Dylan sjunger blues

2 november 2012 18:35 | Musik | 3 kommentarer

I dag när jag var inne i min skivaffär, hittade jag en Bob Dylan-CD som jag inte hade, ”Blues” (Columbia Legacy 88697 009 172, 2006, distribution Sony). Den visade sig vid närmare påseende inte innehålla något jag inte redan har – den är ett temaurval – men blues stämde med min sinnesstämning, så jag köpte den ändå.

Och jag har inte ångrat mig.

Musikaliskt är blues ett vitt begrepp, även om den här musiken bärs upp av vissa rytmelement och en blå sinnesstämning. Redan i den egentliga bluesmusiken finns det olika traditioner, till exempel deltablues och chicagoblues, men dessutom hittar man blueselement i mer eller mindre besläktade genrer som rythm’n’blues och viss rockmusik, även i viss amerikansk religiös musik. Och alla vi som kan vår Dylan vet ju att han ofta dessutom är en musikalisk gränsöverskridare, vars låtar i det skick de är inspelade inte alltid är så lätta att kategorisera. Så även om till exempel den avslutande låten på den här samlingsskivan, ”Blind Willie McTell”, är tillägnad en bluessångare som har existerat och har klanger av ”St James Infirmary”, gör Dylan den på ett ganska balladartat sätt. Varför den inte kom med på ”Infidels” (1983), som den ursprungligen spelades in för, vet jag inte – vi fick höra den först på ”The Bootleg Series Volumes 1-3 (Rare And Unreleased) 1961-1991”, utgiven 1991.

Stark blueskänsla har däremot den snabba och mycket hörvärda ”Dirt Road Blues” från ”Time Out of Mind” 1997. Som Bill Flanagan påpekar i konvoluttexten, går tankarna i det här fallet till bluesmän som Charley Patton. Flanagans påpekande att den låt som är tillägnad Patton, ”High Water (for Charley Patton)” från ”Love And Theft” 2001 i själva verket för tankarna till en som Doc Boggs ligger det också något i.

Dylan är svår att definiera inom gränserna för något vedertaget fack. ”Seeing the Real You at Last” från ”Empire Burlesque” 1985 har en mycket originell rytm, och ”Gotta Serve Somebody” från ”Slow Train Coming” 1979 är ett slags blues i mollton. I det senare fallet störs jag mer av kören än av det kristna budskapet.

Traditionell blues hittar man i ”Down In the Flood” från ”Bob Dylan’s Greatest Hits Vol. II” 1971, och ännu bättre är ”Meet Me In the Morning” med sitt förförande komp från ”Blood On the Tracks” 1975.

Snabba och rytmiska är låtar som ”Everything Is Broken” från ”Oh Mercy” 1989 och ”The Groom’s Still Waiting at the Altar”, ett stycke elektrisk blues från ”Shot of Love” 1981.

Först på den här skivan ligger ”She Belongs To Me” från ”Bringing It All Back Home” 1965, inte alls oäven – men de följande två låtarna är ännu bättre: den rockiga ”Leopard-Skin Pill-Box Hat” från ”Blonde On Blonde” 1966 och så ”It Takes a Lot To Laugh, It Takes a Train To Cry” från ”The Bootleg Series Volumes 1-3 (Rare And Unrekleased) 1961-1991”, här i en snabb, elektrifierad version.

Det här är absolut ett urval värt att lyssna på.

3 kommentarer

 1. Tack för genomgång! Den här cd:n finns inte på Spotify men med ledning av ditt inlägg kan jag nu skapa mig en egen Dylansk blueslista. Tack!

  Du nämner Blood On The Tracks, ett av Dylans allra bästa album, tycker jag. Av hans senare produktion tycker jag att Modern Times sticker ut.

  Har du någon favorit i hans enorma produktion?

  Comment by anita — 2012 11 02 22:33 #

 2. Till Anita Lindblad: Jag tänker själv kanske inte så mycket i albumkategorier, men jag är oerhört förtjust i det tidiga sextiotalets Bob Dylan: låtar som ”Mr Tambourine Man”, ”Don’t Think Twice It’s All Right”, ”Masters of War”, ”A Hard Rain’s A-gonna Fall”, ”Girl From North Country”, ”Maggie’s Farm”, några av dem politiska, nägra av dem surrealistiska, några av dem poetiska målningar. ”Blowin’ In the Wind” hade jag med i min sångbok från 1970, ”Upp till kamp!”.

  Ett tips: Odetta gjorde 1968 ett album, värt att lyssna på, ”Odetta Sings Dylan”. Hon gör flera av låtarna annorlunda än Dylan, men flera av hennes tolkningar har en speciell lyskraft. Lyssna på hennes version av ”Baby, I’m In the Mood For You” (Dylan, 1963), och sen är du fast!

  Ett annat alternativtips: Happy Traum’s insjungning av ”Buckets of Rain” (1974).

  PS. Några av Dylans album – en del udda – har jag skrivit om. Se ovan under Kulturspegeln, Musik.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 03 12:51 #

 3. Tack för tipset. Har nu beställt ”Blues”.

  Comment by Klas Eklund — 2012 11 06 17:36 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^