Melodikrysset nummer 50 2012

15 december 2012 13:11 | Film, Musik, Ur dagboken | 15 kommentarer

Dagens melodikryss innehöll en del knepigheter, men jag löste det!

Andra hade säkert helt andra problem än jag, men vi kan väl ta mina först.

Jonathan Johansson, som vi hörde i ”Stockholm”, har jag inget som hels förhållande till, även om jag såg honom i ”På spåret” då jag undrade vem han var, men upplysningen om Ted Gärdestad-stipendiet (2004) hjälpte mig att googla fram hans namn.

När det gäller Eurovision Song Contest, brukar jag ofta inte ens komma ihåg de låtar som vann, långt mindre treorna. Men eftersom vi fick årtalet, var det ju hyfsat lätt att ta reda på att det var Rumänien som kom på tredje plats 2010, med ”Playing With Fire”, sjungen av Paula Seling och Ovi.

Då mindes jag mycket lättare ”I See a Star” från 1974, i holländskt original ”Ik zie en ster” – för oss som kan både engelska och tyska är förresten holländska inte så svårt att dechiffrera. De som sjöng var Mouth & MacNeal, men det Eldeman ville ha reda på var det svenska ordet för ”star” / ”ster”, det vill säga stjärna.

Rihanna hör inte till de artister jag brukar lyssna på, men jag känner åtminstone till henne. I dag hörde vi henne i ”Diamonds”.

Resten var ganska lätt för mig, även om jag hade lite svårt att minnas den rätta ordalydelsen av ”Det är jag som tar vägen uppför stegen” från 1933. Men låten kom jag obetingat ihåg.

”Vintergatan” av Jules Sylvain kom jag också omedelbart ihåg. Svårare var det då att identifiera sångaren, Mattias Enn, men han har varit med förr i krysset, och så har han ju ett efternamn som är identiskt med mitt förnamn.

Lätt som en plätt var det att känna igen Lasse Dahlquists ”Oh boy, oh boy, oh boy”, den som börjar med ”Ada har legat i papiljotter i natt”, detta för att engelska flottan har siktats vid Vinga.

Och Evert Taubes ”Den glade bagarn i San Remo” har jag rent av återgett texten till här på bloggen – se Kulturspegeln, Sångtexter – så visst minns jag att där förekommer en löjtnant
John Forsell där.

Svensk klassiker i en annan mening är ”Sverige” av Verner von Heidenstam och Wilhelm Stenhammar. Den kan väl sägas vara odödliggjord av Jussi Björling.

Jag brukar klara operafrågor hyggligt, men den här gången har jag bara, med hjälp av ledbokstäverna, kommit fram till att någon del av handlingen utspelar sig i en smedja. Jag minns dess värre ingen sådan scen, och jag har trots ivrigt letande inte lyckats identifiera operan i fråga. Vet någon säkert vad det var vi hörde? /En vänlig läsare har sedan bekräftat det jag själv trodde: musiken var av Giuseppe Verdi; den var hämtad ur ”Trubaduren”./

Betydligt lättare var det då att identifiera ”You Can Call Me Al” ur Paul Simon’s ”Graceland”.

Och sen var det väl bara filmmusikfrågn kvar. Vi hörde musik signerad Nino Rota ur filmatiseringen av Agatha Christie’s ”Döden vid Nilen”. Den har jag sett, flera gånger.

15 kommentarer

 1. Det var smideskören ur Verdis opera Trubadeuren

  Comment by Erik Wall — 2012 12 15 13:20 #

 2. Till Erik Wall: Tack! Jag kunde ha svurit på att det var musik av Verdi vi hörde men kunde inte verifiera det. Skälet är att jag aldrig har sett just ”Trubaduren”, och trots ivrigt googlande hittade jag inte den här operan.

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 15 13:27 #

 3. Enn,

  Du hittar scenen här. Lättast om man söker på ursprungsnamnet på operan

  Il Travatore

  http://www.youtube.com/watch?v=Jh_H-rnIvSI

  Tack för hjälpen med ”stegen” vilket var den ända som jag missade

  Comment by Sebastian — 2012 12 15 15:22 #

 4. Il Trovatore och inget annat

  Comment by Sebastian — 2012 12 15 15:22 #

 5. Till Sebstian: Jag gillar verkligen många olika slags musik, vilket är till hjälp i det här sammanhanget, men riktigt allt har väl knappast någon hört.

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 15 15:42 #

 6. I see a star kom trea när Abba vann 1974.
  Artisterna är Mouth o. Mac Neal.

  Comment by Sven — 2012 12 15 18:54 #

 7. Till Sven: Ja, Abbas seger borde jag ju ha kommit i håg! Jag rättar. När det gäller dem som sjöng, hade jag skrivit upp rätt namn i min svarskladd men, som jag tror du förstod, råkat skriva in svaret på en annan fråga en gång till.

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 15 21:35 #

 8. För att fullständiga vetandet om Smideskören ur Trubaduren, kan jag nämna att den på engelska kallas ”The gipsy choir”, men på italienska är rubriken ( i varje fall på mina körnoter) ”Vedi! le fosche noturne spoglie”.

  Comment by Tore Garstam — 2012 12 16 0:21 #

 9. Till Tore Garstam: Jag delar din kärlek inte bara till musiken utan också till vetande kring musiken.

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 16 10:25 #

 10. Mitt vetande om verdioperan Trubaduren är helt obefintligt.
  Men jag hittar genom webbsökningar uppgiften att smideskören på engelska gärna kallas ”The Anvil Chorus” [‘(smides)städkören’] och att italienska benämningar på den skulle vara ”Coro di zingari” eller “Coro degli zingari” (‘zigenarkören’).
  Ock sägs på nätet att kören på skivinspelningar oftast benämns just ”Vedi! Le fosche notturne” efter dess inledningsord.

  Comment by Magnus Andersson — 2012 12 17 23:34 #

 11. Till Magnus Andersson: Tack!

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 18 8:48 #

 12. Nino Rotas musik är med på filmen ”Döden på Nilen” ( Death on the Nile ) (1978).
  Den har tydligen spelats in även 2004 för TV/Video.

  Comment by Dan — 2012 12 19 15:05 #

 13. Ingen fara, vi göra alla fel ibland.
  Läser med intresse din blog när jag hinner.

  Sven

  Comment by Sven — 2012 12 22 11:08 #

 14. GOD JUL TILLBAKA TILL DIG O DIN FAMILJ

  Comment by ulla lindblom — 2012 12 22 13:02 #

 15. GOD JUL ÖNSKAR JAG TILLBAKA TILL DIG
  OCH DIN FAMILJ.

  Comment by ulla lindblom — 2012 12 22 13:06 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^