Sverigedemokraterna bekämpas bäst med realism

15 oktober 2012 17:35 | Politik | 38 kommentarer

Får man tro United Minds’ opinionsmätning i dagens Aftonbladet, är Sverigedemokraterna nu Sveriges tredje största parti. Visserligen långt mindre än de två stora, Socialdemokraterna och Moderaterna, men alltså större än de två klassiska mittenpartierna, större än Miljöpartiet, större än Vänsterpartiet.

Jag med mina klassiska vänstervärderingar och klassbaserade samhällsanalys skulle aldrig ens i fantasin överväga att rösta på ett parti som SD, detta eftersom partiets ståndpunkter är ett osammanhängande populistiskt hopkok på förslag hämtade från hela den politiska skalan. Och till det kommer dessutom det som, vad partiet än säger och hur mycket partiet än lindar in det, är kärnan i dess budskap, själva nyckeln till dess framgång: främlingsfientligheten.

Samtidigt borde just detta, framgångens kärna, få oss att tänka efter och analysera situationen.

Naturligtvis kan anständiga och demokratiskt sinnade människor aldrig acceptera rasism. Där går en absolut gräns.

Men en del av de problem Sverigedemokraterna exploaterar är naturligtvis reella. Att arbetslösheten är mycket stor i delar av invandrarpopulationen. Att det i en del av de senaste årens flyktingvågor har funnits barn och ungdomar med stora brister i utbildningen, brister som inte går att reparera i brådrasket. Att vi tenderar att få ghettoliknande invandrarenklaver med ett permanent utanförskap, inte bara i fråga om utbildning och jobb utan också språk, där till slut alltför många inte ens längre tror att de någonsin kan bli en del av det svenska samhället.

Det här – och andra liknande problem – måste vi våga tala om.

Vi ska inte överlåta diskussionen om problem som är reella åt rasister, inte heller inbilla oss att saker och ting löser sig, bara vi skäller på rasisterna.

Ibland tycker jag att det finns en svensk stoppa-huvet-under-kudden-attityd i de här frågorna. Kanske har jag, med min estniska flyktingbakgrund och erfarenhet av att byta huvudspråk och göra mig till en del av den kultur som präglar det svenska samhället, lättare att se både problemen och en del lösningar.

38 kommentarer

 1. Bäste Asylsvensk!

  Du kanske inte förststå det, men det börjar bli för många asylsvenskar här tycker vi svenskar, sedan urminnes tider. Det var många nazister som flydde från de baltiska staterna efter kriget – hoppas att du inte var en av dom??? Nu gäller frågan om muslimska analfabeter. Vem fan vill anställa dessa potentiellt mycket farliga personer för den svenska kulturen!!! Problem, problem och väldiga problem…
  Var glad bäste asylsvensk att ingen närmare undersökte din bakgrund när du sökte asyl här…

  Comment by Pelle Karlsson — 2012 10 15 19:00 #

 2. Märk den perversa tonen!

  Jag var för egen del sju år gammal när jag tillsammans med min familj kom till Sverige, där jag har funnit mig mycket väl till rätta: studerat, arbetat, försörjt mig och min familj.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 15 19:35 #

 3. Man kan undra vem som är rasist. Om du inte läst sd:s partiprogram så är det på tiden att du gör det och sedan återkommer med fakta. Typiskt sossemaner att slänga sig med epitetet rasist när argumenten tryter.

  Comment by Lars Larsson — 2012 10 15 22:52 #

 4. Det finns en underliggande rasism i Sverige som har oroat mig länge. Vi människor är inte bättre än så, även om medelklassen vill framställa sig som pk. Pelle Karlsson är dock inte typisk för svensken i allmänhet. Att leta ”asylsvenskar” så långt tillbaka i forntiden är ju märkligt. Men när problemen kryper närmare, om ens egen situation påverkas negativt på något sätt, då ändras åsikter ganska snabbt . Lena Sundström skrev bra om Danmarks snabba förändring till det vi har idag. Men sådana som Pelle hoppas jag är ett fåtal, annars ligger vi risigt till. Jag är väldigt orolig, för jag försäker vara en äkta humanist och inte en politiskt korrekt kappvändare. Om vi får en stor mängd syrier nu kommer det att brista för många.

