Melodikrysset nummer 52 2012

29 december 2012 12:03 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 16 kommentarer

Vi närmar oss slutet av 2012; gubben är 75, till sommaren 76, men än hänger han med, även i Melodikrysset.

Det var fortfarande bara ett par låtar som låg utanför hans musikaliska referensramar.

Coldplay, ska jag medge, hör till detta som jag fick söka svaren på, vilket inte betyder att jag har något ont att säga om deras ”Have Yourself a Merry Little Christmas”.

Och Maja Ivarsson hade jag hittills inte ens hört talas om, men jag anade att hon kunde ha förekommit i ” mycket bättre”, ett program jag aldrig har sett ett enda avsnitt av. Däremot har jag naturligtvis hört sången hon sjöng, ”Mitt bästa för dig”, förut.

Resten klarade jag ganska galant.

Jag kände till exempel igen rösten, så fort jag hörde Doris Day, i dag i ”Here Comes Santa Claus”.

Och ”La Bamba” har jag hört otaliga gånger och i otaliga versioner. Med Los Lobos har vi väl hört den förut i Melodikrysset?

Också Céline Dion har förekommit tidigare i krysset, men inte med just ”Another Year Has Gone By”.

Ännu lättare var det förstås att känna igen beatleslåten ”Yesterday”.

Yesterday var jag förresten på Uppsala stadsteater och såg ”Sound of Music”, men det har ju inget med dagens kryss att göra. Men var så säker: Något ur den kommer det säkert framöver också i Melodikrysset.

Men tillbaka till det aktuella krysset:

”Gott Nytt Jul” skaldade Sean Banan i sin märkliga helglegering.

Nog föredrar jag för egen del Hans Christian Lumbyes ”Champagnegaloppen” för att knyta an till åtminstone en av vinterhögtiderna.

Och så fick vi höra Christer Sjögrens bidrag i Melodifestivalen 2008, ”I Love Europe”. För egen del hyser jag kärlek till många länder i vår världsdel men knappast den helhet som förkortas EU.

Men än är väl inte EU, dess värre, framme vid att stämma in med Helen Sjöholm och BAO, när de sjunger ”Vår sista dans är nu”.

Inte heller kan jag med ”Kungssången”, den som skulle leda oss till det underdåniga ”Ers majestät”. Vid högtidliga tillfällen som riksdagsöppnandet sjunger jag villigt med i nationalsången, även om det finns rader i ”Du gamla du fria” som jag finner tveksamma, men vid ”Kungssången” går gränsen. Den sjunger jag, republikan som jag är, aldrig. Vilket aldrig har varit riktat mot drottningen som person, när jag har stått vid hennes sida på Operan och tigit. Men man ska vara hederlig, inte hyckla.

Lite för mycket pompa och ståt för min smak är det också i Edgar Elgars ”Land of Hope And Glory”.

För egen del trivs jag bättre i den atmosfär som präglar Povel Ramels och Beppe Wolgers’ mästerliga stycke från 1964 ”Ta av dig skorna”. Läs gärna texten – den finns ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Och så återstår bara att redovisa ett musikstycke med en titel lämplig för vad som förestår, ABBAs ”Happy New Year”.

Ett gott nytt år önskar jag alla mina läsare, detta oavsett om ni håller med mig om allt jag skriver eller inte. Vi lever i ett fritt och demokratiskt land, och det ska vi vara glada för.

16 kommentarer

 1. Hej och gott slut som man sa till varandra förr i tiden. Kollade din lösning på Melodikrysset idag och har en kommentar. Du skriver ”Vår sista dans är nu.” Sången heter ”Vår sista dans” och du kanske tänkte på ”Vår bästa tid är nu”. Hälsningar Eva O

  Comment by Eva Olofsson — 2012 12 29 12:33 #

 2. Till Eva Olofsson: Du har så rätt – jag bedrogs av den starka nukänsla jag mindes från den här sången och utvidgade texten lite. Jag rättar.

  Gott slut även till dig!

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 29 12:44 #

 3. Tack Enn för i år och Gott Nytt år önskas er.
  När det gäller dina synpunkter om EU och Konungariket är vi helt överens.

