Strid om andraplatsen i Estland

19 oktober 2012 17:51 | Politik | Kommentering avstängd

TNS Emors oktobermätning av partisympatierna i Estland innehåller inga våldsamma förändringar men väcker ändå frågor.

Det dominerande regeringspartiet, det nyliberala Reformierakond (Reformpartiet), går ner med en procentenhet jämfört med september och får i oktobermätningen 32 procent – men var det verkligen möjligt, att partiet i augusti var uppe i 39 procent, och i så fall varför?

Dess koalitionspartner, det socialkonservativa och nationella Isamaa ja Res Publika Liit (Förbundet Fosterlandet och Res Publika) går upp med två procentenheter jämfört med september och får nu 13 procent. Det senare låter rimligt mot bakgrund av att det lilla kristdemokratiska partiet är på väg att fusioneras med IRL – men IRL var ju uppe i 13 procent även i augusti.

Enligt den här mätningen har Edgar Savisaars centerparti med lätt vänsterpopulistiska drag Keskerakond i den här mätningen med 25 procent (24 procent i september) blivit näst största parti och därmed gått om socialdemokraterna – resultatet ligger dock inom felmarginalen. I augustimätningen låg partiet på 20 procent, så vad skulle kunna förklara den här uppgången? Om den har ägt rum, kan den vara en effekt av att de mindre bemedlade väljarna under pågående ekonomisk kris stöder just ett populistiskt parti – Centern har till exempel kampanjat mot prisökningarna. För den här tolkningen talar möjligen också det faktum att partiets stöd bland Estlands ryssar är formidabelt, 70 procent.

För det talar också det faktum att Socialdemokraterna, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, trots att man har sugit upp ett litet ryskt parti och gjort ansträngninar för att bygga upp partiorganisationer i de ryssdominerade delarna av landet, bara samlar 12 procent av ryssarna bakom sig, obetydligt fler än Reformpartiet som lockar 10 procent av ryssarna.

I oktobermätningen får SDE 22 procent, mot 24 procent i september. Men så hittar man även i det här fallet en egendomlig sommarvariation: I augusti fick Socialdemokraterna bara 20 procent. Vad jag har kunnat läsa mig till i estniska media, har SDE också synts i den offentliga debatten under hela perioden, bland annat stött offentliganställda i lönekonflikt, sådana som lärare, läkare och sjuksköterskor.

896 personer har tillfrågats. 34 procent av de tillfrågde har inte kunnat ange något parti de sympatiserar med.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^