Apoteksros / Provinsros / Lancasters röda ros

1 juli 2006 14:26 | Trädgård | 2 kommentarer

De levande rosorna i bloggvinjetten ovan finns i den del av häcken runt vårt hus i Öregrund, som vetter mot Håkanssonsgatan. Den här karminröda rosen – Rosa gallica officinalis – kallas oftast för Apoteksros eller Provinsros, men från historien är den också känd från rosornas krig som Lancasters röda ros. Den blir minst 150 cm hög och bildar en tät, ogenomtränglig häck. Birgitta sliter just nu med att rensa den här rabatten, vilket verkligen inte är lätt.

Den här rosen fördes av korsriddare från det som på den tiden i Europa benämndes som Det heliga landet. Den ska ha planterats i staden Provins sydost om Paris år 1240. Dess namnbestämning ”officinalis” har att göra med att den har använts medicinskt, därav benämningen Apoteksros. ”Den användes till salvor, parfymer, oljor, ättika, doftpåsar, marmelad, sylt, konfektyrer och en pasta gjord på färska kronblad, socker och honung”, berättar Lars-Åke Gustavsson i sin ”Rosor för nordiska trädgårdar” (Natur och Kultur, 1998). Av det här kan man förstå, att den är starkt doftande.

Benämningen Lancasters röda ros fick den under rosornas krig (1455-1485) i England.

Den blommar slösande rikt från slutet av juni och under juli. Blommorna är karminröda med en mitt av guldgula ståndare och mycket vackra; det finns ingen annan av våra många rosor som har fått så många att stanna på gatan i andlös beundran; några har också frågat, vad rosen heter – ofta, som Anna som bor längs vår väg till Konsum, i avsikt att skaffa den till sin egen trädgård. (Anna jobbar förresten nu under sommaren extra två dar i veckan i vår vän Inga-Lills trädgårdsmästeri).

Rosen kan odlas ända upp till zon VI.

Min enda invändning mot de exemplar vi har är att vi har fått rotskott av nyponros i häcken. Lennart Mellbye skriver i ”Rosor i Sverige” (Rabén Prisma, 1994), att den ”bör säljas rotäkta” – vilket tydligen inte har varit fallet när vi köpte våra exemplar.

Men jag har också lyckats flytta några (delade) exemplar till mitt land vid högra stakethörnet längst bort på tomten. Där gör sig de karminröda blommorna bra mot gråberget utanför staketet.

2 kommentarer

  1. Jag har precis köpt min första apoteksros i Mariedalsträdgårdar i Västervik. Jag var helt okunnig om dess historia utan lockades av dess skönhet och av namnet dotter till en apotekare som jag är och därför uppvuxen med info om medicinalväxtrer – men den här rosen har inte fastnat förräns nu. Den ska fåen plats vid vårt staket lätt skuggad del av dagen av vårt Signeträd.

    Comment by Annalena Eriksson — 2012 06 24 18:30 #

  2. Till Anna-Lena Eriksson: Är du min gamla kompis Annalena Erikssonfrån 68an? I vart fall var också hon apotekardotter.

    I så fall har du ju till och med varit och hälsat på oss i Öregrund en gång i världen, även om vår trädgåd på den tiden ännu inte var så praktfull som nu.

    Comment by Enn Kokk — 2012 06 24 20:21 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^