Estlands kristdemokrater i bankrutt – fusioneras med Fäderneslandet-Res Publika?

12 oktober 2012 13:32 | Politik | Kommentering avstängd

Partikartan i Estland förändras – storleksordningen mellan partierna i Riigikogu (Riksdagen) förskjuts – men är i grunden mycket stabil: Bara fyra partier klarar numera femprocentsspärren.

Det finns naturligtvis småpartier, som inte klarar spärren, till exempel Kristlikud Demokraadid, Kristdemokraterna, men vi talar då om ett parti som brukar få runt en procent i gallupmätningarna. Kanske har det senare att göra med att Estland i likhet med Sverige är ett ganska sekulärt land.

Just nu håller det på att gå åt helvete med de estniska kristdemokraterna, åtminstone ekonomiskt – partiet har förklarat sig själv i bankrutt. Inget talar för något vare sig ekonomiskt eller annat lyft för partiet, och partiet har därför genom sin ordförande, Peeter Võsu, fört fusionssamtal med riksdagens minsta parti, det socialkonservativa och nationella Isamaa ja Res Publika liit (Förbundet Fäderneslandet och Res Publika).

Kristdemokraternas kongress den 26 oktober måste godkänna ett sådant samgående, men det finns tecken på att den andra parten välkomnar kristdemokraterna, vare sig det nu blir alla 1.777 medlemmarna eller bara delar av medlemskåren som kommer över: 9 november kommer IRL att i Tartu grunda en ny kristen sidoorganisation.

IRLs eget medlemstal är 9.662.

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^