Melodikrysset nummer 43 2012

27 oktober 2012 12:46 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Serier, Ur dagboken | 7 kommentarer

Jag är alltså tillbaka från Hjärt- och lungkliniken på Akademiska sjukhuset, försedd med en rad nya mediciner. Jag har tagit dem, men som varje lördagsmorgon är det Melodikrysset som gäller. Och där tror jag inte Waran hjälper, däremot en god natts vila.

Dagens kryss hade barntema, och vad jag förstod väntades barn kunna lösa det här krysset.

Fast hur den allra sista frågan passar in i den planen förstår jag inte riktigt. Vi hörde Lars Berghagens ”Stockholm i mitt hjärta”, vars refräng fortsätter ”låt mig besjunga dig nu”. Jag brukar själv se ”Allsång på Skansen”, men gör dagens unga krysslösare det?

Också annat i krysset, urlätt för en taubeälskare som jag som har publicerat och kommenterat många av Evert Taubes texter här på bloggen – se Kulturspegeln, Sångtexter – är säkert inte lika lätt för de yngsta lyssnarna, ens om sångtiteln är ”Brevet från Lillan”. Men vi som kan vår Taube minns naturligtvis att brevet till Evert från hans dotter Ellinor börjar ”Pappa, kom hem”.

Helt utanför barnvisevärlden ligger ”Gärdebylåten”, som vi i dag hörde med Dalarnas spelmansförbund, men i det fallet kunde ju faktiskt frågan – vad det var för instrument vi hörde, fioler – besvaras också av unga lyssnare, som normalt aldrig hör på spelmansmusik från Dalarna.

Med tanke på de många unga lyssnarna var det ju knappast läge för att spela lundaspexvarianten ur Djingis Khan:

Ja, nu ska vi ut och härja,
supa och slåss och svärja,
bränna röda stugor, slå små barn och säga fula ord.
Med blod ska vi stäppen färga;
nu änteligen lär jag kunna dra nån riktig nytta av min Hermodskurs i mord.

Jag ska tillstå att jag med viss skepsis ser på den speciella musikgenre som har uppstått för ålderskategorin i gränslandet mellan barn och aningen längre komna tonåringar, den där musiken som vi får prov på i det radioprogram som sänds strax före Melodikrysset. Ett exempel från Melodikrysset i dag är ”Hotter Than Fire” med Eric Saade.

En annan tendens i barnvisematerial av i dag är den att göra om poplåtar med ny text. En populär seriefigur som Bamse, ursprungligen skapad av Rune Andréasson, vars ”Lille Rikard och hans katt” jag publicerade i Aktuellt i politiken (s), när jag var chefredaktör, har – vet jag genom barnbarnen – fått sig en rad kända hits tillägnade, vilket har skett genom att de har försetts med helt nya texter. Ett känt exempel var den bamsehit vi hörde i dag, ”Dunderhonung”, som har ”Sommartider” med Gyllene Tider som förlaga.

Markoolio arbetar ofta direkt med sikte på barn. Ett känt exempel var det vi hörde i dag, ”Svensk sommar, extra allt”.

Ytterligare en variant står Rädda Barnen för med den skiva, där kända artister sjunger texter skrivna av barn. Det exempel vi hörde i dag var Lena Ph med ”Vem om inte jag”.

Nå, dagens melodikryss innehöll också en rad låtar, som hör hemma i just barnvisetraditionen.

Till den räknar jag självfallet de två låtar som var signerade Alice Tegnér: ”, , vita lamm” (efter engelsk förlaga) och så ”Mors lilla Olle”, där vi också skulle veta att han var ute och plockade bär.

Till klassikerna hör också Felix Körlings ”Nej, se det snöar”, den som skulle leda oss fram till att det snart är dags att börja ploga vägarna igen.

Men till klassikerna räknar jag vid det här laget även TV-programmen om Trazan Apansson och hans kompis Banarne, det vill säga Lasse Åberg och Klasse Möllberg. Lasse Åberg känner jag från en rad middagar hos landshövdingen i Uppsala – Lasse är liksom min hustru så kallad hedersupplänning – och min gamla tidning Aktuellt i politiken (s) hade också en gång i världen en artikel om honom, hans samlarmani och politisk engagemang, i ett julnummer.

Övertygade sossar var också Astrid Lindgren och parhästen Georg Riedel, Lindgren trots sin pomperipossastrid med Gunnar Sträng; Riedel spelade på socialdemokratiska valturnéer. Tillsammans skrev de den älskade visan om Emils syster Ida, ”Idas sommarvisa” som i dag nästan har slagit ut ”Den blomstertid nu kommer” på skolavslutningarna.

Av Astrid Lindgren var ytterligare en av dagens ljudillustrationer, ”Här kommer Pippi Långstrump”, men dess melodi skrevs av Jan Jahansson, också han en lysande musiker. Att Pippis apa heter herr Nilsson vet väl de flesta.

Riedel minns jag från valturnéer med Olof Palme, på nytt aktuell genom den långfilm som hade premiär tidigare i höstas. Men det är klart att jag själv ändå, eftersom jag ofta träffade Palme, minns hans röst från mötesarrangamang och dessutom har producerat en CD, en film och annat material till hans minne, har urlätt att identifiera hans röst.

Frågan är, åter igen, om den ungdomliga publik som förväntades kunna lösa krysset i dag, kände igen Olof Palmes röst. Fast omöjligt är det ju inte. Olof Palme var Sveriges mest kände politiker i modern tid, och vi har den här hösten, på grund av den nya filmen, åter hört hans röst i otaliga program i TV.

7 kommentarer

 1. Törs man i dessa ”hen”-tider påpeka att texten/titeln i visan egentligen borde varit ”Mors lillE Olle”, eftersom Olle med hög sannolikhet var en pojke?
  Då hade det inte passat ihop med Saade…
  Vidare frågade min fru retoriskt, nu när vi idag hör barninriktade program, varför vi inte SR i likvärdighetens namn gör programdagar riktade mot pensionärer också. Men vi är ju inte en lyssnarkrets som räknas längre..

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 10 27 14:38 #

 2. Till Gunnar Bergquist: I den Elsa Beskow-illustrerade utgåva av Alice Tegnérs visor jag har skrivs vistiteln, till och med boktiteln, Mors lilla Olle, och så har det varit så länge jag själv minns – men Alice Tegnér borde ju enligt skrivreglerna på den tiden då hennes text tillkom ha skrivit ”lille”. Fast då måste man hitta en riktigt gammal textutgåva för att verifiera detta.

  Pensionärskryss vore väl kul, men det verkar osannolikt så länge det inte finns några CD av typen Eric Saade sjunger Ernst Rolf.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 27 15:26 #

 3. Den om Saade som sjunger Ernst Rolf var bra!

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 10 30 8:30 #

 4. Tja, kunde tuffingarna Candlemass ge ut skivan ”Candlemass sjunger Sigge Fürst”, med sånger av Olrog, så borde väl Saade kunna sjunga Rolf…

  Comment by Olof Öberg — 2012 10 30 11:25 #

 5. Tja, ungarna ser säkert Allsång på Skansen minst lika mycket som de löser Melodikrysset — för så värst många unga krysslösare finns det väl inte?

  Comment by Christian Conrad — 2012 11 01 13:52 #

 6. Till Chistian Conrad: Nej, inte normalt, men vad jag förstod av det Anders Eldeman sa när han aviserade programmet, var planen att just det här krysset skulle locka fler yngre lyssnare.

  Comment by Enn Kokk — 2012 11 01 13:59 #

 7. Samtidigt som många äldre kanske tröttnar…

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 11 01 23:34 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^