Inget tabberas – men väldigt gott var det

26 december 2012 20:55 | Barnkultur, Mat & dryck, Ur dagboken | 2 kommentarer

Tabberaset i Katthult minns vi alla.

Hos oss blev det inte rent bord, men vi åt alla med god aptit av läckerheterna. Själv startade jag med tre sorters heminlagd sill och två sorters heminlagd strömming plus sillsallad, fortsatts sen med skinka och paté och sylta och fullbordade med rostbiff och hasselbackspotatis. Jag åt estniskt surbröd till också. Med det som kom däefter måste jag av kända skäl vara försiktig, men jag åt lite öregrudnshallon utan socker.

Birgitta hade stått för det mesta av maten, även om också Kerstin och Anna hade bidragit. Döttarna diskade sen i lilla köket och jag i vårt vardagskök.

Matti hade fullt upp med lilla Ella, eftersom Karin var kvar hemma, förkyld. Men vi skickade en kasse klappar hem till henne med Matti.

Sällskapet var faktiskt ännu större, eftersom både Kerstins barn, Viggo och Klara, var med liksom Annas barn Sara, Amanda och Ella, dessutom Annas hund Sudden.

För min del fick jag bland annat skivor och två böcker, inhandlade i Tallinn.

Även lilla Ella fick paket men verkade än så länge mest intresserad av de färggranna omslagspapperen och de krusiga snörena.

Det jag kanske mest slogs av under det här julkalaset var hur trygg lilla Ella verakde vara bland alla dessa ibland ganska högljudda människor. Inte heller någon ledsen min när hon togs om hand av små och halvstora kusiner eller av oss vuxna, vilket knappast beror på att hon känner igen oss – för det har vi träffats för sällan.

Hon är – och det är säkert till stor del hennes pappas och mammas förtjänst – ett tryggt och harmoniskt barn: ser sig nyfiket omkring i världen och tror inte oss som hon inte träffar så ofta om något illa.

2 kommentarer

  1. 1971 kom jag till Hultsfred och fick mycket att göra med Lönneberga, bl a blev jag god vän med Astrids Lindgrensd förebilfd till Emil. Men ingen av alla jag frågade kunde förklara varifrån begreppet ”tabberas” kom ifrån.

    20 år senare jobbade jag i Skara – granne med den ärevördiga Katedralskolan ur vars hisdtorik jag inhämtade att i äldre tid då djäkinarna skrev på griffeltavlor beordrade läraren ”tabula rasa” när griffeltavlorna skulle torkas rena,

    Tror att detta är tabberasets urspring/arne

    Comment by arne engkvist — 2012 12 30 16:34 #

  2. Till Arne Engkvist: Så är det alldeles säkert.

    Comment by Enn Kokk — 2012 12 30 16:36 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^