Nyliberala estniska Reformpartiet nere på sin lägsta nivå på tre år
18 november 2012 13:51 | Politik | Kommentering avstängdDet ledande regeringspartiet i Estland nyliberala Reformierakond (Reformpartiet) är i novembermätningen från TNS Emor nere på sin lägsta nivå på tre år, 26 procent (32 procent i oktober). En lång tids negativ publicitet tycks nu ha satt sina spår i opinionen. Enligt TNS Emor har tappet skett bland medelålders väljare, väljare med förhållandevis hög utbildning och invånare i huvudstaden Tallinn. Fallet är stort: i augusti var stödet för Reformierakond 39 procent.
Samtidigt når dess koalitionspartner i regeringen, det nationella och konservativa, i viss utsträckning socialkonservativa IRL, Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika) sitt högsta tal på länge, 17 procent (13 procent i oktober). Partiet har just i sig upptagit de konkursade estniska Kristdemokraterna. Kanske har IRL också tagit över en del borgerliga väljare från det ledande regeringspartiet, men vi får se hur länge uppgången varar: IRL har just nu en inre schism som tidningarna i dagarna har skrivit om.
Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik erakond, går åter upp, från 22 procent i oktober till 25 procent i november. Partiet är därmed hack i häl på det ledande regeringspartiet. Socialdemokraterna har mycket riktigt varit i synlig opposition under hösten som i viss utsträckning har präglats av strejker och social oro.
Det i vissa frågor vänserpopulistiska Keskerakond (Centerpartiet), som i oktober med 25 procent låg över Socialdemokaterna, går i den här mätningen ner till 24 procent. Men skillnaden är så liten, att striden om andraplatsen inte kan anses vara avgjord.
Detta speciellt som det fortsatt föreligger en mycket betydande osäkerhet bland de estniska väljarna. Siffrorna ovan bygger på de tillfrågade, som har angett partipreferens – att slutsumman då ändå inte blir 100 procent beror på att det finns partier som ligger under spärren. (Inget av dem verkar just nu att vara på väg att forcera den.)
Andelen av de tillfrågade, 901 röstberättigade, som inte kunde ange någon partipreferens var hela 35 procent. Det är ju lätt att inse, att om något enskilt parti i en valrörelse skulle lyckas entusiasmera en hygglig del av dessa, kan de här sifforna lätt förändras.
Men bland dem som har tagit ställning leder i dag oppositionen ned 48 procent mot regeringens 43.
No Comments yet
Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.
WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds.
Valid XHTML och CSS. ^Topp^