På sjukhuspermis för att höra Anne-Sophie Mutter

28 oktober 2012 15:44 | Musik | 4 kommentarer

I 75-årspresent till Birgitta hade jag bland annat köpt biljetter till ett par evenemang i Musikens hus här i Uppsala. Det ena fick vi avstå från, eftersom Birgitta då ännu inte mådde tillräckligt bra efter sin hjärtklaffoperation – vi sålde biljetterna – men i tisdags ville vi båda gå och höra Anne-Sophie Mutter.

Vid det laget var jag själv intagen på Akademiska sjukhuset. Jag lyckades dock få permis över kvällen, och ett efterlängtat musikevenemang är kanske god terapi det med.

I den här konserten medverkade, förutom Anne-Sophie Mutter, också TrondheimsSolistene, ursprungligen bildat 1988 av begåvade studenter vid Trondheims musikkonservatorium.

Vad jag vet har Anne-Sophie Mutter själv valt att framträda med dem, vilket i sig är en garanti för att de har hög kvalitet. Kanske fick de ändå inte tillfälle att visa sin briljans i det orkesternummer som inledde konserten, Benjamin Brittens (1913-1976) ”Simple Symphony”, som Britten skrev då han var blott 13 år gammal.

Om det var ett nummer, valt med tanke på ensemblen, anar man att Anne-Sophie Mutter hade valt André Previns (1913-) ”Konsert för violin och stråkorkester” (2001), eftersom Previn skrev den för just henne – de var gifta. Inte så oävet och väl spelat – men jag måste tillstå att den här musiken inte riktigt förmådde gripa tag i mig.

Men i konsertens slutnummer, Antonio Vivaldis violinkonsert ”Årstiderna” från 1723, spelade Mutter som en gud försedd med violin, och ensemblen rycktes med till att spela den ljuvaste musik. Vivaldis musik, som jag för egen del har hört otaliga gånger och delvis kan utantill, kändes inte banal ens för ett ögonblick.

Jublet blev öronbedövande, och vår entusiasm lockade till slut Mutter att ge oss ett par extranummer.

4 kommentarer

 1. Varmaste hälsningar till er båda!
  Jag är övertygad om att ingenting kan vara bättre än musik, åtsminstone för själen…

  Comment by Lena Sommestad — 2012 10 28 23:27 #

 2. Tack, Lena! I dag är vi upptagna av att passa barnbarnen, Viggo och Klara, som är hos oss på sitt höstlov. Men själv har jag också redan hunnit ta en vända till Akademiska, för provtagning inför den fortsatta Waran-behandlingen.

  Bra att du har upprätthållit en strikt linje i den vinglande partidebatten om vård, skola och omsorg!

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 29 12:03 #

 3. Skönt att höra att både du och Birgitta kämpar på trots mediciner och läkarbesök, vika är ett nödvändigt behov oavsett ålder. Man får vara glad att det finns och fungerar tillfredställande när man väl behöver dem, trots nedskärningar på både personal som resurser.
  Må de nu gå snabbt med tillfrisknandet för er båda och visst hjälper det med både musik och barnbarn :-)

  Med vänliga hälsningar
  Kevin Iversen

  Comment by Kevin Iversen — 2012 10 29 22:35 #

 4. Till Kevin Iversen: Tack för uppmuntrande ord!

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 29 23:31 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^