Om vådorna av att heta Enn Kokk

2 juli 2006 16:22 | Politik, Varia | 5 kommentarer

Fredrik Jansson klagar på sin blogg ”Wigforsska tankar” – länk finns här bredvid – på att ha blivit felstavad: ”Vem fan är Fredrik Janson?” heter det här inlägget.

Då skulle han veta, hur det är att heta Enn Kokk.

I mitt fall handlar det inte bara om stavningen. En gång, när jag var chefredaktör för Aktuellt i politiken (s) och årligen bevakade samtliga andra partiers samtliga stämmor och kongresser, var jag bland annat på centerstämma och bodde då på Ronneby Brunn.

Centerstämmorna – rikstinget, partiets, kvinnoförbundets och CUFs stämmor – tog en hel vecka, och hustrun ville förstås hålla kontakten medan de pågick. Men när hon ringde till Ronneby Brunn och bad att få tala med Enn Kokk, svarade växeltelefonisten rappt:

– Ett ögonblick, så ska ni få tala med köket!

När hon hade hamnat i köket tre gånger, ledsnade Birgitta och tog reda på mitt rumsnummer. Fortsatta samtal inleddes med ”Kan jag få tala med rum nummer…”.

5 kommentarer

  1. Heter man Fredrik Jansson är man lite ovan vid att få sitt namn (nästan) konsekvent felstavat. När dessutom både redaktör och redaktionssekreterare är vänner så blir man ju lite stött.

    Annars måste jag säga att första nummret av Zäta blev riktigt bra. Förutom mina artiklar finns det bland annat en intressant artikel av Håkan Wahlén som handlar om varför ”alla” socialdemokratiska pampar kommer från förorten Rågsved. Svaret har mycket att göra med en väldigt aktiv SSU-klubb – SSU Lucidor – som växte sig stark under oppositionsåren på 1970-talet.Intressant läsnig.

    Comment by Fredrik Jansson — 2006 07 02 17:08 #

  2. Till Fredrik Jansson: Jo, jag förstår det här. Jag blir fortfarande störtförvånad, ibland också störd, när människor som jag har känt urlänge och som alltså borde veta bättre stavar mitt efternamn Kock.

    I estniskan skriver man kk, inte ck. Kokk är ett lånord och betyder alltså det svenskar säkert anar att det betyder. Jag har genom anförvanters släktforskning i Estland fått veta, att jag faktiskt, kring 1700, hade en anfader, som var just kock, på ett balttyskt gods, Valkla, utanför Tallinn. När han på ålderns höst måste dra sig tillbaka, fick han på godsets ägor ett hus, som benämndes ”Kocksgården”. På den tiden hade estländarna ännu inte släktnamn utan kallades, ungefär som i Dalarna, efter gårdsnamn, och när den balttyska adeln sen fick för sig, att även estländarna borde ha efternamn, fick min släkt namnet Kokk efter gården.

    Men gårdsnamnsbenämningen levde fortfarande kvar parallellt under min tidiga barndom i Estland. (Jag var sex år, när familjen, i februari 1944, flydde till Finland.) Vår gård i byn Juminda hette Tabani, och mig kallade folk följaktligen Tabani Enn, det vill säga Tabanis Enn eller Enn från Tabani.

    Om förnamnet Enn har jag en teori, som jag dock inte har orkat få bekräftad. Enn är ett mycket vanligt mansnamn i Estland. Men det finns också en variant, Henn, som skulle kunna tolkas så att Enn/Henn är en estnisk kortform av Henrik.

    Henrik Kock således. Men skriv inte det!

    Comment by Enn Kokk — 2006 07 02 17:34 #

  3. Haha, ja, jag ser ju problemet i anekdoten om vidareanknytningen till kökspersonalen. Mitt problem ligger närmare Fredrik Janssons, men består ändå inte av felstavningsrisken i huvudsak, utan snarare av riksen att förväxlas med alla tusentals andra Lars Johansson i riket. Tur då att man har ett mellannamn, visserligen inte särksilt originellt men ändå, att ta till!

    Comment by Lars Anders Johansson — 2006 07 03 23:44 #

  4. Hej!
    Ja, det här med namn är ett kapitel för sig. Jag innehar ett tämligen vanligt namn: Katrin, men det är få som skriver det rätt. Jag har fått heta allt mellan Kerstin, Catrin, Katarina, Katrine mm, när det så enkelt stavas på samma sätt som på toalettpapper och pappershanddukar på offentliga toaletter.
    Förresten, snacka om lyx!, att ha personligt papper på faciliteterna! ;-D

    Comment by Katrin — 2006 09 04 18:59 #

  5. Katrinplommon ger väl i och för sig ännu trevligare associationer?

    Comment by Enn Kokk — 2006 09 04 20:26 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^