En av Stig Claessons yppersta romaner finns också som sevärd film

2 januari 2013 15:59 | Film, Politik, Prosa & lyrik | 6 kommentarer

Jag läste Stig ClaessonsPå palmblad och rosor” (Bonniers) 1975, året då den kom ut. Det här var innan jag hade börjat recensera hans böcker i Aktuellt i politiken (s) – ni kan läsa mina recensioner ovan under Kulturspegeln, Prosa och lyrik – men i ett par av recensionerna av kommande böcker finns referenser till ”På palmblad och rosor”.

Jag håller den för att vara en av Slas’ yppersta romaner. Den innehåller allt det som, i hans bästa stunder, gjorde Stig Claesson till en av nutidens – ja, han är död nu – mest läsvärda svenska författare: Den här söderkisen var en av Sveriges bästa skildrare av den svenska landsbygden. Hans språk är absolut egensinnigt. Och hans malande borrande, om och om igen, i samma historia blir till berättelser som skär rakt in i den nu allt mer hotade svenska kulturens hjärta.

”Proppen” Oskarssson, egentligen till yrket fastighetsmäklare, har som gentjänst åt en radiohandlare lovat leverera en förlängningssladd till TVn i en stuga någonstansute på landet. Stugan är svår att hitta där den ligger ute i skogen, långt från stora vägen och det samhälle som ligger en bit därifrån. Men till slut hittar han i alla fall stugan och knackar på. När ingen svarar, dristar han sig att kliva in. Efter en stund hittar han inne i kammaren nedbäddad i en soffa en gumma som inte ger ett ljud ifrån sig. Han försöker förklara att han är där med TV-sladden, men hon svarar inte. Hon är helt stum, verkar också vara lam, men ögonen skvallrar om att hon är vid liv.

Det är inte utkylt i huset; någon har eldat i spisen, även om det inte var helt nyligen. Det finns mat i kylen. Där finns också mjölk som han kan ge katten, som vill in. Det finns även frysbox och tvättmaskin. Tanten är tvättad och kammad, så någon verkar se till henne, även om det tydligen inte sker så ofta.

Proppen blir besatt av den här situationen och återvänder flera gånger till stugan, i sällskap också med först Gabriella, som han möter på ridtur ute på skogsvägen, sedan med den vilsegångne orienteraren Sållet – han är fotbollsmålvakt också, därav namnet. Men gumman ligger där, ständig ensam, inte kommunicerbar.

Varken Gabriella eller Sållet, som alltså bor i trakten, känner till stugan eller gumman, vilket bara stärker känslan av hennes oändliga ensamhet.

Proppen kör Gabriella och Sållet, båda mycket yngre än han själv, ner till byn – Gabriella har tidigare motat hästen att gå hem själv. Hemma hos Gabriella träffar de hennes föräldrar plus mormor, och Proppen badar bastu med Gabriella, hennes farsa och Sållet, så typiskt för det sjuttiotal även jag minns. Senare på kvällen ska han gå på Stadshotellet med Gabriella, äta middag och dansa.

Han får följa med henne hem, men sen blir det inget. Hon har druckit lite för mycket och somnar när han har klätt av henne och fått henne i säng, så han stoppar om henne och försöker i sället, nu som många gånger tidigare, ringa ut till gumman ute i skogen. Ingen svarar den här gången heller.

Genom hela den här handlingen mal tankarna i hans huvud: Vem tar hand om gumman och, framför allt, varför sker det så sällan? Borde han kontakta kommunen? Prästen? Borde man inte ha ihjäl en gumma som bara ligger där, förlamad och uppenbart övergiven?

Mitt i natten tar han sig ut till gummans torp ute i skogen igen och finner henne där i samma ställning han och Sållet har lagt henne, som omväxling för att hon inte skulle få liggsår.

