Korven får en ände

2 januari 2013 12:08 | Media, Serier | 2 kommentarer

Ulf Lundkvists Assar är ju en korv, och korvar har ju inte bara en ände utan två. För kort tid sedan stod det SLUT i sista rutan på dagens strip, men så kom det ytterligare några.

Men på nyårsdagen anade man att det var definitivt slut på den här korven: En traktor sågs kvadda Nollberga, och åter igen stod det i den här serierutan SLUT.

Namn och Nytt-sidan i Dagens Nyheter, där ”Assar” under senare tid har huserat ensam tillsammans med ”Medelålders plus”, berättar i dag (2 januari 2013) det vi befarade: Ulf Lundkvist har meddelat DN att han nu, efter 22 år, lägger av med att teckna ”Assar”.

Lundkvist lovar dock att varannan vecka leverera teckningar till DNs söndagsseriesida, den enda ljusglimten i den tidningens serievärld. Utöver Sven-Bertil Bernarps ”Medelårlders plus”, nu den enda serien på NoN-sidan, finns på vardagarna – på annat håll i DNs kulturdel – också Martin KellermansRocky”.

Det är allt i serieväg som landets största morgontidning bjuder sina läsare på.

2 kommentarer

  1. Även om det naturligtvis är tråkigt att det blir ännu en serie mindre i dagspressen, så tycker jag (och förmodligen Ulf Lundkvist också) att det är skönt att Assar äntligen tar slut. I mitt tycke passerade den serien sitt bäst-före-datum för många år sedan. Det gick bra så länge han utvecklade serien med att gradvis göra den mer skruvad, och introducera nya märkliga figurer, men de senaste 10-15 åren har det inte hänt så mycket. In med Baron Bosse ett varv till, låt Elof Öman göra en ny brainstorming, kör ännu en romans för Flora att laga slabbgryta åt… härom året var det till och med en period där strippar faktiskt kördes i repris. Jag misstänker att det varit för bra betalt, så att Ulf dragit sig för att lägga ner serien in i det sista; lite tråkigt för oss som uppskattar hans andra typer av serier som han inte verkar ha haft tid med (som den utomordentliga ”Djupfryst i hemmet”).

    Rocky, däremot, håller fortfarande en svårbegripligt hög klass efter så många år – och har gjort det i princip hela tiden från start, vilket jag kunnat konstatera efter en maratongenomläsning av 23 Rocky-böcker under julledigheten. Utom möjligen de första veckorna innan den riktigt funnit sin form.

    Comment by Olof Öberg — 2013 01 08 11:33 #

  2. Till Olof Öerg: Jo, som trogen Assar-läsare kan jag hålla med dig. Utöver det du nämner skulle jag kunna lägga till att Ulf Lundkvist ibland verakde tröttna på den story han hade börjat berätta och då helt sonika bytte spår. Och ändå besitter han en unik begåvning som seriemakare…

    Nu handlade ju det här inlägget primärt inte om ”Assar” utan om det faktum att DN har reducerat antalet dagliga serier till två. För mig får DN gärna då och då byta ut serier, men det måste fortlöpande finnas en seriesida i tidningen.

    Comment by Enn Kokk — 2013 01 08 11:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^