf Adelsohn, siktar längre än så. Moderata samlingspartiet ska förvandlas till ett allmänborgerligt samlingsparti av norsk modell.
Rapporterar ENN KOKK från Falun.

Moderaternas partistämma i Falun blev en uppvisning i enighet och slagkraft. I de flesta frågor av betydelse fanns det (liksom på den socialdemokratiska partikongressen) en politisk samstämmighet.

* I centrum för överläggningarna i Falun stod det ekonomiska programmet ”Ny väg”. Därmed är de två huvudalternativen i valrörelsen genomarbetade och antagna; tidigare i höst har ju den socialdemokratiska partikongresen antagit krisprogrammet ”Framtid för Sverige”. ”Ny väg” är starkt (och för ett samhälle av svensk typ orealistiskt) nyliberalt och marknadsorienterat. Moderaterna vill befrämja fri prisbildning, begränsa statliga subventioner till industrin och generella bidrag på socialförsäkrings- och bostadsområdet, se över medbestämmandelagen, vidareutveckla samarbetet med EG (helst till medlemskap), minska underskotten i den statliga budgeten genom att i huvudsak skära i statsutgifterna och införa skattestopp i kommunerna (möjligen genom lagstiftning), sänka marginalskatterna mer än socialdemokraterna och mittenregeringen och bibehålla indeexregleringen av skatterna fullt ut, ersätta nuvarande byggnormer med enklare regler om lägsta godtagbara standard och rensa bland mark- och planbestämmelserna, på sikt avskaffa räntesubventionerna inom byggsektorn och reservera bostadsbidragen ”för de mest utsatta grupperna” med mera.

I Gösta Bohmans öppningstal på stämman gavs också den nyliberala ideologiska motiveringen: ”Det är bara individen som – i egenskap av tänkande människa – till sist kan avgöra vad som är bäst för henne.”

* Till detta egna, nyliberala budskap lades, som främsta spjutspets mot en socialdemokratisk valseger, en stenhård och – i Staffan Burenstam Linders tappning – osaklig och vulgär propaganda mot löntagarfonder: valfriheten för konsumenterna hotas liksom ”valfriheten för löntagarna att välja arbetsgivare”, ”dynamik övergår i stagnation”, ”människor blir fackföreningsfunktionärer”, småföretagarna ”sugs ner i fondsocialismens förfall”, ”glupande fonder” matas med löneskatter, ”att i nästa val utse LO-pamparna till styrande i Sveriges alla företag” är lika klokt som att ”utse LO-styret till hockeylandslag i nästa val”, näringslivet kommer att skötas av ”politruker och funktionärer”, socialdemokratins bekännelse till marknadsekonomi är ”hyckleri i valtider”, snart blir det så att ”marknadskrafterna består av Gunnar Nilsson, Bodström, Palme och några generaldirektörer”, nästa års val kan betyda ”enkel biljett till stagnation och tvång” och då ”finns föga återvändo”. LO och socialdemokratin är på väg att vare sig de vill eller inte genomföra en öststatsmodell och sen kommer det att bli ”svårare att värja sig mot trycket att en dag använda makten att kollektivansluta oss till tystnad”, nu gäller det att i nästa val försvara ”ett fritt system”, annars riskerar de som vill ha frihet att få ”lägga sina uppgifter åt sidan” (”för gott”, stod det i manus) efter den 19 september nästa år. Om hatobjekt nummer ett, Lennart Bodström, sa Burenstam Linder att han hellre vill ha Bodström till tandläkare än till ”överföretagare”, trots att ”han har visat lika stor talang som tandläkare som företagare, det vill säga ingen alls”. Men: ”Jag förlorar hellre tänderna än friheten.”

Det är lätt att se vad det blir för valrörelse nästa år!

Det nyliberala budskapet – individens frihet och armbågsrum, ett budskap som onekligen väcker genklang långt utanför moderaternas led – och bekännelsen till marknadens förnuft och till behovet av att skära ner de offentiga utgifterna fanns naturligtvis också med i Adelsohns tal. Också Adelsohn markerade, om än i mer polerade ordalag, att moderaterna säger nej till löntagarfonder.

Men hos Adelsohn – och det är det intressanta nya – finns också andra tongångar än de som hittills har hörts från Gösta Bohman och hans parti.

Det finns, sa han, ”en delvis onyanserad kritik av den offentliga sektorn”. Det gäller ju att inte stöta de många offentliganställda som lockas av moderaternas skatte- och skol- och bostadspolitik ifrån sig. Fast det kan nog bli knepigt att klara det här…

Det behövs en stark stat, även om dess makt och verkningskrets ska vara begränsad, sa Adelsohn – till samhällsuppgifterna hör, i huvudsak, till exempel skolor och universitet. Inte heller gjorde Adelsohn rent hus med socialpolitiken, där han ville ”koncentrera insatserna till dem som verkligen behöve hjälp”.

Ja, han gav till och med uttryck för ett socialkonservativt patos: ”Få saker är viktigare än de bidrag vi kan ge dem som hamnat på livets kuggsida.”

