Nevada

1 juli 2006 13:44 | Trädgård | Kommentering avstängd

Jag har tidigare skrivit om det exemplar av rosen Nevada, som blommar utanför vårt köksfönster. Den finns på flera håll på tomten, till exempel i slänten mellan bergknallen huset står på och körsbärsträdgården. (Birgitta har köpt tre av Nevada-rosorna från Ulva handelsträdgård, på den tiden då den ägdes av Kjell Eriksson.)

Att jag nu tar upp den på nytt beror på att det också finns ett exemplar i min rabatt vid grinden. Där står Nevada delvis skuggad av Mandarinrosens utspärrade grenar. Nevada-rosens gräddvita blommor med sina gyllene ståndare syns genom och ovanför det gröna gunnebostängslet och utgör en slående färgkontrast mot Mandarinrosens blodröda blommor.

Fast egentligen är de här rosorna släkt, halvsläkt i alla fall. Nevada, döpt efter Sierra Nevada i Spanien, är en läcker hybrid, vars ena halva är känd: Mandarinros (Rosa moyesii) – vilket man verkligen inte skulle kunna tro; den är så olik Mandarinrosen, bland annat i färg.

Jag beskriver färgen som gräddvit, men färgen skiftar: först är den blekt rosa, sedan gräddvit och under varma dagar åter rosenskiftande. Nevada blommar i slutet av juni och nu i juli. Blomningen är mycket riklig, blommorna enkla till dubbla och svagt skålformade, hela 8 till 12 centimeter i diameter och med mycket framträdande gyllengula ståndare.

Vad som, tillsammans med Mandarinrosen, är upphovet till Nevada är inte helt solklart. Lennart Mellbye skriver i ”Rosor i Sverige” (Rabén Prisma, 1994), att det är en tehybrid. Mycket riktigt har den svag men terosartad doft. Lars-Åke Gustavsson skriver i ”Rosor för nordiska trädgårdar” (Natur och Kultur, 1998) , att ”den uppstod ur hybriden ”La Giralda” x Rosa moyesii som moderplanta och en pimpinellros som frögivare”.

Den här rosen blir 3 x 2,5 meter. Den har bågböjda grenar, som växer kraftigt och tätt. Den är mycket vinterhärdig, kan odlas upp till zon VI.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^