Pippi Långstrumps jul

18 december 2012 16:21 | Barnkultur | 5 kommentarer

Astrid Lindgren grundlade sin berömmelse som barnboksförfattare med de tre böckerna om Pippi Långstrump, ”Pippi Långstrump” (1945), ”Pippi Långstrump går ombord” (1946) och ”Pippi Långstrump i Söderhavet” (1948), samtliga illustrerade av Ingrid Vang Nyman. Senare har de här pippiberättelserna kompletterats med en rad bilderböcker samt serien ”Pippi Långstrump”, som hon tillsammans med Ingrid Vang Nyman gjorde för den av KF/Rabén & Sjögren utgivna barntidningen Klumpe Dumpe; Pippi Långstrump-serien gavs sedan också ut som en serie böcker.

Pippi har julgransplundring” gjorde Astrid Lindgren dock separat för Allers julnummer 1948. Även den illustrerades där av Vang Nyman. Rabén & Sjögren gav ut den som egen bok 1979.

Då hade den svart-vita bilder, men när den 2011 återutgavs av R & S, hade den färglagts. Det låter sig förstås göras – åtminstone i stort sett – eftersom Ingrid Vang Nymans serieversioner i färg finns att utgå ifrån. Lite mer tveksam låter deklarationen att Björn Hedlund inte bara har komponerat omslaget utan också reviderat och digitalt restaurerat samtliga illustrationer i samarbete med Gustaf Brundin. Jag har varken Vang Nymans svart-vita originalteckningar eller hennes serieteckningar – jag har serieböckerna ute på landet – att jämföra med, men färgsättningen verkar ibland lite för modern för något som tillkom 1948; dessutom minns jag inte Vang Nymans stil som så här stram.

Men visst har det blivit en grann bilderbok, och Astrid Lindgrens text är verkligen värd att föra vidare till nya generationer av barn. Å, en sån fin gran! Å, så många spännande paket! Och å, vilken fin ny kamrat Pippi hittar, hunden Pärk!

5 kommentarer

 1. http://avpixlat.info/
  Reepalu med fru i fylleskandal.
  Nu blir det S drev!

  Comment by UE — 2012 12 18 21:10 #

 2. Till UE: Det var ju tråkigt -men vad har det med Pippi Långstrump att göra?

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 18 23:02 #

 3. Eftersom det tycks vara ett obekräftat rykte så tar jag tillbaka det och ber om ursäkt.

  Comment by UE — 2012 12 19 18:54 #

 4. Det var rasistsajten Avpixlat som spred ”rattfylleskandalen” Tydligen var Patrik Persson som bevakar malmöpolisen på frilansbasis åt Sydsvenskan först med storyn. Basfakta är att Ilmar fick skjuts hem av en god vän. Vännen stoppades av polisen, fick blåsa och tycks ha haft 0,2 promille i sig. Ilmars hustru var inte med i bilen. Avpixlat har fått massor av kommentarer där de flesta tycker att det är Avpixlats redaktion som står för skandalen och borde ha kollat sina uppgifter bättre.

  Comment by Björn Kumm — 2012 12 20 10:51 #

 5. Till Björn Kumm: Det var skönt att höra – det bekräftar också mina intryck av Ilmar, att han inte är någon ansvarslös typ.

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 20 11:05 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^