Vad socialdemokratin skulle kunna göra för att mota fascismen

28 november 2012 12:04 | Media, Politik | 5 kommentarer

Pliktskyldigt ögnar jag ledarsidorna i de fyra tidningar jag dagligen läser, en socialdemokratisk, en moderat och två liberala, men det är sällan jag hittar något läsvärt där.

Numera hittar man oftare intressantare artiklar på tidningarnas kultur- och debattsidor.

I kulturdelen av Dagens Nyheter finns i dag (28 november 2012) ett intressant och avvikande inlägg i debatten om Sverigedemokraternas frammarsch, skrivet av professorn i religionshistoria vid Linnéuniversitetet Stefan Arvidsson: ”En ny riktning mot fascismen”. Jag tänker inte referera den – om du inte har DN, skaffa tidningen och läs där!

Jag vill här lyfta fram hur han ser på mitt eget parti, Socialdemokraterna:

”Det räcker inte med att spela glad och se förväntansfull ut, utan skillnaden mellan partierna är förmodligen reell: Socialdemokraterna har helt enkelt inte längre förmågan att föreställa sig sitt goda samhälle, men det har faktiskt Sverigedemokraterna. Först en glad utopi, sedan glada leenden, måste vara tågordningen.”

Det här betyder inte att Arvidsson har något till övers för Sverigedemokraterna eller den allt starkare fascismen i Europa.

Och slängen mot vårt parti har, visar det sig i artikelns avslutning, sin förklaring i besvikelse över att socialdemokratin inte lever upp till de ideal som under dess framgångsdagar bar upp partiet:

”Eller så måste Socialdemokratiska arbetarpartiet och Vänsterpartiet prova något de inte har provat på mycket länge: socialism. De måste plocka upp en socialistisk retorik och politik där vägen till det goda samhället heter samarbete och där solidariteten med alla som – med kompositören Richard Wagners ord, på den tiden han var socialist – ’befinner sig i en gemensam nöd’ står först på dagordningen.”

Läs själva den här artikeln. Den innehåller fler överraskande element än att den, av alla tänkbara människor, citerar Richard Wagner.

5 kommentarer

 1. Jag tycker du och din fru skall flytta till Gottsunda och engagera er såhär på livets höst i den problematik som finns. Sen kan ni skänka ert sommarhus till kommunen så att man kan låta invandrarfamiljer bo där en sommarvecka var och få känna den stärkande havsluften. På det sättet visar ni att ni agerar i praktiken och inte bara bakom skärmen.

  Comment by Bo — 2012 11 28 13:06 #

 2. Jag anslöt mig till SAP i slutet av 1960-talet (jag kom in från vänster) eftersom jag såg socialdemokratin som ett verktyg för radikal samhällsförändring. Det jag inte med bästa vilja i världen se att partiet utgör i dag, vilket är så mycket dystrare som jag inte kan se att det finns något realistiskt alternativ heller.

  Comment by Mats Rosin — 2012 11 28 13:15 #

 3. Har du inte funderat på att flytta hem Till Estland där du egentligen hör hemma? Där finns säkerligen bättre förutsättningar för att sprida din socialistiska dynga. Vi är förbannat trötta på er s.k. svenskar och er undergrävande verksamhet…

  Comment by Karl Svensson — 2012 11 28 13:56 #

 4. Ett första steg är att svara ärligt på
  berättigade frågor, dvs utan att tänka
  på hur svaren kan tänkas gynna SD.

  Comment by Other Opinion — 2012 11 28 14:30 #

 5. Tack Enn för ett bra lästips. Läste även Arnstads artikel. Blev tvungen att kolla en massa definitioner, t ex av kommunism, fascism, demokratisk socialism, socialdemokrati, social liberalism, nyliberalism. Mycket intressant och lärorikt.
  Men att enligt Arnstad och Arvidsson kalla SD fascistiskt är nog lite (hysteriskt) extremt.
  Slutklämmen i Arvidssons och din artikel stämmer nog bra, men bygger väl på att det finns en tillräckligt stor grupp som inte har det så bra.

  Comment by Lasse Hallenfur — 2012 11 28 16:55 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^