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2012 10 16 9:36 #

 5. Problemet är väl måhända att mångkulturförespråkarna inte vill få sin vackra vision befläckad med realism. I dagens Aftonbladet anför till exempel den politiske chefredaktören att Sveriges Radio gör sig till megafon för främlingsfientlighet genom att belysa även de negativa konsekvenserna av den stora invandringen.

  En sak som bekymrar mig är språkbruket. Den som på något sätt är kritisk mot den förda invandringspolitiken är således främlingsfientlig eller rasist. Är det klokt att uttrycka sig på det sättet? Vinner man röster på det?

  Comment by Jan — 2012 10 16 11:16 #

 6. Med tanke på att vi alla är asylsvenskar, vissa för flera tusen år sedan och visa idag, kanske det inte är så konstigt att vissa tror sig varit först på plan…liksom första tjing på utrymmet.
  Det märkliga är inte så märkligt, rent psykologiskt visar att misstänksamheten inom den egna gruppen för nya människor och företeelser är en evolutions företeelse. Så egentligen har som vanligt Enn rätt.
  Realism och vardagligt arbete och umgänge är den bästa medicinen…tyvärr verkar samhället inte fungera så då många nysvenskar verkar ty sig till varandra och bo nära varandra.
  Klimatet i samhället kanske gör att det blir så?

  Comment by Urban — 2012 10 16 11:23 #

 7. Det är intressant att det här lilla inlägget väcker negativa känslor fastän jag ju också såg problem med invandringen, efterlyste både realism och balans.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 16 11:54 #

 8. Den här debatten verkar omöjlig att föra på ett vettigt sätt. Realism och balans är tämligen frånvarande. Ingen är väl blind för den problematik som finns, men hur ska vi tala om den?

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2012 10 16 12:01 #

 9. Till Ann Christin Sandlund: Man måste självklart också kunna tala om problemen utan att vare sig behöva klassas som främlingsfientlig eller omfamnas av sverigedemokrater.

  Poblemen sitter aldrig i hudfärgen, men om man kommer till ett samhälle som det svenska, uppstår det jättelika svårigheter om man kanske inte ens har elementära skolkunskaper eller om man har en kulturell bakgrund, som i viktiga avseenden kommer i konflikt med svenska värderingar – som uppsalabo kan jag hänvisa till fall som Fadime. Också språkbehärskning är ett måste.

  Men vi vet ju också att en eritrean med aldrig så god utbildning och goda kunskaper i svenska blir diskriminerad på grund av sin hudfärg och sitt namn, så också pursvenskar bidrar till problemen.

  Min uppfattning är att vi ska se de problem som finns och söka lösningar på dem. Vilket inte alltid är så lätt. Kvalitet borde ibland prioriteras framför kvantitet i flyktingmottagningen, om problemen ska bli lösbara – men vad gör man i akuta situationer som den som just nu råder i Syrien? Hänvisar flyktingarna till det EU-land som ligger närmast, Grekland?

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 16 13:46 #

 10. Vi kallas för nazister och rasister när vi är REALISTER…. SD ska inte bekämpas…

  Comment by Adde — 2012 10 16 14:49 #

 11. Så du kallar Sverigedemokraterna för rasister? Isåfall känner jag mig ha rätt att kalla dig blatte & svartskalle.. Ska bekämpa sådana som du precis likadant som du försöker inbilla folk att Sverigedemokraterna är rasister. Kommer alltid kalla sådana som du som försöker förstöra Sverige för blattar, svartskalle eller smuts. Jag ser NER på er, usch fy och blä!