Han ger katten mer mjölk och matar hönsen. Sen tar han den skyffel han har hittat i bilens baklucka och haft med sig och tar ögonmått från husknuten. Och sen drämmer han till allt vad han orkar i ytterväggen.

När han går in igen, först efter det att det har börjat ljusna, ser han gumman ligga i sin soffa, nu med huvudet krossat av den stora tunga amerikaklockan som tidigare har tickat en bit ovanför hennes gamla och sköra huvud.

Inte heller jag accepterar en sådan handling, men jag förstår och berörs av dess symbolik: likgiltigheten är värre än döden.

Den här mycket gripande och tankeväckande romanen filmades året därpå, 1976, av Lars Lennart Forsberg och sändes i TV. Filmversionen av ”På palmblad och rosor” finns numera på DVD och är högst sevärd även den.

Janne ”Loffe” Carlsson gör, med sitt en smula staccatoartade sätt att snacka, en ganska kongenial Proppen Oskarsson. Gunnel Fred gör ogenerat och naturligt rollen som Gabriella, och Hans Jonsson spelar, trovärdigt han med, Sållet. Den gamla gumman, vars roll i filmen är att ligga blick still och inte säga ett ord, spelas av Svea Holst.

Filmversionen ligger mycket nära bokens berättelse och är också den ett sevärt vittnesbörd om den svenska ensamheten.

6 kommentarer

 1. Tack för tipset.Lars Lennart Forsberg har jag letat
  med ljus och lykta efter och dom filmer som sändes
  i juli 1974 på TV som har etsat sig fast i minnet.
  En handlade om 4 killar som gjorde sin årliga resa
  till Köpenhamn och misslyckade äventyr där som dom
  friserade kraftigt på hemresan.
  Jag har förstått att du är en flitig filmkonsument,
  är du intresserad av film hämtad från Youtube m.m
  kan du hitta över 600 här:
  http://nyhetsbanken.blogspot.se/2013/01/2-x-john-braine.html
  Där hittar du film från 1910-tal till 2010-tal

  Comment by Tommy Sjöberg — 2013 01 03 10:21 #

 2. Till Tommy Sjöberg: Jag är i vissa avseenden en gammaldags människa – bland annat vill jag helst själv äga böcker och filmer, vilket leder till att vår lägenhet vid det här laget är knökfull av bådadera.

  Tre av Lars Lennart Forsbergs Stig Claesson-filmatiseringar, ursprungligen gjorda för TV, finns just nu tillgängliga i en liten box, som utöver ”På palmblad och rosor” också innehåller ”Vem älskar Yngve Frej?” och ”Henrietta”. Jag har större delen av Slas’ böcker i bokhyllan, även de nämnda, så det är klart att jag gav boxen med filmversionerna i julklapp åt hustrun, som också gillar film.

  Comment by Enn Kokk — 2013 01 03 11:42 #

 3. Var har du köpt DVDn ”På palmblad och rosor”?
  Jag besökte Göteborgs mest välsorterade butik och
  dom sa att den finns inte på DVD.

  Comment by Tommy Sjöberg — 2013 01 03 13:36 #

 4. De nämnda tre filmena, i box, är köpta på Akademibokhandeln/Lundeq i Uppsala för 270 kronor, vilket gör 90 kronor per film. Där fanns det gott om de här boxarna före jul. Har inte Göteborg någon Akademibokhandel med tillhörande filmavdelning?

  Comment by Enn Kokk — 2013 01 03 13:48 #

 5. Hej Enn!
  Tackar för tipset, köpte Slas-boxen idag på
  Akademibokhandeln i Göteborg 279 kr.
  Du har inte hört eller sett dom TV-filmerna som
  visades juli 1974 av L.L. Forsberg.

  Comment by Tommy Sjöberg — 2013 01 05 17:06 #

 6. Till Tommy Sjöberg: Det du har köpt är filmer som ursprungligen gjordes för TV.

  Comment by Enn Kokk — 2013 01 06 11:35 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^