Om att konstruera svåra korsord

11 september 2012 12:03 | Media | 8 kommentarer

Jag skulle tro att beslutet att efter kort tid byta ut Mats Olsén som konstruktör av Svåra krysset i Aftonbladet Kryss & Quiz har att göra med läsarprotester och att alltför få lyckades lösa de här kryssen. Till det senare bidrog nycklar med krokiga och vilseledande associationer, förkortningar, små och perifera orter och annat liknande. Ibland, som i den lösning som presenteras i veckans nummer, har jag med hjälp av genomgående svarsord fått ut svaret men ändå inte begripit innebörden: ÄR MEST OMFATTANDE ska bli OED – men vad betyder det?

Korsord, även svåra korsord, är ju menade att vara en lek som sätter lösarens intelligens och allmänbildning och associationsförmåga på prov. Åtminstone jag ser inga poänger med korsord som är knappologiska och som har starkt vilseledande eller medvetet inexakta nycklar.

Men nu är ordningen återställd: I veckans nummer av Aftonbladets kryssbilaga har Bertil ”Blues” Johansson övertagit Svåra krysset. Och nu går det här krysset att lösa för en hyggligt brett allmänbildad person. De fackuttryck som efterfrågas fordar bredd men inte specialistkunskaper, och här finns också exempel på sådana dubbeltydigheter som korsordslösare måste ta med i beräkningen: SÅDAN KAN HA VÄST – där man har de två sista bokstäverna av tre, ES. Läser man VÄST med kort Ä, som ett klädesplagg, blir det svårt – men prova med långt Ä i stället!

Fast på sidorna därefter går Mats Olsén på som vanligt. I ordflätan Bikupan ska vi den här gången fläta in ord som ALUDEL och LIPEMI.

Och i hans Hitta orden, normalt ganska lätt, ska vi hitta svenska idrottsklubbar, en del av dem tämligen okända för oss som aldrig läser sportsidorna.

8 kommentarer

  1. Det gläder mig att du är nöjd med mitt ”Svåra Krysset” Enn.

    Comment by Bertil Blues — 2012 09 11 12:36 #

  2. OED är kanske ”Oxford English Dictionary” som (till skillnad från lillbrorsan Concise OED”) lär vara den mest omfattande dokumentation av det språk om vilket Tegnér skrev:

    Språk för de stammande gjort, vart ord är ett embryon hos dig,
    En hälft stöter du fram, en hälft sväljer du ner.
    Allt i ditt fädernesland med ångmaskiner bedrives;
    Käraste, skaffa dig snart en för din tunga också!

    Comment by Bengt O. Karlsson — 2012 09 11 13:53 #

  3. Till Bengt O Karlsson: Ja, så skulle det kunna vara. Men det fick jag inte fram ens när jag kontrollgooglade på OED. Och då kan man ju fråga sig om OED är en rimlig förkortning i ett svenskt korsord.

    Comment by Enn Kokk — 2012 09 11 14:22 #

  4. ”Sådan kan ha väst” var suveränt bra! Men ”OED” hittade jag lätt med Google.

    Comment by Lasse Hallenfur — 2012 09 11 21:09 #

  5. Det gäller att hitta korsordsmakare som associerar lite likt en själv. Ibland är det jättebra kryss i Svenskan, kulturdelen. VI-tidningen däremot har jag extremt svårt för. Har du testat det?

    Comment by Eva — 2012 09 11 21:39 #

  6. Till Eva Swedenmark: Vi har både Svenskan och Vi. Korsorden i Vi har jag aldrig testat, kanske för att vi i årtionden har sparat Vi, så småningom lagrat tidningarna på vinden i Öregrund.

    Comment by Enn Kokk — 2012 09 11 22:11 #

  7. Tack, Enn, för ditt engagemang i mina konstruktioner. Tråkigt att du inte gillar dem, men smak och tycke är olika och det är bra. Det som är perifert och udda för en lösare, kan vara begripligt och kul för en annan.

    Tråkigt att du spekulerar kring läsarreaktioner. Vad jag vet har jag aldrig blivit utbytt på grund av läsarreaktioner vare sig i Aftonbladet eller i någon annan tidning under mina 15 år som konstruktör och redaktör. I det här fallet åtog jag mig att konstruera ett antal svåra kryss när redaktionen bad mig om det, och det var aldrig meningen att jag skulle göra fler. På samma sätt har jag, liksom andra frilansande konstruktörer, i mån av tid, gjort olika punktinsatser med inslag åt olika redaktioner när t.ex. en konstruktör blivit hastigt sjuk.

    Jag har ingen avsikt att bråka med dig kring detta eller något annat du skriver heller. Jag råkade bara av en slump se mitt namn i ett av dina andra blogginlägg och blev förvånad. Sen blev jag faktiskt ledsen för att du skriver så mycket negativt om mig i flera inlägg. En blogg är ju ingen privat sfär.

    Jag har också läst mycket av alla gräsliga kommentarer och påhopp du fått utstå för dina inlägg kring integration, och jag hoppas att du inte låter dig tystas i sådana frågor av dessa fega dumheter som folk slänger ur sig.

    Vänliga hälsningar
    Mats Olsén.

    Comment by Mats Olsén — 2012 12 19 16:33 #

  8. Till Mats Olsén: Jag har ingen som helst privat relation till någon av dem som bidrar med kryss till Aftonbladet Kryss & Quiz – jag har bara redovisat mina reaktioner liksom jag gör det om böcker, musik, politik och andra ämnen. Andra kan självfallet tycka annorlunda än jag, men jag har alltså också fått medhåll, både om dina kryss och om annat. Och i fråga om dina Stjärnkryss har jag alltså inget ont att säga.

    För övrigt tål jag för egen del motargumentation i saklig ton, men när det kommer till rasism och upprepade påhopp i osaklig och ständigt högljudd ton, tryter ibland mitt tålamod, Annars är jag mycket liberal i synen på kommentarer.

    Comment by Enn Kokk — 2012 12 19 16:57 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^