Nå – återstår att se hur praktiken stämmer med teorin när det blir dags att precisera sparprogrammet där pensionärer och handikappade drabbas.

Men målsättningen är klar: Det gäller att fånga in de borgerliga grupper som är reformvänligare än de anarkokapitalistiska hökarna i moderata ungdomsförbundet.

Mot de två svårt trängda mittenpartierna är strategin också klar: omfamning och faderliga åthutningar i stället för brutal konfrontation. ”Vi strävar efter förnyad och stärkt trepartisamverkan.” ”Vi måste alltid vara beredda att kompromissa, att ge och ta.”

Men omfamningen är en dödsomfamning: ”var röst vi får stärker vår sak och ger oss mer inflytande vid förhandlingsbordet”.

Och blir moderaterna större i nästa val än centern och folkpartiet tillsammans och det blir borgerlig majoritet, aspirerar Adelsohn, säger han, på statsministerposten.

* I dag räknar väl moderaterna egentligen inte – det medger en del av dem i samtal på tu man hand – med att en socialdemokratisk valseger ska gå att hindra. Men överlägset störst ska man bli inom borgerligheten. Norge känns som ett lockande exempel.

Att Adelsohn siktar till att bredda moderata samlingspartiet till
_________________________________________________________________ ett stort allmänborgerligt parti står helt klart efter hans första
__________________________________________________________________
tal som partiledaare.
_____________________

Den utvecklingen är inte solklar. Hindren finns både inom moderata samlingspartiets led – kan det nyliberala budskapet dämpas? – och hos Adelsohns oberäkneliga pesonlighet.

Men just nu pekar ändå alla prognoser på fortsatta moderata
___________________________________________________________
frramgångar på mittenpartiernas bekostnad.
__________________________________________

Vad har egentligen centern och folkpartiet att sätta emot, politiskt och personellt?

* * *

Hur gick de då i riksdagsvalet, som hölls den 19 september?

Jo, ungefär som jag förutspådde.

Moderata samlingspartiet ökade med 13 mandat och fick 86 platser.

Det skedde på mittenpartiernas bekostand: Centerpartiet fick 56 platser – minus 8 – och Folkpartiet 21 (- 17).

Därmed blev Moderaterna större än de båda andra borgerliga parteirna tillsammans, men deras framgång framgång var inte tillräckligt stor för att bevara en fortsatt borgerlig regering.

Socialdemokraterna gick framåt och fick 168 mandat (+ 12). I antal röster var det 2.533.290 mot 2.356.234 i 1979 års val (= + 177.018).

Vänsterpartiet kommunisternas mandattal blev oförändrat, 20.

Och det blev självfallet regeringsskifte.

4 kommentarer

  1. Till Enn Kokk: Vad jag fäste mig vid är att Ulf Adelsohn så lättvindigt avfärdade Palme-hatet, som, rent objektivt, var stort under 1970-80-talen. Jag har alltid uppfattat Adelsohn som en glad gamäng, ja, en trevlig människa, men i det avsnittet av programmet sjönk mitt förtroende för honom. Hans oförmåga att säga det mest självklara: att Olof Palme utsattes för en, särskilt i mänsklig synvinkel, helt oacceptabel hatkampanj. Under mordnatten åkte ungmoderater omkring i bilar viftande med flaggor och firade att Sveriges statsminister hade brutalt mördats på öppen gata.

    En politikers eftermäle formas helt av dennes egna handlingar och ord. Det borde Ulf Adelsohn tänka på.

    Comment by Bengt Eliasson — 2013 01 24 13:26 #

  2. ”En politikers eftermäle formas helt av dennes egna handlingar och ord” . det gäller ju även Palme.
    Man kan ju fundera på varför han lyckades väcka en sådan negativ syn på sig.
    Jag tror att han var för långt före sin tid och att hans otålighet (och von oben attityd) mot de som inte hängde med var för tydlig.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2013 01 26 11:58 #

  3. Till Gunnar Bergquist: De reaktioner mot honom du refererar till fanns utan tvivel, men man får heller inte glömma bort att han hade stora skaror av entusiastiska anhängare, naturligt nog de flesta av dem socialdemokrater. Jag vet inte om du har sett filmavsnitt från olika valmöten, men man bör notera hur entusiastisk den här otroligt stora publiken var – jag har själv turnerat med honom och hört jublet och applåderna, också sett hur människor efter varje sådant möte kom fram för att tacka.

    Men det är klart att de som inte gillade de samhällsförändringar han slogs för ogillade honom och söktre blottor – alla har vi såna – i hans personlighet eller beteende att angripa honom för. Fast en del av det där var ju dessutom, vet vi genom senare forskning redovisad i böcker, dessutom påhittat.

    Comment by Enn Kokk — 2013 01 26 12:16 #

  4. Absolut, jag förstår att han också väckte stor entusiasm i sina led.
    Jag tycker dock att man nuförtiden har alltför lätt att använda stora ord och bokstäver.
    Att ogilla någon innebär ju sällan att man HATAR.
    Jag tror få människor verkligen hatar någon annan ens någon gång i livet. Ordet Palmehat har blivit ett mediadrev på något sätt.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2013 01 26 14:29 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^