Dixikon

10 april 2009 16:56 | Media, Politik, Prosa & lyrik | 6 kommentarer

Vad ens bloggroll ska innehålla för länkar är, åtminstone för mig, en ständig fråga. Andra, ser jag då och då, har bloggroll-listor som inte har städats på länge – det ser man bland annat av att länkar som uppges inte längre leder någonstans.

Min egen bloggroll är en blandning av bloggar som ligger rimligt nära mina egna åsikter och som jag därför vill leda andra till, av sådana som jag tycker är intressanta att följa utan att jag för den skull alltid delar skribentens åsikter och så bloggar som jag av familje- eller vänskapsskäl gärna vill följa. I den senare kategorin skulle jag dock aldrig placera någon blogg, som innehållsligt eller stilistiskt vore undermålig.

De bloggar som finns i min bloggroll besöker jag själv och läser praktiskt taget varje dag. Det gör att jag måste försöka hålla nere antalet på en hanterbar nivå. När jag har hittat någon ny blogg, som jag vill länka till, tvingas jag därför också att fundera över om någon av dem som jag dittills har haft länk till borde utgå. När jag nyligen införlivade några nya länkar i min bloggroll, plockade jag alltså bort några, inte för att jag ogillade dem utan för att de uppdateras alltför sällan.

Med det kriteriet ligger ytterligare bloggar illa till: Skärper sig inte innehavarna och börjar skriva mer, åker de nog ur min bloggroll. Att jag ibland har långvarigt tålamod beror på att jag hoppas att skribenterna i fråga ska börja skriva mera. För jag vill ju gärna läsa dem!

Via Knut Lindelöfs bloggroll – jag hittade nyligen hans blogg och införlivade den i min egen länklista – hittade jag också Dixikon, som jag nu länkar till utan att dess hemsida som helhet är någon blogg. Men om man studerar högerspalten på den här sidan, hittar man ett antal skribenter som skriver essäartade bloggtexter för Dixikon, texter om böcker och läsning, utländsk kultur och debatt.

Bland skribenterna finns så intressanta namn som Sven-Eric Liedman, Merete Mazarella och Margareta Zetterström. Dem vill jag gärna läsa. Problemet med de här dixikonskribenterna är, att de inte uppfyller mina krav på att återkomma tillräckligt ofta. Det kompenserar jag genom att växla mellan deras ”bloggar” – men jag medger att det förargar mig när en skribent jag gärna vill läsa något nytt av ligger kvar med en text som jag för egen del läste redan för länge sen.

Tiden får utvisa om jag orkar läsa dem på det här relativt krångliga sättet.

6 kommentarer

 1. Hej Enn
  Finns det någon form av samlingsskiva utgiven på CD med sånger från den svaneska arbetarrörelsens sånger? Om det finns, var kan man få tag på den? (Jag har letet såväl i skivaffärer som på nätet utan resultat). Om det inte finns, är inte det att negligera en betydelsefull del av vårt kulturarv?
  F.ö., tack för en bra och intresseväckande blogg!
  Påskliga hälsningar
  /Calle

  Comment by Carl Lindoff Gustavsson — 2009 04 10 18:20 #

 2. Jag bloggar inte själv men som du så har jag ett relativt stort antal favoritbloggar som jag läser regelbundet. Och även jag vill läsa bloggar som uppdateras ofta, helst kanske flera gånger i veckan. Vad detta beträffar är din blogg ett föredöme. (Ja den har ju också andra företräden …). Min lista av favoritbloggar förändras hela tiden men jag läser överhuvudtaget aldrig de s.k. bloggrollarna. Nya intressanta tips får jag av vänner och referenser i olika typer av media. Så jag tror inte du behöver lägga ner allt för mycket arbete och tankemöda med din bloggroll. Det är inte den man läser när man besöker din eller andras blogg. Däremot är det svårt att undvika annonserna överst i din blogg. Vem sköter denna annonsering? Vem får intäkterna ? I väldigt många fall så är det annonser för saker och ting som åtminstone jag tycker borde vara främmande för det du står för. De flesta av mina andra favoritbloggar är fria från annonser.

  Comment by Lennart J — 2009 04 10 19:03 #

 3. Nu fick jag lära mig något igen! Begreppet ”bloggroll” är helt nytt för mig. Hittade en länk till Eva Swedenmarks blogg via din blogg. Jag läser just nu en av hennes böcker, som hon skrivit tillsammans med Annika Wennström, nämligen ”Hallon och hat”.

  Tack och Glad Påsk!

  Comment by Susanne — 2009 04 10 21:29 #

 4. Till Lennart Jalmarsson: Som du ser av Susannes kommentar, den som ligger närmast din, använder andra min bloggroll för att hitta för dem intressanta bloggar. För mig själv är den ju ett smidigt sätt att snabbt nå de bloggar jag regelbundet vill läsa.

  Annonserna är Google-annonser. De fungerar ungefär som annonserna i en papperstidning: ger intäkter åt blogginnehavaren. Jag delar domän med min dotter, Kerstin Kokk, och har hennes man, Bo Strömberg, som bloggmaster. Min blogg har så många läsare, att annonserna verkligen genererar pengar, men min personliga fördel i det här fallet är att jag inte behöver betala något för att hålla bloggen i gång. Det övriga – jag har aldrig forskat i hur mycket – går till dottern och hennes man som ett slags ersättning.

  Av samtal med dem har jag förstått att det gåra att blockera för vissa typer av oönskade annonser, och de har också gjort vissa blockeringar. Men i övrigt går alltså annonser in ungefär som i DN eller Aftonbladet.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 10 22:55 #

 5. Till Susanne: Eva kommer, liksom jag själv, från Sundsvall och har dessutom, före min tid där, arbetat som journalist på Aktuellt i politiken (s). Som du förstår känner jag henne personligen.

  I bloggrollen hittar du även hennes bror, Peter Swedenmark, som bland annat har skrivit ledare i Länstidningen (s) i Östersund och också kåserier i Aktuellt i politiken (s), det senare under min tid som chefredaktör.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 10 22:59 #

 6. Till Carl Lindoff Gustavsson: Det finns en del relativt färska CD med politisk musik på svenska, men sorgligt nog saknas det nyutgivning av arbetarrörelsens klassiska kampsånger. Vill man inte kosta på sig att göra nyinspelningar, finns det åtskilligt som tidigare har getts ut på vinyl, som enkelt kunde föras över till CD. Men varken socialdemokratiska partiet eller LO har visat intresse för just detta.

  Comment by Enn Kokk — 2009 04 10 23:07 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^