Melodikrysset nummer 44 2012

3 november 2012 12:07 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 14 kommentarer

Vad man tycker är lätt respektive svårt i Melodikrysset beror förstås på vad det är för musik man är bekant med respektive inte har hört.

Av dagens kryssillustrationer var det väl egentligen bara en, den med en till svenska översatt siffra, som låg utanför det jag spontant kunde: Arthur Kopils (musik) och Maury Yestons (text) ”Nine” från 1982, på svenska Nio, har jag, vad jag minns, aldrig kommit i kontakt med. Men när jag efter nätletning får fram, att den bygger på Fellinis ”8½”, en mycket intressant film, blir jag förstås intresserad.

Jag har för all del aldrig sett ”Blåjackor” (1939, premiär i Göteborg 1941) heller, åtminstone inte på scen. Möjligen har jag någon gång sett Rolf Husbergs filmatisering från 1945. Hur som helst, jag känner igen den, även Annalisa Ericsons röst – den här gången sjunger hon dock tillsammans med Kjell Krage, inte som ursprungligen med Nils Poppe. Den här operetten hette i original ”Boys In Blue” men skrevs i Danmark av Lajos Laitai, vilket i mina öron låter ungerskt, med en fransk fars som förlaga.

Per Gessle har jag lyssnat på med ett halvt öra, men jag ska tillstå att jag inte är våldsamt förtrogen med hans repertoar. Därför famlar jag lite – nätsöker titlar – när jag hör hans bidrag till dagens kryss, men när jag har tillräckligt många ledbokstäver, kommer jag fram till att det måste röra sig om ”När vi två blir ett”.

Lätt som en plätt är det däremot att identifiera ”Kom, kom, kom, kom till Brittas restaurang.” Jag minns den med upphovsmannen, Gösta Linderholm. Jag har tidigare berättat historien om när han valturnerade tillsammans med min hustru, som då skojade med honom så att han rodnade: hon och turnéledaren slängde upp ett par onämnbara modell XXXXL på scenen när han spelade på ett av mötena.

Hustrun var där också när Björn Skifs och Agnes (Carlsson) sjöng ”When You Tell the World You’re Mine” vid ett mycket omskrivet bröllop – hon har, allt sedan hon var talman, ett slags band till bruden. Också jag har genom åren ställt upp på många kungliga arrangemang, fast då närmast av lojalitet till hustrun, men den gången tyckte jag inte, att jag behövde ställa upp längre.

Men inget ont sagt om kärlek, inte heller deras. Min egen egen kärlek vill jag gärna tillägna Evert Taubes klassiker efter Robert Burns, ”Min älskling du är som en ros”, och då är det faktiskt inte främst partisymbolen jag har i åtanke.

Änglar är kanske inte riktigt min grej, men Eva Dahlgrens ”Ängeln i rummet” är också värd att lyssna på.

Barnvisor, Alice Tegnérs och andras, hör jag gärna på, fast jag har fyllt 75. Och ”Blåsippor ute i backarna stå” har jag förstås sjungit själv under folkskoletiden, har den ävenb på CD. Fast även i det här fallet finns det stavningsproblem vi diskuterade redan förra lördagen. Det Eldeman efterlyser är den moderna varianten står.

Scenartister av olika slag roar mig. Den äldre av dagens exemplar, Karl Gerhard, har jag det mesta av i skivhyllorna och har också skrivit om ovan under Kulturspegeln, Musik. Så visst känner jag genast igen ”Gungorna och karusellen” från 1948, den som i dag skulle ge oss pluralen karuseller.

Lasse Brandeby, från scen känd som Kurt Olsson, hade vänstervärderingar även han, även om det inte framgår av just ”Till den person som tillgrep min väska igår”.

Men som mina läsare vet, brukar jag också lyssna mig igenom melodifestivalerna. Så det är klart att jag minns den då ännu mycket unga Carola (16 år) 1983 – åttiotre – slå igenom med ”Främling”, signerad Lasse Holm och Monica Forsberg.

Och även ”Maria” med Östen med resten minns jag från Melodifestivalen 2003. Jag tror att jag till och med lite grann höll tummarna för den.

Lasse Stefanz sjunger egendomligare än han stavar sitt namn, men nog minns man hans ”De sista ljuva åren”, på Svensktoppen 1989-1990.

Fast det vete fasen: är de sista åren så ljuva, rent av de bästa i ens liv? Jag tillåter mig tvivla. Jag har skrivit om det här ett par inlägg tillbaka.

14 kommentarer

 1. Hej Enn
  Vi brukar smyg titta på din Melodikryss-lösning om vi inte kan själva.. Är kul med det,så fortsätt att lösa krysset Enn
  Med vänlig hälsning, Uffe& Sonja oxå

  Comment by Ulf Hedquist — 2012 11 03 15:17 #

 2. Tere Enn!
  Miks sul on nii kiire???? Meie vanuses ei ole see enam tähtis. See aasta on ikka veel 2012!!
  Terviseid vihmasest Göteborgist

  Comment by Helgi — 2012 11 03 15:46 #

 3. Helgile: Palun andeks! Nüüd on ka siin Uppsalas 2012.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 03 16:17 #

 4. Till Ulf Hedquist: Jag gör det så länge det känns roligt. Och än så länge känns just det roligt.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 03 16:18 #

 5. Hej Enn!
  Läste din kommentar om ”De sista ljuva åren”…Lasse Stefanz är ett dansband och sångaren Olle Jönsson sjöng låten tillsammans med Christina Lindberg. Det ser lustigt ut när du skriver som att Lasse Stefanz är en person! :-)
  Ha en bra vecka!

