Melodikrysset nummer 47 2012

24 november 2012 12:10 | Barnkultur, Deckare, Film, Musik, Politik, Resor, Teater, Trädgård, Ur dagboken | 12 kommentarer

Ingenting i Melodikrysset kändes särskilt svårt i dag.

Dock har jag ibland svårast att komma ihåg det mest aktuella. ”I din himmel” sjöng Sonja Aldén så sent som i Melodifestivalen 2012, men det tog en stund, innan jag kom på att det var hon som sjöng den.

Fast egentligen tror jag att musiken ur en av de filmer som bygger på några spännande böcker av Stieg Larsson var svårast att identifiera. Jag har sett de tre filmerna – vi har dem på DVD (och vi har för övrigt också böckena) – men jag skulle ha haft svårt att klara den här frågan, om jag inte redan hade haft alla bokstäver utom en.

ABBAs ”When I Kissed the Teacher” är ju däremot ingen match att känna igen, men jag har faktiskt aldrig sett videon där Agnetha Fältskog kysser Magnus Härenstam – här fick jag ta Google till hjälp. Men ABBAs musik kan jag – jag har bland annat sett ABBA-musikalen på Broadway.

Resten var oerhört lätt, bland annat för att det här krysset innehöll så många repriser.

Båda barnvisorna i dag har till exempel varit med förr i krysset, såväl dansvisan – ursprungligen inte en barnvisa – ”Nu ska vi skörda linet idag” – som skulle ge oss svarsordet lin – som Thorbjörn Egners ”Klas Klättermus”, som skulle ge oss svarsordet mus.

Också Charles Chaplin och hans ”Smile” ur ”Moderna tider” (”Modern Times”, 1936) har varit med förr. Möjligen är det nytt att han här får heta Charles och inte Charlie.

Och visst har även ”I Can’t Stop Loving You” varit med förr, fast då med Roy Orbison, om jag minns rätt. Nu hörde vi 1962 års version med Ray Charles, vilket väl är orsaken till att vi ovan skulle skriva Charles Chaplin – vågrätt 1 förekom nämligen dubbelt i krysset.

Redan Chaplins film – läs mer ovan under Kulturspegeln, Film – lockar nog fram näsduken, men den fick vi också användning för i ”Don’t Cry For Me Argentina” – ”Gråt inte mer, Argentina” – ur Andrew Lloyd Webbers och Tim Rice’s ”Evita”, också den en kär gäst i Melodikrysset.

Likaså är jag tvärsäker på att ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång” med Lena Andersson (1971) har förekommit tidigare i krysset. Om jag inte minns fel skrev jag redan förra gången, att den svenska gröna vågen-texten gjordes av Stikkan Andersson, men att den hade en amerikansk förlaga i Buffy Sainte-Maries ”I’m Gonna Be a Country Girl Again”. Buffy Sainte-Marie lyssnade jag mycket på på den tiden. (Tilläggskommentar: Eftersom vi var på teater i går, såg vi ”På spåret” som repris först i dag. Och där förekom, som del av en musikfråga om Polarpriset, instiftat av Stikkan Andersson, ”Är det konstigt att man längtar bort nån gång”, bara som en melodislinga – men jag kände förstås omedelbart igen den.)

Sommarnostalgi finns också i Tomas Ledins ”Sommaren är kort”, även om det mesta regnar bort i den här versionen av sommaren. Fast lite störs jag av att de sandaler som förekommer i texten är av plast.

Vårt eget sommarhus i Öregrund har vi förstås försett med bastu – jag är väl estländare! – och esterna kan lika lite som finnarna tänka sig en gård utan bastu. Saun heter bastu på estniska, sauna på finska. Där ska vi löga oss igen nästa sommar, jag och Bigitta, ”du och jag” för att citera Arja Saijonmaa i ”Samma himmel, samma sol”.

Och när vi kommer in i sommarens andra halva ”ska vi plocka körsbär i vår trädgård” för att citera ytterligare en av dagens repriser.

Allra sist vill jag be min gamle vän och trogne läsare Björn Kumm om ursäkt för i går: Han kom, i och för sig helt oanmäld, på besök i går kväll – han bor annars i Malmö – men vi hann bara umgås en kvart med honom, eftersom vi skulle gå på teater.

Men smile, Björn – vi ska försöka ordna till en träff där vi får lite mer tid.

