Socialdemokraterna största parti i litauiska valet och bildar troligen regering

31 oktober 2012 17:26 | Politik | Kommentering avstängd

Det har varit val till seimas, parlamentsval, i Litauen. I två steg, 14 respektive 28 oktober 2012; Litauen tillämpar ett blandat valsystem, där hälften av ledamöterna väljs i majoritetsval, hälften i proportionella val. I redovisningen nedan tar jag endast upp det sammanlagda utfallet för respektive parti.

Största parti med 38 mandat (+ 13 jämfört med valet 2009) blev Lietuvos socialdemokratų partija (Litauens socialdemokratiska parti) med Algirdas Butkovivičius som ledare. Det här partiet är med i Socialistinternationalen. Det återbildades efter den litauiska frigörelsen med hjälp bland annat från Sverige och kom lite senare att fusioneras med den reformerade delen av kommunistpartiet.

Tvåa, med 33 mandat (- 12) kom det parti som under förra mandatperioden var störst i seimas, Tevynes sajunga – Lietuvos krikščionys demokratai (Fosterlandsunionen – Litauens kristdemokrater) med Andrius Kublius som ordförande. Det här partiet är ett konservativt och kristdemokratiskt parti.

Trea, med 29 mandat (+ 19), kom Darbo partija (Arbetarpartiet) med Viktor Uspaskich som ledare. Det här partiet är ett centristiskt och populistiskt parti, i vissa avseenden likt Edgar Savisaars Keskerakond (Centerpartiet) i Estland.

DP har före valet tillsammans med LSDP och TT – se nedan – deklarerat att de, om de tillsammans vann valet, ämnade bilda en trepartikoalition.

TT, Tvarka ir teisingumas (Ordning och rättvisa), med Rolandas Paksas som ordförande, fick 11 mandat (- 4), men de här tre partierna har tillsammans fått 78 av parlamentets 140 mandat. TT är nationalkonservativt och populistiskt.

Ytterligare fyra partier fick mandat:

Liberalų sajüdis (Liberala rörelsen) med Eligius Masiulis som ordförande fick 10 mandat (- 1). LS är inte bara liberalt utan också populistiskt.

Den polska minoriteten i Litauen har ett eget parti, Lietuvos lenkų rinkimų akcija (Polackernas i Litauen valaktion) med Waldemar Tomaszewski som ledae, och eftersom polackerna är den största minoriteten i Litauen, större än ryssarna, fick de även denna gång representation i seimas: 8 mandat (+ 5).

Därnäst kom ett helt nytt parti, Drąsos kelias (Modets väg), som fick 7 mandat (0). Det är ett populistiskt men rättsvärnande parti med antikorruption på sitt program. Partiet bildades 2012 av anhängare till Drąsius Kedys, som hade dragit fram rättsskandaler i ljuset.

Ett av de äldre partierna, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (Litauens union av bönder och gröna) fick den här gången, trots nytillskottet av gröna, bara 1 mandat (- 2). Partiledaren i LVŽS heter Ramŭnas Karbaukis.

Noteras bör också att Liberalų ir centro sajunga (Liberala och center-unionen), tidigare med 8 mandat, åkte ur seimas den här gången. Partiledare är Gintautas Babravičius.

Åtskilliga andra partier ställde upp, flertalet av dem nya, men få av dessa kom ens över en procent.

Litauens president, Dalia Grybauskaité, har gjort invändningar mot att det populistiska Arbetarepartiet, vars ledare ibland har liknats vid Silvio Berlusconi, skulle ingå i den nya regeringen, men det är mycket tveksamt om hon har några konstitutionella möjligheter att förhindra detta. Däremot har socialdemokraternas partiledare, som sannolikt får försöka bilda regering, gjort klart, att en del av Arbetarpartiets mer vidlyftiga vallöften nog inte kan komma med i regeringsplattformen.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^