  Otroligt omoget svar, men tyvärr är författaren också i 3 års mentalitet stadiet.

  Comment by Johan — 2012 10 16 15:08 #

 12. Till Johan: Och du kan inte skriva svenska. Du särskiver.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 16 15:14 #

 13. Vad spelar det för roll? Jag gör mig förstådd och når fram med det jag vill ha sagt. Du fattar mig poäng hoppas jag.

  Comment by Johan — 2012 10 16 15:23 #

 14. Att skylla Sveriges problem på invandrarna är att skylla en punktering på det punkterade däcket. Rasism är jämställt med låg IQ. Det är lätt att vara rasist – speciellt när man förnekar det. Deras ilska och hat är svårt att bemöta med intelligens. Det går inte att prata lungt och sansat med någon som är socialt missanpassad. Jag uppmanar alla att trycka ned dessa vuxna människor i skorna verbalt på det sätt man tillrättavisar en 7-åring som lärare. Det är befogat. Om du tvekar – tänk då på din egen intelligens och att du förstår komplexiteten i problemet vilket inte rasisten gör. Det är inte ditt jobb att utbilda rasisten. Framför allt förstår inte rasisten hur otroligt imbecill och nästintill mentalt förståndshandikappad hen framstår i sina argument. Således har även rätten att delta i en vuxen civilicerad diskution förbrukats av rasisten. Jag ställer mih frågande till om vi inte ska deportera och landsförvisa radisterna istället? Det här handlar om ett invandrarförtryck och inte om yttrandefrihet. Förtryckande rasister bör tas omhand om t ex millitär eller polis då de utgör ett enormt hot.mot såväl Sverige som dess befolkning. Invandringen till Sverige är inte ett problem. Om du tycker det är det bara att flytta. Eventuella klagomål på detta lämnas till Sametinget. Problemet är att det sitter rasister i regeringen i vågmästarroll. De pengar som måste investeras i uppbyggandet av det mångkulturella Sverige går istället till fester, jippon, oskälig lön och ersättning och många andra rent utsagt skrattretande experiment som t ex fas3 och nedskärningar inom skola, vård och omsorg. Det här är för mycket information för rasisten. Deras hjärnor är för såsiga av imperialistisk propaganda från USA och de flesta avstår från att ens läsa så här långt. De klarar knappt av ett sms. Har rasisten bildat sig en uppfattning genom gedigen bakgrunds och faktakontroll? Nej. Grälsjuka infantila ärthjärnor tittar hellre på sport, big brother eller läser aftonbladets rubriker och tittar på bilder än deltar i debatt. Bestämda som hundar är dom. Att de tillåts att rösta är ett problem. Jag anser att någon form av skrifligt test bör införas innan man får rösta. Då faller SD bort och vänstern ökar garanterat. Man bör berättigas någon form av körkort för att få delta i beslutsfattandet i sitt hemland. Rasisterna kommer att flunka. Många invandrare med svenskt medborgarskap kommer inte att göra det. Tänk – ”invandrarpartiet”. Där snackat vi kross och seger över nassarna. Så alla rasister – nu kan ni kleta på med de där chipssmetiga fingrarna påbtangenterna, kasta ert bajs som de små apor ni är. Ugga bugga heja aik och sätt på era systrar ni vita arier. Tidsnog är era barn invandrare i ett annat land. Bevara surströmming och horkungen. Camilla Henemark for fürher

  Comment by Zqyrßg Bhaghaurin — 2012 10 16 15:31 #

 15. Till Johan: Du slås inte av det komiska i att jag, född i Estland, kan skriva svenska, medan du, den ståndaktige försvararen av ärans och hjältarnas land, inte riktigt behärskar dess språk?