12 kommentarer

 1. Döttrarna Catharina och Miriam och jag bildar team (med förgreningar). Sönerna är kanske lite mera absentminded, i bland lyssnar de men deltar inte i själva krysset. Maken däremot hoppar in ibland med kommentarer som leder rätt, särskilt när det gäller äldre svenska schlager som jag (berlinskan) inte alltid är så hemmastadd i. Vi har hållit på i decennier…och kan inte låta bli nu heller fastän det verkar fånigt ty tusentals medtävlare och så få ”vinster”, det säger sig självt att man inte tävlar om badhanddukar. Men visst., det vore jätteroligt få en sån….God fortsättning o lycka till o måtte Melodikrysset aldrig ta slut. Gärna med lite mer klassisk musik. Pop är jobbig för en gammal grånad Hildegard Trinkies (Gustavsberg)

  Comment by Hildegard Trinkies — 2012 11 24 17:04 #

 2. Till Hildegard Trinkies: Fast förr var det inte så ovanligt att tyska schlager blev schlager också i Sverige, fast nu förstås med svensk text. Och svenska artister, från Zarah Leander till Siw Malmkvist och andra har ju sjungit också på tyska och uppträtt i Tyskland.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 24 17:09 #

 3. Det där med v. 1 känns som en slamkrypare från Eldemans sida när man betänker stavningen. Skulle den verkligen vara med två gånger?

  Comment by Curt Axelsson — 2012 11 24 21:26 #

 4. Till Curt Axelsson: Jo, i det ena fallet var Charles ett förnamn (Charles Chaplin) och i det andra – alltså på samma ställe – ett efternamn (Ray Charles).

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 24 21:39 #

 5. Inga problem, Enn. Kommer man impromptu, får man ta risken. Jag besökte Uppsala för begravningen av min och min familjs gamle vän Seung-bog Cho, professor i japanologi i Stockholm, flykting hit från McCarthy i början av 50-talet. En märklig man som öppnade Sveriges akademiska kontakter med Kina, Japan och Korea, hans olyckliga hemland som aldrig fick sin frihet efter japansk ockupation utan delades upp av segrarmakterna. Någon som minns 38:e breddgraden? Det var trevligt att se er. Någon orörlig pensionärstillvaro tycks ni inte föra. När jag stövlade in, var ni på väg till Reginateatern enligt ovan.

  Comment by Björn Kumm — 2012 11 25 14:01 #

 6. Till Björn Kumm: Jag har varit i Sydkorea, på officiellt besök tillsammans med hustrun på den tiden hon var talman, och då fått möjlighet att besöka själva gränsposteringen på 38e breddgraden. Man kunde faktiskt se de norkoreanska vakterna på mycket nära håll.

  Nej, vi försöker fortfarande, trots att vi är pensionärer, göra stimulerande saker som att gå på teater; våra hjärnor är det inget fel på. Men de förbannade kropparna vrenskas för människor i vår ålder.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 25 15:42 #

 7. Till Björn o Enn: Egendomligt nog tänkte jag på 38e breddgraden tidigare i dag, men varit i närheten av den har jag aldrig.
  Under Koreakriget förekom den ju i nyhetsrapporteringen varenda dag, som jag minns det åtminstone. Varför jag tänkte på den just i dag är dock en alltför långkrokig historia för att redas ut här.

  Comment by Mats Rosin — 2012 11 25 17:51 #

 8. Tänk, jag tycker ni borde tänka på Nordkorea varje dag. Gärna Cuba också! Framförallt, glöm ej Gulag, denna ”trevliga” skärgård! Varför så lite om det från Er? Mvh/Kristina, hustru till en afasidrabbad Dag von Schantz, mycket begåvad!

  Comment by Kristina Granlund von Schantz — 2012 11 25 17:59 #

 9. Till Mats Rosin: Också mit minne är att 38e breddgraden ständigt förekom i nyhetsrapporteringen under koreakriget. Just därför var det så fascinerande att få se en av gränsposteringarna med egna ögon.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 25 18:16 #

 10. Till Kristina Granlund von Schantz: Jag förstår inte den polemiska tonen du har mot mig. För min del har jag aldrig ens nuddat vid att känna sympati för regimen i Nordkorea.

  Jag har heller aldrig varit där, så jag har inga egna erfarenheter av landet att redovisa. Däremot har jag många gånger skrivit om mitt eget gamla hemland, Estland, och dess öde under endra världskriget och därefter, också i bokform – en verksförteckning finns ovan under Om Enn Kokk – hårdgranskat kommunismen och dess svenska anhängare. Och du kan ju kolla vad jag skrev i min recension av lettiskan Sandra Kalnietes bok ”Med högklackade skor i sSibiriens sbö”. Du hittar min recension ovan under Kulturspegeln, Politik.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 25 18:27 #

 11. Denna gång var det många kommentarer som inte hade med melodikrysset att göra, vill jag lova.
  Nord-Korea?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 11 25 22:41 #

 12. Till Gunnar Bergquist: En personlig hälsning till en gammal vän, på tillfälligt besök i Uppsala med anledning av en koreansk bekants begravning, ledde till en rad kommentarer, som mycket riktigt inte har med Melodikrysset att göra. Här på nätet händer det ibland helt oplanerade saker.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 26 7:09 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^