Mandarinros

1 juli 2006 12:55 | Trädgård | Kommentering avstängd

Mandarinros (Rosa moyesii) är en kinesisk vildros, som år 1890 fördes hem av den brittiske missionären J Moyes. Av honom fick den franske botanisten Louis L Vilmorin frön, och han började saluföra den fyra år senare, 1894. Mandarinrosen är en sommarblommande buskros, som blir 300-400 centimeter hög. Dess långa stänglar är taggiga och växer kraftigt uppåt som en utfälld strut. De fem till sju centimeter breda blommorna är djupt blodröda, flata och påfallande vackra med sina lysande ståndare.

Vi har mandarinrosor på var sin sida om den svartlackerade grinden, bakom vilken det också står en svartlackerad, hög brevlåda. Mitt exemplar, på brevlådesidan av grinden, blommar ymningt just nu (början av juli) och är över tre meter högt.

Birgittas exemplar, på andra sidan om grinden, är tyvärr bara någon meter högt och blommar inte. Den har tidigare varit lika ståtlig, men under förr-förra vintern körde Stora Ristens fiskbil in i vårt staket: tog med sig ena halvan av grinden, bröt grindstolpen, kvaddade en lång bit staket (grönt gunnebostängsel) och, inte minst, knäckte Birgittas mandarinros och flera andra rosor jämns med marken. Vi har naturligtvis fått försäkringspengar; grinden, grindstolpen och staketet är återställda, men det tar lång tid för rosen att återhämta sig och bli så där ståtlig igen.

Stora Ristens fisk ringde omedelbart upp oss och anmälde olyckan samt lovade, att deras försäkringsbolag skulle stå för kostnaderna. Tyvärr är alla inte lika ärliga och tillmötesgående. Vi har genom åren haft rader av halkolyckor in i vårt staket – Håkanssonsgatan gör en böj just vid vår grind, och alltför många bilar håller för hög fart, när det är halt – och en del av de här bilisterna har vi inte hört ett ljud ifrån. Senast hände det samma vinter, då Stora Ristens fiskbil dammade in i grinden: några meter längre fram blev det ytterligare ett stort stakethål, förorsakat av en smitare. Om ni passerar förbi vårt staket och observerar, att rosenhäcken mot gatan är något ojämnt växt, vet ni nu varför.

För egen del klarar mandarinrosen öregrundsvintrarna (zon IV) bra. Den klarar också zon V.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^