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 16 15:32 #

 16. Till Zqyrßg Bhaghaurin: Jag kan förstå att du är arg, men du går mycket för långt. I en demokrati måste man acceptera att det finns oupplysta och oliktänkande, och de måste – liksom alla andra – också ha yttrandefrihet och rösträtt.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 16 15:40 #

 17. Jadu Enn Kokk. Vi Sdqar3e har försökt prataom dessa problem mycket länge och vi har alltid kallats för rasister. Nu är det alltså du som börjar vakna upp. Kanske du inser att SCBs vision om 10 miljoner invånare år 2016 låter lite skrämmande. Kanske har du läst på om de skenande kostnaderna, kanske har någon i8 din umgängeskrets råkat ut för lite invandrarrelaterat våld. Detta är vi malmöbor redan vana vid. Nåja, det är bara att5 gratulera. Men jag måste ju ändå påpeka att det är du och dina gelikar som ständigt förtryckt våra åsikter, ofta genom att kalla oss för rasister.

  Det är nog som så att du kommer få vänja dig vid allt det vi varnat för:

  Böneutropen från moskeerna kommer höras fem gånger per dag – allt annat är rasism.

  Har du några barn eller barnbarn i 20-årsåldern kan de glömma att hitta en hyreslägenhet – 100000 invandrare per år har ju förtur till allmännyttan.

  Att bli nedslagen som gammal man är inte heller så roligt – men det blir vanligare och vanligare och förövarna heter sällan Sven eller Nicklas. Om de slår dig enbart för att du är svensk så är det givetvis inte något hatbrott o9ch därför inte prioriterat (notera dagens utryckning med 13 polisbilar pga en misshandel och tre trasiga rutor)

  Våltäktsrekordet inom hela EU har vi ju redan, så om du har några yngre, kvinnliga släktingar är det väl lika bra att de får lära sig att inte gå ut efter mörkrets inbrott.

  De muslimska friskolorna poppar upp som svamp ur marken. Där får barnen lära sig ”arabisk kultur”. Det blir väl trevligt att bo i ett land där ”arabisk kultur” gör allt större landvinningar. Kanske lite sharialagar som vårt nygrundande parti, Hizb-ut-Tahir, förespråkar, kan passa in i din antirasism?

  Det kommer många analfabeter till Sverige idag. De ska trygga din och min pension. Jag hoppas innerligt att du har en privat försäkring, för jag tror inte att dessa invandrare kommer rädda någon pension alls – tvärt om – de kommer förbruka den.

  Grattis Gavla kommun. De fick 200 flyktingar att lägga till sina 100 invånare – det är solidaritet med tredje världen det!

  Nejdu Enn. Vi är j*vligt arga på förd politik och vi är lika arga på alla sat*ns medlöpare som möjliggjort denna brutala våldtäkt på vårt, en gång så fina, samhälle. Du är en av dem.

  Comment by Olov Persson — 2012 10 16 21:04 #

 18. Jag bor i Uppsala, en av Sveriges mer invandrartäta städer och har aldrig råkat ut för något av det du försöker skrämma med. Jag har aldrig heller haft något problem av att ha en moské ganska nära min egen bostad.

  Något som skrämmer mig mycket mera är tonen i det här och några av de andra inläggen.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 16 21:21 #

 19. Jag tror att problemet med rasister är starkt överdrivet. Dom är inte många men märks kanske lite extra pga högljudda uttalanden, pss som kriminella är så uppmärksammade i samhället trots sitt fåtal. Av SD-anhängarna tror jag bara en mindre del kan definieras som rasister och dom finns säkert även inom andra partier.
  Däremot bhöver problemen med för stor invandring diskuteras helt öppet, t ex de stora grupper av fattiga människor som skapas vilka kommer att bestå i många årtionden framöver, ett fattigsverige mitt i ett vällevnadssverige. Inga bra förutsättningar för harmoni.
  F ö gillade jag Jans inlägg ovan.

