Vad ska vi göra åt Stockholm?

26 september 2012 13:43 | Media, Politik | 13 kommentarer

Dagens Nyheters stockholmsbilaga DN Sthlm innehåller i dag (26 september 2012) en lokal Ipsos-gallup om det politiska opinionsläget i Stockholm. Den borde sända kalla kårar över ryggen på partiledningen, både den i Stockholm och den för hela riket.

S får där 21,9 procent, vilket är – 0,8 jämfört med september för ett år sen. Moderaterna backar visserligen med 1,4 procent men ligger skyhögt över med 34,8 procent – vilket å andra sidan kompenseras av att de övriga allianspartierna går lite framåt. M + FP + C + KD får sammanlagt 52,7 procent (+ 1,5) mot 43,6 procent för S + V + MP (- 2,5).

När det gäller partisympatier relaterade till kön, finns också en intressant skillnad: Bland manliga tillfrågade väljer hela 38,4 procent M, medan det för kvinnliga väljare finns en motsvarande övervikt för MP, som bland kvinnor får hela 18,8 procent. För S, förr med starka kvinnosympatier, är könsskillnaden negligerbar: 22,4 procent av kvinnorna och 21,5 procent av männen säger sig stödja S.

Långsiktigt ser man en mycket oroande tendens för S i huvudstaden: I den äldsta väljargruppen har S fortfarande 34,0 procent mot bara 13,7 i den yngsta.

Kanske är det insikter som dessa om opinionsläget som har fått fyra ledande socialdemokrater, i riket samt i Stockholms län och stad, att i en programartikel använda en argumentation när det gäller värdeorden förvillande lik moderaternas. Det här är stolligt inte bara med hänsyn till socialdemokratins idologiska arv och samhällsfunktion utan också taktiskt: Varför skulle stockholmsväljarna plötsligt börja stödja en kopia när de kan lägga sin röst för the real thing? Här har någon eller några tänkt något så in i helvete fel!

Här finns inte utrymme för en alternativ analys, men det är ju helt uppenbart att vi i stockholmsområdet i dag i nästan alla av livets aspekter har fått en borgerlig hegemoni, som huvudstadsregionens starkt försvagade arbetarrörelseorganisationer inte längre förmår att bryta. Både partiet och fackföreningsrörelsen är så försvagade, att de inte längre kan göra sig gällande, i vart fall inte med organisationen som hjälpmedel.

I det här läget borde det vara närmast självklart att försöka förse arbetarrörelsen med ett instrument att nå ut till en hyggligt stor och förhoppningsvis växande skara människor i huvudstadsregionen: en daglig stockholmstidning. Läget i Storstockholm är så prekärt, att också rörelsefolk i andra delar av landet rimligen inser, att även de måste hjälpa till, om socialdemokratin ska kunna återta åtminstone något av sin forna roll i svensk politik.

Svenska Dagbladets utsatta läge, som jag skrev om i går, borde kunna vara en utgångspunkt för ett sådant projekt: en socialdemokratisk ledarsida i SvD eller möjligen en egen edition av den, kallad till exempel Stockholms-Tidningen eller Morgon-Tidningen.

Men ska det vara någon mening med det, får det ju inte handla om en daglig kopia av den ovan beskrivna famösa DN-artikeln. En SvD (S) eller en ST eller MT måste stå för ett ideologiskt alternativ till SvD (M).

13 kommentarer

 1. Ja, en lokal pravda i varje kommun fixar problemet, allting går att sälja med mördande propaganda/reklam … !

  Comment by Jonny Disenfeldt — 2012 09 26 16:20 #

 2. Det är kört för socialdemokratin. I takt med att människor får mer utbildning och insikt lämnar man de socialistiska partierna. Vi ser det i städerna och det är en utveckling som är svår att stoppa. Tidningarna går mot sotdöden, snart tvingas även de stora tidningarna ge upp.

  Comment by Inge Eriksson — 2012 09 26 17:21 #

 3. […] läser jag med intresse Enn Kokk  om Stockholm. GillaGilla3 bloggers like […]

  Pingback by Hur kan S vinna val? | Lena Sommestad — 2012 09 26 19:06 #

 4. Frågan togs upp med Ibrahim B som besökte vårt repskap i måndags. Jag trodde förut att det skulle räcka med att få iväg väljarna i förorterna där röstetalen är låga. Men han sa att iofs var det en mycket viktig demokratisk aspekt fast man kunde bara få så där 2 mandat om valdeltagandet ökar där.