  Comment by Curt Axelsson — 2012 12 29 13:23 #

 4. Tack för all hjälp med krysset under året; jag kollar alltid din blogg även när vi har klarat krysset själva. Gott nytt år! :-)

  Comment by Maggan — 2012 12 29 13:32 #

 5. Tack du är till stor hjälp.

  Comment by Bernth — 2012 12 29 14:06 #

 6. Hej Gott nytt år o tack för hjälpen

  Comment by Ann — 2012 12 29 17:52 #

 7. Som trogen bloggläsare önskar jag dig och din familj Ett Gott Nytt År.

  Comment by Kent Skoog — 2012 12 29 18:18 #

 8. Gott Nytt År och tack för trevlig läsning under året.

  Comment by Susnne Norman — 2012 12 29 19:05 #

 9. Ett riktigt gott nytt år önskar jag dig också! Tack för all hjälp och trevliga kommentarer till kryssen under året!

  Comment by Eva Ericsson — 2012 12 29 21:38 #

 10. Då tackar vi för det här melodikryssåret och önskar Dig och Birgitta och resten av familjen ett Gott Nytt År 2013 Enn! :-)

  Comment by Kevin Iversen — 2012 12 29 23:41 #

 11. Tack för en mycket läsvärd blogg. Gott Nytt År till både Dig och Birgitta önskar en melodikryssande bloggläsare!

  Comment by Agneta — 2012 12 30 18:47 #

 12. Tack för det gångna året, väl mött igen på det nya året, GOTT NYTT ÅR till Dig och Birgitta och resten av familjen.

  G O T T N Y T T Å R
  MVH YLVA.

  Comment by Ylva Andersson — 2012 12 31 17:46 #

 13. Ett gott nytt år till alla, kända så väl som okända bloggläsare, som har varit vänliga nog att sända nyårshälsningar till mig.

  Comment by Enn Kokk — 2013 01 01 1:13 #

 14. Gott nytt år på dig Enn Kock!
  Det som jag gick bet på i krysset i lördags var bara en enda bokstav, men jag gissade att det kunde vara ”Hope” som det skulle vara och kollade för säkerhets skull med din blogg och det var rätt. Får man kanske göra lite reklam nu? I ett affärshus vid Stortorget i Gävle har man börjat lösa Melodikrysset. Man träffas uppe i caféet och löser krysset tillsammans. Man har även då en särskild melodikryssmeny före och en stund efter radioprogrammet. När programmet är slut lottar man ut priser från butikerna i affärshuset. Jag vann kaffe en gång. Vinnarna och de som inte vann får en ny chans då samtliga talonger skickas in till Melodikrysset i Stockholm. Det här sker den första lördagen i varje månad så nu på lördag är det dags igen. De har även frågat om inte Eldeman kunde komma till deras Café och sända där och det var inte helt omöjligt. Jag har hört att det här finns på fler orter så kanske även Uppsala löser Melodikrysset på något ställe. Tack för en bra blogg! Vänliga hälsningar Mats

  Comment by Mats — 2013 01 01 15:41 #

 15. Till Mats Rystedt: Hur det är just i Uppsala vet jag inte, men jag känner till att det finns melodilösarklubbar och -kretsar i mindre format på olika håll i Sverige.

  Comment by Enn Kokk — 2013 01 01 15:54 #

 16. Hej Enn!
  Jag har ett viktigt meddelande!
  Pratade med personalen på kafeét i Gävle idag
  och de hade bestämt att INTE ha Melodikrysset nu på lördag. Jag berättade att jag hade skrivit ett inlägg i sveriges största melodikryssblogg så de vet om att det kan komma mer folk dit nu. Orsaken kan vara att det har varit och är flera långhelger som man väljer att inte ha Melodikrysset just nu. De skulle nog köra igång senare det här året sa de. Ville berätta det här nu så jag inte lurar dit glada Melodikrysslösare till Gävle och gävlebor till affärshuset Flanör. Mvh Mats i Gävle

  Comment by Mats R. — 2013 01 03 23:54 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^