Sofia Karlsson och Dan Andersson
4 juli 2006 22:51 | Helga Henschens Vänner, Musik, Politik | 5 kommentarerI kväll medverkade Sofia Karlsson i Allsång på Skansen. Hon är en ung favorit. Dan Andesson, vars ”Jag väntar…” hon sjöng, är en ädre favorit.
JAG VÄNTAR…
Text: Dan Andersson
Musik: Gunnar Turesson
Jag väntar vid min stockeld medan timmarna skrida,
medan stjärnorna vandra och nätterna gå.
Jag väntar på en kvinna från färdvägar vida –
den käraste, den käraste med ögon blå.
Jag tänkt mig en vandrande snöhöljd blomma,
och drömde om ett skälvande, gäckande skratt,
jag trodde jag såg den mest älskade komma
genom skogen, över hedarna en snötung natt.
Glatt ville jag min drömda på händerna bära
genom snåren dit bort där min koja står,
och höja ett jublande rop mot den kära:
Välkommen du, som väntats i ensamma år!
Jag väntar vid min mila medan timmarna lida
medan skogarna sjunger och skyarna gå.
Jag väntar på en vandrerska från färdvägar vida –
den käraste, den käraste med ögon blå.
(Ur ”Kolvaktarens visor”, 1915)
Text och noter finns i ”Dan Anderssons vackraste visor” (red Gösta Åberg, Prisma, 1971).
Sofia Karlsson slog igenom med dunder och brak, när hon gav ut CDn ”Svarta ballader. Sofia Karlsson sjunger Dan Andersson” (Amigo 756). Skivan var ett tag totalt slut i skivaffärerna i Stockholm.
Dunder och brak är nog alldeles fel ordval, om man ska karaktärisera sången och musiken på den här skivan. De är skönt svenskt folkmusikaliska, har genom inslaget av bouzouki och en del andra instrument inslag av world music och även irländsk folkmusik. Åtminstone en stor svensk föregångare, Thorstein Bergman, medverkar också med lite sång.
Låtarna är, förutom ”Jag väntar…”, ”Vaggvisa”, ”Jag har drömt…”, ”Omkring tiggarn från Luossa”, ”Julvisa i Finnmarken”, ”Vaknatt”, ”Du liv…”, ”Till min syster”, ”Helgdagskväll i timmerkojan”, ”Mot ljuset” och ”Minnet”. Några av de mest kända Dan Andersson-tolkningarna således – men också mindre känt material. Skaffa och lyssna!
När jag 1970 gav ut min sångbok ”Upp till kamp! Sånger om arbete, frihet och fred” på Prisma – Dan Andersson-boken ingår i samma serie av originalsångböcker i pocket – var det självklart för mig att ta med en sång också av Dan Andersson. Jag valde ”Helgdagskväll i timmerkojan” (som även den nu finns med på Sofia Karlssons CD). I sångingressen skrev jag så här:
”Dan Anderssons visa är mer en bild av svenskt arbetsliv än en `kampsång´ av det slag som de flesta sångerna i den här antologin är. Men ingen antologi med anspråk på att ge åtminstone någon inblick i svensk arbetarrörelses sångtradition kan undvara Dan Andersson (1888-1920). Otaliga är de möten där Dan Andersson har sjungits eller reciterats. ”Helgdagskväll i timmerkojan” publicerades första gången i ”Kolvaktarens visor”, 1915. Musiken skrev Sven Scholander på tåget 3.2 1923.”
HELGDAGSKVÄLL I TIMMERKOJAN
Text: Dan Andersson, 1915
Musik: Sven Scholander, 1923
Bort längtande vekhet ur sotiga bröst,
vik, bekymmer, ur snöhöljda bo!
Vi ha eld, vi ha kött, vi ha brännvin till tröst,
här är helg, djupt i skogarnas ro!
Sjung, Björnbergs-Jon, ur din fullaste hals
om kärlek och rosor och vår!
Stäm fiolen, Brogren, och spela en vals
för spökblåa, månlysta snår!
Det är mil efter mil till lador och hus
där frosten går tjurig vid grind,
här är lustigt i stockeldens gula ljus,
som darrar i nattens vind.
Du är fager, Brogren, i eldglans röd,
där du gnider din vackra fiol,
för mat och för brännvin du glömt all nöd,
och din panna är ljus som en sol.
Och Jon, där du sitter vid grytan din,
en baron i din mollskinnsskrud,
se, fast åren ha garvat ditt sega skinn,
i ditt sot är du ung som en gud!
Och Vargfors-Fredrik, du skrattande man,
som vill alla uslingar väl –
kom, sjung om din ungdoms synd, om du kan,
och en skål för din gossesjäl!
Och när morgonens stjärnor blekna och dö
och när ångorna stelna till is,
och när dagningen skälver på myr och sjö
vi sova på doftande ris.
Då sova vi alla på granris tungt
och drömma om bleka mör
och snarka och vända oss manligt och tungt,
medan elden falnar och dör.
Även den här sången finns naturligtvis med text och noter i Gösta Åbergs (red) ”Dan Anderssons vackraste visor”. Där finns, för att ta sångerna på Sofia Karlssons CD, också ”Omkring tiggarn från Luossa”, ”Julvisa i Finnmarken”, ”Vaknatt” och ”Till min syster”.