  Comment by Lasse Hallenfur — 2012 10 16 22:02 #

 20. Till Lasse Hallenfur: Inte heller jag har något att invända mot en öppen och allsidig diskussion – märk att jag i mina båda egna bloggtexter i den här frågan har tagit upp också problem. Däremot har jag svårt för den hatiska tonen i en del inlägg.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 16 22:08 #

 21. Bara för att du kanske är en av dom få som faktiskt skött sig så dom andra 90% en tung börda för Sverige… Men du är väl för gammal och dum för att inse det.

  Comment by Johan — 2012 10 18 0:49 #

 22. Problemet är den förda politiken. När man en gång (början av 90-talet) beslutade sig för att vi ska ha omkring 6% arbetslöshet så bäddade man för invandrarfientlighet. I synnerhet när man samtidigt drar ner på all välfärd och säger att Sverige inte har råd med välfärd längre.
  Som jag sagt tidigare, då är det inte så underligt att det blir som det blir, för det är ju i hög utsträckning invandrare som får ta den där politiskt beslutade arbetslösheten, varvid folk tror att det är på grund av kostnaderna för invanrarna och deras ”utanförskap” som Sverige blir allt mer av ett gammaldags klassamhälle.
  Vi hade i stort sett inga problem alls med flyktingar och invandrare när det fanns arbete till alla.

  Comment by Kerstin — 2012 10 18 3:04 #

 23. ”Men en del av de problem Sverigedemokraterna exploaterar är naturligtvis reella. Att arbetslösheten är mycket stor i delar av invandrarpopulationen. Att det i en del av de senaste årens flyktingvågor har funnits barn och ungdomar med stora brister i utbildningen, brister som inte går att reparera i brådrasket. Att vi tenderar att få ghettoliknande invandrarenklaver med ett permanent utanförskap, inte bara i fråga om utbildning och jobb utan också språk, där till slut alltför många inte ens längre tror att de någonsin kan bli en del av det svenska samhället.”

  Vilka lösningar på dessa problem ser du då? Problembeskrivningen ställer jag upp på, men jag vet inte vilka lösningar som finns. På den liberala flanken framförs tankar om införandet av en låglönesektor i Sverige. De talar om införandet av något slags selektivt välfärdssystem där endast vissa får är en del av socialförsäkringssystemet medan invandrarbefolkningen ska stå utanför och kämpa för brödfödan i denna låglönesektor.

  Jag tror inte på denna liberala vision. Den är inte genomförbar. Det är nödvändigt, om man nu tror det är något gott, att löner och socialförsäkringssystem omfattar alla bosatta i en stat på lika villkor för att inte interna splittringar i samhället ska uppstå. Det är inte heller ett uns realistiskt att tro att människor i allmänhet skulle acceptera att vissa personer nekas tillgång till den skola och vård som andra omfattas av. Men detta är faktiskt en nödvändig konsekvens av den liberala flankens idé om en låglönesektor och ett selektivt välfärdssystem.

  Eftersom det enda som faktiskt är politiskt realistiskt är, att de som invandrar till Sverige arbetar på samma villkor och omfattas av samma sociala välfärdssystem som alla andra, håller inte den ovan skisserade liberala idén om en fri men ansvarstyngd invandring ihop. Det finns då som jag ser det två stycken alternativ. Invandringspolitiken läggs om så att de som tillåts invandra hit har mer i bagaget med sig än vad som är fallet idag. Det andra alternativet är en minskning av storleken på invandringen.

  Det ska dock erkännas att en omläggningen av politiken enligt förslag ett innebär att det inte alls blir tal om samma kategorier invandrare. Det finns troligtvis inte samma starka humanitära skäl för invandringen om politiken läggs om på detta sätt. Och gör man enligt två är det ju frågan om en sänkning av det antal som tillåts invandra hit. Ett möjligt alternativ tre finns då. Detta tredje alternativ är att vidta sådana åtgärder som gör det möjligt för de invandrargrupper som kommer till Sverige idag att etablera sig på arbetsmarknaden på samma villkor som alla andra. Hur det ska gå till vet jag dock inte. Men det kan någon annan, klokare person, gärna besvara. Det vore högst intressant att läsa det svaret.

