Melodikrysset nummer 45 2012

10 november 2012 12:12 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 11 kommentarer

Anders Eldeman sa inledningsvis, att han tyckte att förra veckans kryss var riktigt knepigt, men själv hade jag inga större problem med det. Däremot fanns det i dagens kryss flera frågor som jag fick klura en hel del över.

Jag har till exempel aldrig sett ”Flashdance” från 1983, varifrån Irene Caras ”What a Feeling” var hämtad.

Inte heller har jag lockats att se ”Arn” på bio, kanske för att jag aldrig har lockats av Jan Guillou, således inte heller av hans tempelriddarromaner. ”Snö” med Laleh har jag däremot faktiskt hört förut.

Fast allra svårast i dag, för mig i alla fall, detta eftersom jag 1968 knappast drogs till den typen av musik, var nog ”Tell Laura” – här gissade jag mig med hjälp av ledbokstäverna till sist fram till förnamnet, och sen tog jag internet till hjälp.

Adam Tensta har jag åtminstone hört i radio. Men det var hinten om en förort i namnet som ledde mig rätt. Och sen fick vi ju också låttiteln, ”Like a Punk”.

Till och med ”Värsta schlagern” hade jag till att börja med svårt att komma i håg, kanske för att Linda Bengtzing inte precis är någon av mina favoriter. Inte så att jag har Markoolio i skivhyllorna heller, men honom tål jag åtminstone.

Däremot finns Anne-Lie Rydé i min samling, knappast dock för att jag en gång har hört henne sjunga på ett socialdemokratiskt valmöte – jag har en del schlagermusik i min samling, även om den främst är inriktad på andra typer av musik. Rydé har jag på en kassett som förvaras på glasverandan ute på landet (Öregrund). Men till dagens kryss: även hon har nämligen sjungit in ”Sånt är livet”, som vi här i Sverige ju främst minns i Anita Lindbloms insjungning.

Därmed kan vi tämligen osökt gå över till Ingo och hans I love you, yes I do. Fast i Anitas fall handlade det ju inte om Ingo utan om Lennart Risberg Bosse Högberg.

I Melodikrysset får man räkna med så häftiga kast, att man ibland nästan blir knockad. Men en Ringens mästare kan man ju kalla även Richard Wagner.

Och då känns det väl naturligt att, liksom i själva krysset, fortsätta med operett, den här gången något vi har hört tidigare i kryssammanhang: Zarah Leander i ”Viljasången” (”Vilja Lied”) ur ”Glada änkan” (”Die lustige Witwe”) av Franz Lehár.

Ett slags klassiker, fast i en annan genre, är också Stephen Foster, vars ”Oh! Susanna” vi hörde i dag.

Och smått klassisk är väl också ”When You’re Smiling”, som finns i ett otal inspelningar med Louis Armstrong och andra. I dag skulle den här sången leda oss till verbet le.

Också Alla Pugatjova minns många av oss, åtminstone de av oss som är tillräckligt gamla för att ha varit med på Jacob Dahlins tid. Jag kan inte ryska, men var det inte en miljon rosor Alla sjöng om?

”En sockerbagare här bor i staden” börjar Alice Tegnérs berömda ”Sockerbagaren”, den vi alla minns med Elsa Beskows illustration med ett bageri. Själv har jag en dotter som verkligen gör skäl för epitetet sockerbagare, och före jul kommer nog både hon och hennes barn, Viggo och Klara, att tillsammans med barnens mormor baka pepparkakor, så att det doftar härligt inte bara ute i köket.

11 kommentarer

 1. Vilket ovanligt korkat blogginlägg!

  Jag antar att du inte blev sedd som barn, så varsågod – nu var du riktigt duktig lille Enn.

  Comment by Per — 2012 11 10 15:25 #

 2. Till Per: Tack, tack! Vill du ha mer av samma sort, har jag löst och kommenterat Melodikrysset varje lördag i åratal.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 10 16:45 #

 3. Per, det vore snällt om du ville förklara vad det var som var så korkat? För jag förstår inte. Fast det kanske du inte bryr dig om.

  Comment by Dorothea — 2012 11 10 17:46 #

 4. Det kanske var den beskäftiga tonen som Per menade. Man kan inte älska all musik men behöver inte ha så raljerande ton över en del artister/författare. Alla kanske inte heller älskar allt som har anknytning till SAP…

  Vänliga hälsningar.

  PS Det var förresten sången ”Its a sin to tell a lie” som Ingo sjöng.

  Comment by Elon — 2012 11 11 9:02 #

 5. Till Elon: Nu är det här ju inte en serviceinrättning för Melodikrysset utan min personliga blogg, där jag ger uttryck för mina egna värderingar. Inget tvingar någon att läsa just min blogg. Men väldigt många gör det, särskilt på lördagarna.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 11 9:44 #

 6. Det var ju faktiskt ”It´s a sin…” som Ingo sjöng.
  Om du velat hade du kunnat koppla ihop Wagner och Zarah också, båda älskades ju av Nazi-topparna.
  Sjöng inte Zarah på något S-möte också…?
  Bengtzing gjorde tydligen inte det..
  Många av oss som läser din blogg gillar att läsa just Melodikryss-inslaget för kommentarerna om krysset. För oss icke-sossar är det lite tröttsamt med de ofta inskjutna S-referenserna.
  Jag ju också påpekat detta tidigare. Men, det är ju din blogg, och vill du fortsätta störa oss så klarar jag det så länge du tål inslag från oss med andra åsikter.
  PS ”Tell Laura…” var en stor hit 1960. I Europa och Sverige på gul vinyl med Ricky Valance (UK) och i USA med Ray Petersen. 1964 kom den igen, på svenska Tio-i-Topp, nu med John Leyton (med en inspelning gjord redan 1961).

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 11 11 16:39 #

 7. Till Gunnar Bergquist: Jag har inget att invända mot att andra har andra åsikter än jag, politiska och andra. Men man kan ju där, som i alla andra sammanhang, yttra sig mer balanserat än den som föranledde den här lilla debatten.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 11 18:23 #

 8. Tack Enn för din blogg, läser den alltid med behållning även om jag löst krysset, för dina kommentarer är så fina. Det skadar inte med lite politik av rätt slag när nu Sverige fått slagsida där de rika blir allt rikare och de fattiga utarmas allt mer.

  Comment by Curt Axelsson — 2012 11 12 14:20 #

 9. Till Curt Axelsson: Jag har aldrig gjort någon hemlighet av mina egna politiska åsikter – de är en del av mig liksom mitt stora intresse för musik. Men att man har egna åsikter som man ger uttryck för måste ju inte betyda att man samtidigt gör sitt bästa för att förolämpa andra.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 12 14:39 #

 10. Till Elon och Gunnar Bergquist apropå Ingo: det jag citerade utan citationstecken var en del av texten. Med det menade jag alltså inte att ange låttiteln – det var bara ett försök att variera mig lite.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 12 15:19 #

 11. Nej, Pers inlägg överst förstod jag inte alls. Helt obalanserat var det och jag vet inte om det var mest korkat eller oförskämt.
  En medarbetare jag hade för längesedan brukade säga att
  Det som A säger om B säger ofta mer om A än om B.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 11 14 0:01 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^