Melodikrysset nr 15 2009

11 april 2009 11:58 | Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 8 kommentarer

Dagens melodikryss var märkligt påskbefriat. Ganska lätt var det också, för mig åtminstone. Min musikaliske son, Matti, var här när krysset sändes, men jag behövde inte rådfråga honom om något.

Annars beror det här hur man bedömer ett kryss’ svårighetsgrad ofta på om inledningsfrågan är så lätt att man får ledbokstäver. Och så var det i dag: Vi hörde Frank Sinatra i klassiska ”New York, New York”.

För min del – jag har mycket folkmusik från olika delar av världen i skivhyllorna – var det sen också lätt att att snabbt konstatera, att den påföljande musiken kom från Irland.

För en man i min ålder var det vidare lätt att identifiera alla gamla svenska schlager, som Eldeman spelade.

Så inte förvillade det mig att Four Cats sjöng Anita Lindbloms jättehit från 1963, ”Sånt är livet”, på finska.

Och jag hör till den generation som hörde den unga Alice Babs, både i radio och live. I dag hörde vi titellåten i filmen från 1940, ”Swing it magistern”.

Under 1940- och 1950-talen – det som Woody Allen har döpt till ”Radio Days” – hörde man i radio ofta både ”Kan du vissla, Johanna?” och ”Med en enkel tulipan”. Den senare, som skrevs av Jules Sylvain och Sven Paddock 1938, hörde många av oss sedan också som signaturmelodi till radioprogrammet ”Det ska vi fira”.

Tekniken att låta kända svenska artister sjunga på andra språk än svenska tillämpas ganska ofta av Anders Eldeman. Men visst kände vi genast igen rösten på Barbro Lill-Babs Svensson, även om vi här hörde henne på tyska. Då var den tyska titeln svårare att uppfatta, men jag har hittat den: ”And’re sind genauso lieb wie Du”.

En modern storschlager spelades också, Benny Anderssons och Björn Ulvaeus’ ”Du är min man”. Här hörde vi den naturligt nog inte med text, det vill säga med Helen Sjöblom Sjöholm, utan i en betydligt sämre version med Dannys dansband.

Och så körde Eldeman, som så ofta, några melodifestivalare.

En sådan var ”Min kärlek”, som Shirley Clamp sjöng 2004.

Ännu färskare var ”La Voix”, den vinnande låten i årets upplaga. Den har artisten, Malena Ernman, skrivit ihop med Fredrik Kempe.

Aktuell på ett annat sätt – TV-aktuell – är Magnus Uggla. Här hörde vi honom i ”24 timmar”.

Mer 24 timmar: Vi hörde en låt som, när Dusty Springfield gjorde den, hette ”24 Hours From Tulsa”. I Östen Warnerbrings svenska version blev detta ”Femton minuter från Eslöv”.

LPn ”Var mig nära” från 1975 med det dåtida kärleksparet Rune Andersson och Lena Nyman finns i min skivsamling.

Jag har också en rad plattor med Raj Montana Band, vars sångsolister var Dan Hylander och Py Bäckman; här hörde vi dem i ”Skuggor i skymningen” från 1984. Från Olof Palmes begravning 1986 minns jag, att en av de största och finaste kransarna kom från Py och Dan. Kransen låg sedan utlagd på Adolf Fredriks kyrkogård, som jag varje morgon och kväll sneddade över på väg till och från jobbet på socialdemokratiska partistyrelsen.

Här i Öregrund är det underbart påskväder: sol från en klarblå himmel över krokusarna och snödropparna i rabatterna. Hoppas att också ni alla runt omkring i Sverige har en fin helg.

Glad påsk till er allihop!

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. Sen bläddrar du dig ner till aktuell lördag.

8 kommentarer

 1. 24 timmar ja, ”24 hours from Tulsa” (Största hitten med den hade Gene Pitney) är originaltiteln till Östen Warnerbrings låt, som det ser ut som att Du glömde ta upp och som skulle ge staden/ordet ”Eslöv”.
  För övrigt har jag mailat frågan om eventuell ålderspolicy på låtarna till melodikrysset/Eldeman, men ingen har behagat svara ännu.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2009 04 11 12:14 #

 2. Till Gunnar Bergquist: Tack, käre melodikryssbroder. Mycket riktigt berodde min lapsus på glömska – jag hade löst den här uppgiften också, men eftersom andra påskplikter väntade, råkade jag i hastigheten tappa bort det här svaret i redovisningen. Men nu är svaret infört.

  Glad påsk!

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 11 14:56 #

 3. ”det vill säga med Helen Sjöblom”

  Vill inte vara petig, men hon heter Sjöholm.

  Comment by Patrik — 2009 04 11 21:12 #

 4. Till Patrik: Det vet jag också – jag vet inte varför jag skrev fel. Jag rättar.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 11 22:04 #

 5. Hej Kokk,
  Inte var det väl tulipanen som var signatur till Det ska vi fira? Var det inte Strö lite rosor på den väg vi vandra? Eller är jag helt ute och cyklar?
  Din äldre och erfarnare vän
  Åke C

  Comment by Åke Cato — 2009 04 12 8:17 #

 6. Till Åke Cato: Dess värre måste jag, efter att ha kollat, ge dig rätt. Dess förinnan hade jag vågat slå vad om att det var ”Med en enkel tulipan”.

  Varför jag minns fel vet jag inte – möjligen kan ”Med en enkal tulipan” ha spelats så många gånger i programmet att jag minns den som signaturmelodi.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 12 11:14 #

 7. kanske lite dumt att lägga upp de rätta svaren på internet då det pågår en tävling. Och vad är föresten syftet med bloggen överhuvudtaget?!

  Comment by Ove Sinatra — 2009 04 14 15:08 #

 8. Till Ove Sinatra: Anders Eldeman har själv relativt nyligen – i samband med att jag fick första pris på grund av att någon annan skickade in svar i mitt namn – sagt OK till den här typen av publicering, detta eftersom ju svaren ändå praktiskt taget alltid går att googla fram.Själv har jag alltså, trots årtiondens melodikrysslösande, aldrig skickat in några svar. I stället skriver jag ett litet kåseri om mina egna mödor med krysset, berättar ofta också lite mer om låtar, artister och kompositörer. Däremot ger jag aldrig svar av typen L 3 = xxxxx.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 14 15:17 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^