  Comment by Anonym — 2012 10 18 23:17 #

 24. ”Problemet är den förda politiken. När man en gång (början av 90-talet) beslutade sig för att vi ska ha omkring 6% arbetslöshet så bäddade man för invandrarfientlighet. I synnerhet när man samtidigt drar ner på all välfärd och säger att Sverige inte har råd med välfärd längre.
  Som jag sagt tidigare, då är det inte så underligt att det blir som det blir, för det är ju i hög utsträckning invandrare som får ta den där politiskt beslutade arbetslösheten, varvid folk tror att det är på grund av kostnaderna för invanrarna och deras ”utanförskap” som Sverige blir allt mer av ett gammaldags klassamhälle.
  Vi hade i stort sett inga problem alls med flyktingar och invandrare när det fanns arbete till alla.”

  Du Kerstin utgår från en konspiratorisk premiss i hela ditt resonemang. Några människor, jag antar att det var en grupp ljusskygga politiker, har i ett infall av oförklarig ondska och illvillighet beslutat att arbetslösheten i Sverige ska vara 6%. Min frågor på detta är följande. När fattades detta beslut? Vilka tog det beslutet? Varför togs beslutet?

  Sanningen är nog den att det inte någonsin har fattats något sådant beslut av några ondsinta makthavare. Men det kan väl ge ro i själen kanske att hysa en sådan tro. Då behöver inte problemet i sig konfronteras. Det finns egentligen inte, om bara vi fattade ett godhjärtat beslut att sluta ha arbetslöshet om 6% i Sverige. Det är nog att göra det väl enkelt för sig…

  Comment by Anonym — 2012 10 18 23:35 #

 25. Att man ser problemen är inte liktydigt med att det också genast går att lösa dem på något enkelt sätt. Då får man streta på ändå.

  Närmast till hands ligger ju att reglera arbetskraftsinvandringen. Men som bekant är Sverige i dag medlem i EU och en del av dess regelverk. Och den här unionens olika delar befinner sig på en mycket varierande nivå av ekonomisk utveckling och grad av sysselsättning.

  Självfallet måste ett land också allid kunna rekrytera viss typ av arbetskraft utanför sina egna gränser.

  Med flyktinginvandringen följer å andra sidan ganska stora skaror av människor som saknar den där speciella kompetensen – en del av dem har inte ens elementär utbildningsnivå. Men dem tar vi ju inte emot på grund av vårt eget behov av arbetskraft utan på grund av deras skyddsbehov.

  Ibland blir anströmningen då för stor för att vi riktigt ska kunna klara av konsekvenserna, och det är sant att det skulle bli lättare att hantera om fler länder tog ett större ansvar. Men så länge de inte gör det? Åtminstone jag kan inte tänka mig att vi löser det här problemet genom att stänga gränserna till exempel för de syrier som nu i stort antal försöker rädda sina och sina barns liv genom att fly hemlandet.

  Jag är varken hjärndöd eller hjärtlös.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 19 13:55 #

 26. Varje ord och uttryck som jag läser ovan, alla dessa inställningar förekommer i Australien också, dag ut och dag in i en oändlig aldrig oavslutad ström.
  Relaterat till dessa internationella kriser har det dessutom den sista veckan handlat om en ”stol” i FN’s säkerhetsråd, som om det handlade om att vinna en Olympisk guldmedalj i en sportgren.
  Snart kommer det bara att finnas ett en hemland och det hemlandet sitter bakom ögona.
  Alla hundra pissar in sina revir…

  Comment by Ture Sjolander — 2012 10 21 4:17 #

 27. Hundar skulle det vara eller för den delen etthundranittiotre…193

  http://www.studio76.homestead.com/

  Comment by Ture Sjolander — 2012 10 21 4:19 #

 28. Såg partiledardebatten och fick genast de tankar du nämner i din blogg, Enn. I partiledardebatten fanns det ju en bred majoritet mot de åsikter SD famförde så det borde finnas stora möjligheter att nå en mänsklig migration. För viljan finns väl?

