(S) störst i Estland – nyliberala Reformpartiet ner på tredje plats

9 december 2012 19:21 | Politik | Kommentering avstängd

Det blåser snålt kring det regerande nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) i Estland. Partiet har ansatts hårt om sin finansiering. Justitieminstern har tvingats – valt, heter det officiellt – att avgå. Fler är skeptiska till partiets politik i den rådande ekonomiska krisen.

Opinionsläget är så skakigt och innehåller så anmärkningsvärda förändringar, att nyhetsprogrammet i TV Aktuaalne kaamera har valt att publicera Emors nya siffror halvvägs in i mätperioden. De mätresultat som har redovisats täcker bara perioden 21-28 november, och man bör väl åtminstone invänta resten av mätningen för att våga dra alltför långtgående slutsatser, men under den aktuella mätperidoen var stödet för Reformpartiet, sedan mycket länge Estlands största parti, nere på 21,4 procent.

Upp går det däremot för det ledande oppositionspartiet Sotsiaaldemokraatlik erakond (Socialdemokratiska partiet), som nu med 30 procent är Estlands största parti.

På andra plats ligger Edgar Savisaars lätt vänsterpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet) med 24 procent.

Reformpartiet verkar, av kommentarerna att döma, faktiskt ha tappat en del anhängare till Socialdemokraterna, men flertalet av de anhängare Reformpartiet har tappat har ändå gått över till dess borgerliga regeringspartner Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika), ett socialkonservativt, nationalistiskt och kristet parti. IRL ligger i den här mätningen på sin högsta nivå på länge, 17,3 procent.

Jag återkommer när hela mätningen är klar och det är meningsfullt att jämföra med tidigare mätningar.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^