Jösses, flickor! Det är allsång på Skansen

28 juni 2006 14:35 | Helga Henschens Vänner, Musik, Politik | 6 kommentarer

Till medlemmar i Helga Henschens Vänner – han är själv medlem – skickade Gunnar Edander ett mejl, där han, under rubriken ”Hemligt! Hemligt!”, aviserade, att ett gäng från Stockholms stadsteaters prisade uppsättning av ”Nya Jösses flickor” skulle genomföra ett (planerat) motdrag mot den totala mansdominansen i premiärprogrammet i årets serie av ”Allsång på Skansen”.

Och mansdominerat var det, inte minst genom ODs, Orphei Drängars, medverkan. Om OD har jag för övrigt inget ont att säga.

Roligt var det också att återse det gamla Knäpp Upp-paret Povel Ramel och Britta Borg. Jag såg båda live på Sågplan i Juniskär, vars midsommarfester och fiskarfester på 1950-talet hörde till Norrlands största publikevenemang.

Jag ser att Karolina Fjällborg i sin ”Karrometer” i Aftonbladet rankar OD sist och Povel Ramel näst sist bland de medverkande artisterna.

Om Ramel skriver hon: ”Jag vet att Povel Ramel är en nationalklenod och skulle aldrig våga drömma om att såga honom.” (Hur ska man i så fall tolka placeringen? Hon fortsätter:) ”Han är ju en skön och glad gubbe. Men var det någon som blev gladare av sammelsuriumet i går?”

Sammelsuriet, som det heter, var en fyndig lek med Povels gamla hits, där han sjöng fel texter till sina välkända melodier. Men dem – varken texterna eller melodierna – kan väl inte Fjällborg. Det är så att man har lust att bli omvänd åldersfascist.

Monica Dominique och gänget från Stadsteatern placerar Fjällborg på tredje plats nerifrån. Själv tyckte jag det var kul att få höra de här välkända och entusiasmerande parollerna – ”Vi måste höja våra röster för att höras” – igen. Jag ska försöka få biljetter åt mig och Birgitta till föreställningen, som återkommer i höst, men det lär vara svårt, har jag hört.

Och jag ska självfallet skaffa CDn ”Jösses flickor – återkomsten”, som Gunnar Edander berättar att han, tillsammans med Monica och Carl-Axel Dominique (ytterligare ett par KSF-vänner från förr!), just har kontrollyssnat sig igenom.

6 kommentarer

 1. Men Povel. asså… han eju ba för trist.

  Comment by Zibbo — 2006 06 28 14:39 #

 2. Till Zibbo: Jag erinrar mig en händelse från mitt 1950-tal: Povel Ramel med sin flugiga humor var mycket inne bland oss som då var unga. Så kom han då till Läroverksplan i Sundsvall med sitt Knäpp Upp-tält, och det måste man ju bara se! Så jag åkte in till stan för att köpa biljett.

  Farsan hade nåt tjall med motorn till båten och behövde en liten reservdel, så jag fick i uppdrag att samtidigt besöka en specialbutik i hamnen och köpa den åt honom. Tyvärr var kön till Knäpp Upps biljettkassa fullständigt oändlig, och jag insåg när jag var halvvägs – det var lördag – att det inte fanns en chans att jag också skulle hinna till butiken i hamnen, om jag inte genast lämnade min plats i kön.

  Jag valde Povel.

  Väl hemkommen till Juniskär försökte jag förklara. Det var helt lönlöst; farsan hatade, liksom en stor del av den vuxna generationen, Knäpp Upp och Ramel.

  Jag fick en rejäl utskällning, och jag minns fortfarande hur farsan vände ryggen åt mig och, medan han med ilskna steg gick sin väg, med förakt i rösten väste:

  – Povel Ramel!

  Men det är ju kul att min nu sen länge döda farsa äntligen har fått en meningsfrände i den yngre generationen.

  Comment by Enn Kokk — 2006 06 28 15:02 #

 3. Det verkar ha varit en bra Allsång med Frans också. Hade jag haft tid hade jag tagit mig dit.
  Men det var ju viktig fotboll på tv:)

  Comment by RS — 2006 06 28 15:11 #

 4. Till Rose-Marie Södergren: Jo, han har ju charm. Nu var det inte min avsikt att skiva om ”Allsång på Skansen” i dess helhet. Utgångspunkten var mejltipset om ”Jösses flickor” från Gunnar Edander. Och sen kom jag att läsa Karolina Fjällborgs okunniga kommentar om Povel Ramel i Aftonbladet. Okunnig får man gärna vara – jag har själv luckor i mina kunskaper om musik – men man ska inte skriva om sånt som man inte vet ett jävla dugg om!

  Det vore som om jag skulle börja sakkunniguttala mig om VM-matcherna i fotboll. Jag vet att du ser och gillar fotboll – jag kollar din blogg regelbundet – men det gör inte jag. Jag har aldrig läst sportsidor. Jag går aldrig på några matcher av något slag. Jag ser aldrig sport i TV. Jag är inte emot sport; andra får gärna göra allt det här. Men själv är jag komplett ointresserad.

  Comment by Enn Kokk — 2006 06 28 15:29 #

 5. Bra rutet, Enn. Jag brukar ha som princip att aldrig ondgöra mig över de ungas musikval och blir därför förbannad när yngre människor gör narr av mitt, typ Katarina Fjällborgs skriveri om OD som könlöst och okarismatiskt. Klassisk musik och jazz har alltid roat mig. Dessutom älskar jag Povel. I alla år har han varit en av mina stora husgudar. De flesta föreställningar han varit med i har jag sett, de flesta skivor och CD som han haft sitt finger med i har jag i min hylla och dessutom band och klipp i mängder. Det senaste var att banda när han med flera uppträdde i minnesprogrammet ”All star festival”.

  Förresten, det finns nu en hemsida för Povel-fans, povel.web.se/, som växer mer och mer. Där framkommer att även väldigt många ungdomar diggar Povel.

  Comment by Lennart Andreasson — 2006 07 25 20:39 #

 6. Själv lyssnar jag också på åtskilligt av det som dagens unga lyssnar på. Men oavsett genre fordrar jag kunskap om och känsla för materialet av den som uppträder som recensent.

  Comment by Enn Kokk — 2006 07 25 22:30 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^