Dan Andersson är alltså, som jag skrev 1970, djupt förankrad i den svenska arbetarrörelsens sång- och diktläsningstradition. Också Sofia Karlsson har det här med sig, allt sedan barndomen. Hennes far är Leif Karlsson, som har jobbat tillsammans med mig på socialdemokratiska partistyrelsen, som sen följde med Sten Andersson till departementsvärlden och som nu är drivande kraft i PRO; han är dessutom valberedare i Helga Henschens Vänner. I hemmet spelades mycket Dan Andersson, bland annat med Thorstein Bergman. Jag såg Leif tillsammans med Sofias mor, Anne-Marie Wohlin, i TV-utsändningen från Skansen. (De har förresten också varit och hälsat på oss här i Öregrund. Vår ölöppnare, en fin krumelur i svart gjutjärn, formgiven på ett av de uppländska bruken, minner dagligen om deras besök här.)
Den som är intresserad av att läsa fler av Dan Anderssons dikter, många av dem alltså tonsatta av olika kompositörer, några även av Dan Andersson själv, kan gärna låna eller på antikvariat skaffa Dan Andersson: ”Ballader och spelmansvisor” i urval och med förord av Nils Ferlin och utsökt illustrerad av Mats Nilsson (FiBs lyrikklubb, 1054).
Ett större urval finns i ”Visor och ballader” (Tidens förlag, 1971) med teckningar av Einar Forseth. Där finns ”Kolvaktarens visor”, några saker ur ”Det kallas vidskepelse”, ”Svarta ballader”, ett antal efterlämnade dikter och så några Baudelaire-översättningar.
5 kommentarer
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^
Det var första gången jag fick tillfälle att höra Sofia sjunga, mycket njutbart. Nu ser jag fram emot Tegelsmoraveckan i Tobo där hon ska sjunga senare i sommar. Välkommen hit upp då.
Själv kom jag i kontakt med Dan Anderssons visor som liten knodd i hemmet där min mor (som numera bor i Östhammar) ofta sjöng visorna själv. När hon inte sjöng dem själv så spelades de likaså ofta på kasettbandspelaren. Thorstein Bergman och Gunde Johansson stod nog ofta för inspelningarna, men en personlig favorit som barn var faktiskt Hootenanny Singers inspelning; ”Dan Andersson på vårt sätt”.
Som sagt, välkommen upp till Norduppland och lyssna på Sofia i slutet på sommaren.
Mvh Erik Laakso.
Comment by Erik Laakso — 2006 07 04 23:41 #
Till Erik Laakso: Jo, vem har inte hört Thorstein Bergman och Gunde Johansson sjunga Dan Andersson?
Thorstein Bergman måste jag i något sammanhang få återkomma till.
Gunde Johansson är en enklare sångare, men han har gjort bra tonsättningar. Ett exempel är ”Omkring tiggarn från Luossa”. Herbert Söderström, som anställde mig som ledarskribent på Örebro-Kurien (s), berättade, att han vid ett tillfälle hade sammanfört Gunnar Fredriksson och Gunde Johansson och att Gunde då visade sig ha ett så stort intresse för ett av Gunnars stora intressen, filosofi, dessutom märkliga teorier om detta ämne, att Gunnar fick ont i huvudet.
Hootenanny Singers spelade en stor roll för att under tidigt 1960-tal på nytt göra Dan Andersson till en kultfigur, även bland dåtidens unga människor. De låg på Svensktoppen i ett oändligt antal veckor med just ”Omkring tiggarn från Luossa”. Jag vet inte, om Hootennanny Singers alls är kända i dag, men ABBA-fans vet väl, att Björn Ulvaeus ingick i gruppen.
Comment by Enn Kokk — 2006 07 05 12:04 #
Vad är det för pappskallar som skriver musik på kvällspressens nöjessidor?
Quetzala Blanco rankar med två getingar Sofia Karlsson sist i sin spalt i Expressen om Allsång på Skansen.
Och musikgeniet i Aftonbladet Karolina Fjällborg, som jag skrev om förra veckan, har inte ens med Sofia Karlsson i sin Karrometer.
Aftonbladets TV-recensent Klas Lindberg har dock gjort en, åtminstone för honom, ny upptäckt. Först skriver han, berättigat, ner Carola. ”Och så kom motsatsen. Sofia Karlsson fick en mardrömsstart med teknikstrul. Sen började hon sjunga. Och som hon sjöng. Plötsligt var en ny stjärna tänd. En näst intill okänd sångerska hade stulit Carolas show.”
Comment by Enn Kokk — 2006 07 05 14:30 #
Hejsan!
Lovorden flödar och Dan Andersson kommer alltid att finnas. Men var hittar man spelplatserna med datum och tider för Sofia Karlssons sommarturn?
Comment by Johnny Fransson — 2007 07 17 20:51 #
På Sofias hemsida http://www.sofiakarlsson.com hittar man bl.a. hennes turneplan för sommaren 2007. Hon uppträder på Urkult i Näsåker den 3 augusti och i Katrineholm den 4 och Uppsala den 5 augusti kan man se där – men det finns fler platser att se och höra henne i sommar.
Comment by Kristina Strömberg — 2007 07 17 21:22 #
Tack för ett utsökt program.
Efter en längre tids depression råkade jag slå på Tv.n häromdagen. Jag hade turen att då stifta bekanskap med Sofia Karlsson med band. Tack för den glädje ni sprider med er musik. Det var länge sedan jag hörde något så vackert som Sofias röst, samt sådan spelglädje. Tusen tack! Nästa gång ni kommer till Helsingborg ska jag inte missa er.
Du ni är nu mina nya idoler.
Sleffe
Comment by Leif Edlund — 2008 01 15 17:50 #