Barbro Lindgren på väg in i tonåren

18 september 2012 13:11 | Barnkultur | Kommentering avstängd

Barbro Lindgrens självbiografiska trilogi skildrar hennes eget liv från tio till femton års ålder. I ”Världhemligt” (i origibnal på Rabén & Sjögren 1972, ny upplaga på Karneval förlag 2010) finns åtminstone en säker tidsbestämning: hon skildrar där Gustav Vs begravning. Den ägde rum 1950, och då måste hon, eftersom hon är jämngammal med mig, född 1937, ha varit 13 år gammal.

I ”Världshemligt” skildrar hon den tid i livet då man vacklar mellan att fortfarande vara barn och att, steg frö steg, bli vuxen. Det senare yttrar sig till exempel i att klasskompisen Kajsa får mens, som droppar ner på golvet, pojkarnas verbala fixering vid sådant som har med sex och kön att göra, tjuvläsning av föräldrarnas bok ”Det fulländade äktenskapet” och så lite tjuvrökning förstås.

Men också den kreativitet som i den här åldern hör begåvade barn till – till exempel utgivningen av tidningen ”The Happy Corkscrew” – och busigheten i förhållande till de frälsta i Filadelfiakyrkan.

Även nya sidor av livet, som att man måste dö vare sig nan vill eller inte, tränger sig på, här till exempel genom att kompisen Ingrids mamma Margret dör och begravs eller som att lillsyrran på hemväg från skolan antastas av en ful gubbe.

Men än så länge försöker Barbro och hennes kompisar hålla livets hårdare realitetet på armbågs avstånd. Som när tjejerna just har träffat representanter både för frikyrkan och nykterhetsrörelsen:

”På krillen i dag skickade Cissi en lapp till mej där det stod: Käre Herre fräls mej ifrån spriten hällst idag. C.B.
Tur att inte krillefröken fick syn på den!”

No Comments yet

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^