  Comment by Krister Holgersson — 2012 10 21 11:39 #

 29. ”Ibland blir anströmningen då för stor för att vi riktigt ska kunna klara av konsekvenserna, och det är sant att det skulle bli lättare att hantera om fler länder tog ett större ansvar. Men så länge de inte gör det? Åtminstone jag kan inte tänka mig att vi löser det här problemet genom att stänga gränserna till exempel för de syrier som nu i stort antal försöker rädda sina och sina barns liv genom att fly hemlandet.

  Jag är varken hjärndöd eller hjärtlös.”

  Är de flesta politiska ledare utanför Sveriges gränser hjärndöda och hjärtlösa? Nej, det tror jag inte. Men jag håller med om att det skulle underlätta om andra europeiska länder tog ett större ansvar för flyktinginvandringen än vad som är fallet idag.

  Comment by Anonym — 2012 10 22 1:10 #

 30. 196 länder i världen.
  Vilken tankeställare!
  Frågan är varför det inte är 340 eller 900 eller 9 länder?
  Hur kommer det sig att det just nu är 196 länder.
  Får det gå till hur som helst här i världen?
  Hur många länder var det för tusen år sedan eller tusen år senare, efter 2014. (t.ex.)
  http://www.writingsrelatedsjolander.homestead.com/

  Comment by Ture Sjolander — 2012 10 22 3:40 #

 31. Härom da’n såg jag en kort tv-interview med J. Åkesson. Han tillfrågades, om hur många medlemmar SD skulle komma att slänga ut, eftersom många kom med så förfärligt rasistiska uttalanden. Hur många journalister har public service anställda (betalda av tittarna) och Expo (med statsbidrag), att 24/7 förfölja SDare för att notera absolut allt, som kan användas till att visa vilka lågbegåvade, senila bondlurkar et. de är. MEN: hur många svenskar har erfarenheter av att bli överfallna, rånade, misshandlade, våldtagna av SDare? Hur många SDare bränner containrar, bilar, skolor, dagis, fritis, herrgårdar för ensamkommande flyktning”barn”? Skjuter, knivsticker, sparkar folk på öppen gata? Sett hur SDare lurar kommunen på miljoner i oberättigade understöd? Eftersom INGEN svensk har upplevt nåt sånt, utan inte kan se annat än att SDare är schyssta, trevliga personer, SAMTIDIGT som media beskriver dom som hyklare, som EGENTLIGEN bara väntar på att få makten för att DÅ minsann visa sina rätta ansikten och anställa blodbad på de stackars muslimerna, som egentligen är SÅ rara om bara inte de främlingsfientliga svenskarna vände ryggen åt dom. Kan du, Enn, inte förstå hur störtförbannade en massa svenskar är, som har UTSATTS för ovan beskrivna gräsligheter av dessa stackars ”utsatta” invandrare. Som varje dag ska se denna ravin mellan den upplevda verkligheten och lögnen och hykleriet från massmedia? Hur många dessa predikare av ”vi gillar olika” bor i ghettona? Eller i garanterat trevliga, muslimfria områden? Av Vänsterns riksdagsledamöter är det 3 %. De andra 97 % väljer alltså att hålla avstånd! Rosengårds svenska grannar röstade 33 % SD. Kann du förstå varför, Enn?

