Melodikrysset nummer 37 2012

15 september 2012 12:14 | Barnkultur, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Jag hade lite problem både i början och slutet av dagens kryss.

Dagens inledande melodi kände jag väl igen, men vad hette den och vad handlade den om för grönsak? Jo ”Popcorn” förstås, och det gör man ju av majs!

Det tog också tid innan jag kom på melodititeln ”Just idag är jag stark”; jag borde mycket snabbare ha kommit på både det och att den sjöngs av Kenneth Gustafsson, Kenta kallad och en kändis under modsepoken. Honom hade vi faktiskt på omslaget till ett nummer av Aktuellt i politiken (s), vars chefredaktör jag var – vi hade en lång intervju med honom i tidningen.

Annars var det ganska många ljudillustrationer i dag som en gammal man som jag känner igen. ”Under Paris broar” är bara ett exempel.

Sven Arefeldt var omåttligt populär i radio i min gröna ungdom, inte minst med ”I en roddbåt till Kina”, i engelskspråkigt original ”Slow Boat To China”.

Ulf Peder Olrogs ”Rumba i Balders hage” minns jag också väl från the radio days.

”Den blomstertid nu kommer” minns jag från folkskoletidens skolavslutningar i Nylands skola i dåvarande Njurunda kommun, men den version vi i dag hörde, med Lill Lindfors och Nils Landgren, var betydligt senare. Och i dag har den väl kanske vid skolavslutningarna passerats i popularitet av Astrid Lindgrens och Georg Riedels ”Idas sommarvisa”, den som skulle ge oss svarsordet Ida.

Vårat gäng – Alice Babs med flera – med signaturmeldin ”Vårat gäng” förekom också i radio fram mot fyrtiotalets senare del, men de debuterade där långt före min ankomst till Sverige. Men efterkrigstidens stora stjärnor, bland dem Alice Babs, har jag alla upplevt live, vid de jättelika midsommarfesterna i min barndoms Juniskär söder om Sundsvall.

Också Povel Ramel upplevde jag under de där åren, en gång också under tältturné, då på Läroverksplan i Sundsvall. Honom lärde vi först uppskatta som crazyartist, men han visade sig också ha en samhällsmedveten sida, till exemepel i ”Varför är det ingen is till punschen?”. Du kan hitta texten plus en kommentar ovan under Kulturspegeln, Sångtexter.

Mer traditionella – i dag skulle vi kanske snarare säga omoderna – värderingar förmedlades i en annan gammal hit, ”Bla, bla, bla” med Egon Kjerrman. Men kvinnans i den här låten återkommande meningsyttringar kan förvisso sammanfattas i ordet tjat.

Hon var nog inte något exempel på det GES, Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strrömstedt, sjöng, ”En jävel på kärlek”.

Kärlek – tvåsamhet – är för övrigt något ömsesidigt, det som i den engelska versionen av ”Rör vid min själ” av Åsa Jinder uttrycks som ”You Raise Me Up”.

Sist i dag hamnar vi därmed i mitt Uppsala, varifrån Veronica Maggio kommer. Henne hörde vi i dag sjunga ”Välkommen in”.

Själv önskar jag att jag så småningom ska kunna säga ”Välkommen hem” till min Birgitta, som just nu ligger på Akademiska sjukhuset efter genomförd hjärtklaffoperation.

I början såg det lite darrigt ut för henne, men så upptäckte man att hon också hade lunginflammation och satte in åtgärder även mot den. Så i går när jag hälsade på var hon faktiskt riktigt pigg.

Jag ska hälsa på henne också senare i dag.

9 kommentarer

 1. Först: Å, så roligt att din hustru mår bättre!
  Sedan: Tack för hjälpen med krysset!
  Sist: Aj, så illa jag tycker om misshandeln av den underbara psalmen!

  Comment by Dorothea Lückner — 2012 09 15 13:30 #

 2. Hälsa Birgitta så gott! Hon är i goda händer! Jag har tre nära anhöriga, som varit på samma klinik och fått hjälp och är nu efter tre respektive två år, helt återställda!
  Tack för alla fina kommentarer till melodierna i kryssen.

  Helena Norin

  Comment by Helena Norin — 2012 09 15 13:40 #

 3. Tittar in ibland när jag kört fast. Hoppas din fru snart är hemma hos dig och piggare än nånsin.
  Ha en trevlig helg!!

  Comment by Grover Eriksson — 2012 09 15 18:00 #

 4. För första gången som jag kan minnas blev jag helt ställt idag.
  Låten ”Idag är jag stark” hade jag ingen som helst bäring på.
  Melodin sade mig inget alls och inte fick man något av Eldeman att Googla på heller. Efter att ha läst svaret här ovan och hos andra bloggare och googlat på Kenta undrar man vilken kategori människor man måste tillhöra för att ta den musikaliska ledtråden.
  Hammarbyit? Stockholmare? Flumvänstern?

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 09 15 20:59 #

 5. Till Gunnar Bergquist: Det är nog Hammarby som gäller i det här fallet. Mitt problem i det avseendet är mitt totala ointresse för idrott.

  Men Kenta är en kändis på annat sätt. Han förekom till exempel i Stefan Jarls film ”Dom kallar oss mods”.

  Comment by Enn Kokk — 2012 09 15 22:11 #

 6. Till Dorothea, Helena och Gover: Tack för omtanken. Jag var på besök hos Birgitta i dag och nämnde hälsningarna.

  Comment by Enn Kokk — 2012 09 15 22:15 #

 7. Hej Enn!

  Telefonen ringde mitt under Meldodikrysset och jag missade en hel del, men under snabbreprisen lyckades jag att besvara allt utom Kentas Idag är jag stark. Tack för hjälpen!

  Igår var jag på bio och såg filmen om Olof Palme. Den berörde mig starkt. Eftersom du och Birgitta inte kan gå och se den nu, så finns möjlighet att se den senare då den kommer att visas på TV. Hälsa så gott till Birgitta!

  Comment by Ulla Forsberg — 2012 09 16 10:15 #

 8. Till Ulla Forsberg: Birgitta och jag hade fått inbjudan till en förhandsvisning men kunde av kända skäl inte gå. Naturligtvis ska vi se den senare.

  Jag var en gång i världen ordförande i en minneskommitté, som tog fram den första omgången av palmeminnen. Bland dem fanns Jonas Simas fina palmefilm ”Vilja gå vidare”.

  Comment by Enn Kokk — 2012 09 16 11:50 #

 9. Är Eldeman Hammarbyit? Eller varför tror han att melodikrysssverige ska kunna Kentas Hammarbylåt på bara melodin utan några andra ledtrådar? Normalt brukar han ge ledtrådar i snacket på instrumentaler, som han t ex gjorde för låten ”Pop-corn”.
  Nu förväntar jag mig att han så småningom ska spela en FBK-låt instrumentalt i krysset och gynna alla Karlstad-kryssare och FBK-fans.

  Comment by Gunnar Bergquist — 2012 09 16 15:48 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^