  Det som gäller är att vi jobbar hårt och slutar kasta skit på varann. Det bör gå och det måste gå

  Comment by Britta Sethson — 2012 09 26 19:34 #

 5. Två ledarsidor förekommer väl nu i några landsortstidningar?
  Jag framförde idén till PJAndersLinder för flera flera år sen, men…

  Comment by Göran Baecklund — 2012 09 26 20:58 #

 6. Till Göran Baecklund: Jo, det här förekommer redan. Mitt argument i det här fallet är den ömsesidiga nyttan: S får tillgång till en ledarsida i en stockholmstidning och SvD får fler läsare och därmed bättre ekonomi. I dag är läget för SvD så pass kärvt att tidningsledning och ägare kanske vore beredda att förhandla.

  Comment by Enn Kokk — 2012 09 26 22:00 #

 7. Men vad hjälper det med en socialdemokratisk ledarsida i en tidning när Socialdemokratiska partitoppen ju tycker, tänker, säger och gör samma saker som de borgerliga.

  Comment by Kerstin — 2012 09 27 2:03 #

 8. Till Kerstin Berminge: Rimligen kommer då fler röster att höras.

  Comment by Enn Kokk — 2012 09 27 10:17 #

 9. Nu underskattar du allt oss 08:or. Vi är fullt kapabla att ta till oss information på webben. Jag tror att vi i medel har en rätt god uppfattning om vad S står för. Det är därför så många röstar på V och Mp istället för S. Det är inte skillnaden mellan blocken som är hårresande stor. Det är S som går dåligt i Stockholm.

  Det som behövs är inte en tidning utan ett helt annat tilltal. Sluta tro att Stockholmare i gemen åker genom livet på någon form av räkmacka.

  Det handlar, tror jag, mycket om att förstå skillnaderna i livsvillkor och därmed attityder. S kan inte locka Stockholmare med högre A-kassa eller bättre sjukpenning. Många Stockholmare är inflyttade till Stockholm. De flyttade inte för att bli arbetslösa eller långtidssjukskrivna.

  Ska S vinna väljare i Stockholm måste S skaffa en politik för de arbetande. Det finns många lågavlönade servicejobb i Stockholm. S borde ta reda på varför de som har dessa jobb inte röstar på S. För det kan de inte göra i någon större utsträckning.

  Comment by Per — 2012 09 27 21:03 #

 10. Till Per: Jag är inte så obekant med miljön och människorna i Stockholm som du tycks förutsätta – jag har jobbat där i nästan hela mitt yrkesliv, har barn bosatta där och så vidare. Uppsala är för övrigt inte så olikt Stockholm.

  Comment by Enn Kokk — 2012 09 27 22:01 #

 11. Fullkomligt glasklart korrekt analys, Enn! Varför stödja en kopia när man kan få originalet?

  S i Stockholm är maniskt kåta på att erövra moderaternas kärnväljare, och försummar dem man naturligt borde vända sig till – Stockholms alla servicearbetare och underordnade tjänstemän.

  Min tro är att detta är omedvetet. Och att det beror på att S i Stockholm, efter decennier av statlig makt, domineras av övre medelklassfolk som bara umgås med övre medelklassen och för vilka övre-medelklasstänket är det enda naturliga. Och – misstänker jag – själva vill bli kapitalister för offentliga pengar eftersom detta är roligare än att vara en gråmelerad statlig eller kommunal byråkrat.

  Comment by Jan Wiklund — 2012 09 28 15:47 #

 12. Ja du Enn Kokk! Det är inte i Sthlm du ska söka rösterna för SAP. Sök dem hellre i Gbg och andra landsortstäder. Är det en ”naturlag” att just SAP ska inneha regeringsmakten? Som gammal fd socialdemokrat boende utanför Sthlm sedan 1971 anser jag att Alliansen och dess ministrar på alla sätt är ett strå vassare än vad SAP kan uppvisa idag. Sorry!

  Comment by Lars Rudström — 2012 09 29 1:13 #

 13. Min farhåga är att Stockholm kommer att vara borgeligt styrd en lång tid framöver. I värsta fall för gott. Läste i DN att de borgeliga har högre ”trovärdighet” än de röda. Skrämmande!

  /Peter

  Comment by Peter R — 2012 10 05 2:16 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^