  Comment by Hagar Kennemo — 2012 10 26 15:48 #

 32. Kanske ska man också ägna någon tanke åt varför det uppstår ghetton av Rosengårds typ.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 26 16:47 #

 33. Ja, precis som du skriver så har vi (min fru och jag) undrat vad som har hänt. Nu är vi lugna igen. Det är ju som om du och Birgitta har blivit en del av vår familj. Vi följer med nöje din blogg, främst beroende på att vi till fullo delar dina värderingar.
  Det är dessutom ett extra näje att följa dina kommentarer på melodikrysset

  Med vänlig hälsning
  Björn rydell
  Borås

  Comment by Björn Rydell — 2012 10 26 18:20 #

 34. Till Björn Rydell: Jo, i morgon ska jag lösa Melodikrysset igen.

  Comment by Enn Kokk — 2012 10 26 18:52 #

 35. Pinsamt, pinsamt: jag som språklärare (svensk/danska till tyska, franska, engelska) skriver gu’hjälpe mig ”kann” med 2 n! Till min ödmjuka ursäkt kan kanske accepteras, att danskan aldrig dubbelskriver slutkonsonanter, så naturligtvis heller inte ”kan”. I svenskan dubbel-skriver vi ofta slutkonsonanter och också mellan stavelser, men just m och n är lite tricky. Så när jag skrev mitt sista ”kan”, menade min hjärna – utan att ”jag” tänkte efter – att det måste vara ännu ett n till sist. Eftersom jag ju skrev på svenska. Mea maxima culpa!

  Käre Zqyrszg Bhaghaurin (som språklärare sprängs jag av nyfikenhet: varifrån kommer ditt namn?! Nåt slaviskt är det, men vad?)
  Men det du skriver är inte så mystiskt. Nu säger jag nå’t mycket fult: undermänniskor söker alltid desperat efter andra undermänniskor att sparka på. Det gör du. Dina vulkanutbrott av hat mot de idioter/undermänniskor som du menar bör utrotas bevisar mindervärdkomplex så förfärliga, att de sliter sönder dig. Vad är det, du har upplevt, som har fått dig till att känna dig så intellektuellt mindervärdig, att du exploderar så våldsamt? Jag menar, att du inte står PÅ gränsen utan har överskridit den, därtill att du gärna vill ansluta dig till nån terrorgrupp, som kan utrota dina ”undermänniskor”. Jag har aldrig varit i närheten av någ’n så hatfylld människa som du, så jag vet inte vad du är i stånd till, men jag är rädd för att du spanar efter någon att ”befria samhället från”.

  Ja, Enn Kokk, flera miljoner människor i Europa har ägnat inte ”någon” utan många tankar åt, varför det uppstår ghetton av Rosengårds, Grønlands, Neuköllns, Lutons, Rotterdams etc., etc. typ! Vad tror du själv? De som bor tätt på, och som frågar de invandrare som bor där, får till svar, att de vill bo där, för att det är där deras egna bor, där de inte behöver ändra sina vanor, utan kan leva som där de kom ifrån. Ergo bene: alltså flyttar urinvånarna bort. För att de inte vill bo i Mellanöstern! ”Hvor svært kan det være?” som vi säger här på andra sidan sundet.

  Comment by Hagar Kennemo — 2012 10 26 20:34 #

 36. Enn Kokk, jag såg efterlysningen av både realitet och balans, och håller med. Man måste kunna tala om det; annars får extremister föra talan.

  Comment by Ann-Katrin Roth — 2012 10 27 16:30 #

 37. Här lite realism. Jag är inte sverigedemokrat, rasist eller nazist eller fientlig, bara realistisk. Politiserad (politiskt framtvingad) mångkultur är skadlig för ett samhälle.

  >>> http://www.youtube.com/results?search_query=fight+upplopp+plusgymnasiet+g%C3%B6teborg&oq=fight+upplopp+plusgymnasiet+g%C3%B6teborg&gs_l=youtube.3…9819.12880.0.13729.14.14.0.0.0.0.53.475.14.14.0…0.0…1ac.1.IBGANPy21iM

  Comment by vilske kleva — 2012 12 19 8:41 #

 38. Nu är jag ju inte av den typen som förnekar problem. Och jag är tillräckligt gammal för att minnas ungdomskravaller i Stockholm på den tiden då det fortfarande inte fanns invandrare i någon större omfattning.

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 19 11:33 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^