  Comment by Susanne Anderson — 2012 11 05 9:06 #

 6. Till Susanne Andersson: Mina kunskaper om dansbandsvärlden är inte våldsamma, om man säger så. Vilket väl har att göra med att jag helt enkelt inte gillar dansbandsmusik.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 05 10:16 #

 7. Tere Enn!
  Jag har varit ifrån laptopen flera dagar i rad, men ögnar nu igenom dina långa o intressanta blogginlägg om Melodikrysset, som jag inte deltar aktivt i, men i det du skriver, finns mkt som man känner igen från det förflutna och som man vill fortsätta och ”prata” om.
  I dagens avsnitt finns det mkt som jag skulle vilja kommentera. Tar det här om ”Änglar” först.
  Du skriver, att Änglar är inte din grej. Då måste jag säga, att ”Änglar” just är väldigt mycket min grej – de bara poppar upp i alla sammanhang. Därför har jag också valt min ”Skyddsängel” (från händelsen hösten 1944) som logo på min alldeles i dagarna uppstartade blogg. På mycket ostadiga nybörjarben – men starkt inspirerad av dig – har jag tänkt skriva lite då och då, när skrivlusten faller på!!
  Naabriküla Viiu

  Comment by Viiu Randala Riis — 2012 11 05 11:47 #

 8. Till Viiu Randala-Riis: Då kunde du väl också ha lagt en länk till din blogg, så att man kan titta in där.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 05 13:00 #

 9. http://viiuriis.bloggo.nu/

  Ja, här kommer min purfärska bloggadress.
  Ska börja stappla mig fram på den web-resan…
  Jag har, som du kan läsa i min text, fått god starthjälp av min sondotter. Men nu sa hon till mig att ”nu får du klara dig själv!”
  OBS!
  Jag skrev alldeles nyss också ett ”Personinfo”-
  det får man fram om man klickar på ”Om”…
  Viiu

  Comment by Viiu Randala Riis — 2012 11 05 14:46 #

 10. Hej igen, Enn!
  Nu vill jag skriva ett par kommentarer till, till ditt 3 nov.-kryssinlägg.
  Gösta Linderholm – honom har jag börjat gilla först på mina äldre dar, tidigare hade jag bara tyckt att han var ganska larvig. Men det är han ju inte alls!! T ex ”Rulla in en boll och låt den rulla…” hade jag nog inte lyssnat på texten alls – nu tycker jag om den och kan ”köra” den låten till min ”morgondans” – för att få igång blodcirkulationen och tankarna o värmen i kroppen, i stället för att göra tråkig ”morgongympa”.

  ”När morgonen gryr..” har jag haft som ”signaturmelodi” i samband med bildskapande. En av mina motiv har jag också kallat för ”En symfoni, jag skrev den igår..!” Den tanken träffar mig rakt i hjärtat! – Och som sagt, jag älskar Gösta Linderholm! (För man blir klokare ju längre man lever…)

  Viiu

  Comment by Viiu Randala Riis — 2012 11 05 16:29 #

 11. Förlåt – bara denna kommentar till, sedan ska jag hålla tyst!
  Apropå ”De sista ljuva åren”. Jag tycker att på ett sätt är de det – för mig i alla fall (som ännu inte blivit knockad alltför hårt av sjukdomar. Jag lever ett gott liv nu – ”med dess beskärda del av fröjd och smärta…” Sv ps 249 – som jag också har skrivit i min blogg.
  Så Carpe diem! / Viiu
  PS Och så har jag på mina ”gamladar” (77+) börjat storgilla d a n s b a n d s m u s i k ! Och delta i dansbanedans igen… (Gratis endorfintillskott – alla krämpor blir som bortblåsta!)

  Comment by Viiu Randala Riis — 2012 11 05 16:42 #

 12. Bara en sak till…
  Jag skrev under en kommentar från mig idag med ”Naabriküla Viiu”.
  Plötsligt poppade det upp ur minnet nu när jag skulle gå och lägga mig – ”Naaberküla”…
  Slår upp i ordboken och ser att ja, det är så det ska heta! Rätt ska vara rätt, när man skriver… / V.

  Comment by Viiu Randala Riis — 2012 11 05 22:22 #

 13. Angående Blåsippor.. Jag tror du blandar ihop två olika rader i visan. Första raden är ju ”Blåsippan ute i backarna står” (singularis) eftersom den ska rimma med ”vår”. Det är i slutet på andra versen där rimmet är ”ha varken skor eller strumpor på” som ”Blåsippor ute i backarna stå”

  Comment by Ann-Marie Laios — 2012 11 08 14:35 #

 14. Till Ann-Marie Laios: Du har rätt – ibland inser man att man inte ska lita på sitt bräckliga minne.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 08 18:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^