Ålderns höst

27 augusti 2012 13:13 | Film, Mat & dryck, Media, Musik, Trädgård, Ur dagboken | 14 kommentarer

Det blåser, hårt och kallt, och i morse när jag gick ner till brevlådan för att hämta tidningarna var plattorna på gången våta. I slutet av veckan är sommarvistelsen i Öregrund slut. Birgitta ska tas in på Akademiska för sin klaffoperation, och sen följer en lång konvalescens. Själv ska jag försöka ta mig ut till sommarhuset åtminstone några gånger till för att ställa i ordning inför vintern.

Sommarvistelse och sommarvistelse – det har över huvud taget inte varit mycket bevänt med vädret under det som enligt almanackan är sommarmånaderna. Det har funnits perioder då jag knappt har gått ut annat för att handla mat i Konsum.

Också det känns tyngre och tyngre, bokstavligen. Att bära hem två fulla matkassar tar numera på krafterna; ofta ställer jag ner kassarna och vilar ett par minuter när jag har tagit mig upp för det lilla motlutet vid lekparken halvvägs hem.

Min kondis har gradvis försämrats allt sedan jag fick mina egna hjärtproblem och fick först pacemaker, sen stent inopererade. Den fysiska orken är en skugga av vad den en gång har varit, och numera är det en mödosam uppgift att kravlande på knä rensa mitt stora stenparti och sen, en balja i taget, bära i väg renset eller, inne i huset, veckostäda toan/badrummet.

I torsdags kväll, när vi på väg till fredagens kalas i Sala var inne i Uppsala och åt middag på en pizzeria i Tunabackar, blev stegen så tunga under den ganska korta vägen dit, att vi på vägen hem tog buss, en sträcka på två hållplatser.

Jag är en person som tidigare i mitt liv har sovit mycket gott på nätterna. Numera har jag en för män i min ålder inte ovanlig ålderskrämpa: jag måste under nattens lopp gå upp ganska många gånger för att kissa.

Tidigare har jag därefter lätt kunnat somna om. Riktigt så är det inte längre. Det händer ganska ofta, ibland varje natt, att jag känner en kvävningskänsla när jag ska somna om: andningsvägarna genom näsan känns, om inte helt täppta så i alla fall en smula blockerade. Ibland kan jag klara det här genom att lägga ett par kuddar på varann och sen somna om med huvud och delvis även rygg i lite högre läge.

Men ofta går inte det heller, och då har jag hittat en alternativ sovställning som fungerar: Jag tar på mig morgonrock och går över till TV-rummet, där jag sätter mig i min Lamino-stol med ett täcke runt fötterna. Där sover jag sedan sittande – den upprätta sovställningen tycks medföra att andningsvägarna genom näsan inte täpps till.

Ibland tänker jag lite sorgmodigt att det snart bara är huvudet (alltså bortsett från andningsorganen) som fortsätter att fungera klanderfritt. Och det är ju en lycka så länge man kan tänka, läsa, lyssna på musik, se film, äta.

Gärna också därefter skriva om det.

Också det går fortfarande bra, även om jag har en viss domning i ett par av fingertopparna på vänstra handen (liksom tidigare i tårna).

Jag har berättat för min husläkare om de här domningsbesvären, och hon har konstaterat att jag ändå har full känsel kvar i de här organen. Hon skickade mig också till Akademiska för undersökning, detta utan man där kunde avgöra vad som exakt är orsaken.

Men i den här åldern får man ju vara glad över att man över huvud taget lever.

14 kommentarer

 1. Vill tipsa om några saker: en väska på hjul, en s k Dramaten, för matinköp och annat. En liten trädgårdsvagn, nästan bara två hjul och ett högt hantag, som man sätter en trädgårdskorg på och drar t ex t komposten. Och en s k CPAP för nätterna. Det är en underbar liten apparat som via en mask blåser in luft i näsan. Man får den om man har andningsuppehåll, men jag tycker det låter som om du skulle ha nytta av en sådan. Det är jobbigt nog ändå att bli äldre. Man behöver få sova och slippa bära.

  Comment by Dorothea — 2012 08 27 18:58 #

 2. Bäste Enn! Det finns oftast lösningar på det mesta:
  1) Själv använder jag ”potta”, en 2-litersdunk med lock. Man behöver ej stiga upp ur sängen, vänder sig bara på sidan. Pss slipper man bli alltför klarvaken.
  2) Vissa kvällar när jag är för pigg för att somna tar jag ett kvarts sömnmedelspiller,Imovane. Man får dela själv. Detta gör att jag också lätt somnar om trots 3-5 kissningar. En ask med 30 piller räcker ca 1 år. Inget missbruk direkt.
  3) Pga kronisk nästäppa, så gott som hela livet, har jag alltid andats genom munnen, även när jag sover. Just nu provar jag en receptfri nässpray som heter Rhinocort, och som verkar lovande. Innehåller cortison.
  4) En cykel som man kan hänga matkassarna på. Finns säker stora påhängsväskor baktill. Cykeln ledes lämpligen.
  Mvh
  Lasse H

  Comment by Lasse Hallenfur — 2012 08 27 23:11 #

 3. Läser med intresse din betraktelse om vilka vedermödor som drabbar en på ålderns höst. I min fiskeklubb är vi ett gäng gubbar i din ålder som brukar träffas regelbundet och utbyta tankar och åsikter samtidigt som vi givetvis försöker fiska lite. Då och då är det någon som beklagar sig över någon krämpa. För en tid sedan fick vi en kommentar av en i gänget ”Jag har slutat att känna efter så mycket vad gäller mina krämpor. När jag vaknar på morgonen och det är mer som fungerar än inte då stiger jag upp och ser fram mot en ny dag”. Jag lever numera efter den devisen. Krämporna kvarstår givetvis men jag försöker att inte bry mig så mycket längre även om dom är ett hinder i min vardag.

  Comment by Kenneth Hansson — 2012 08 28 10:19 #

 4. INFO //

  Det är skamligt att socialister inte tagit ett dugg lärdom av historien sin, Sahlin kanske nu blir ordf för internationalen, lär dom sig aldrig dessa rödingar // Skamligt också att Estländare som Enn Kokk röstar rött med tanke på vad hans land genomlidit under sovjettiden men det finns tyvärr Estländare som springer Kremls ärrende dom är en skam för sitt land //

  Comment by Ann-Mari — 2012 08 28 13:17 #

 5. Till Ann-Mari: Det normala är väl att kommentarer ska röra den text de fästs vid.

  För övrigt verkar du aldrig ha läst vad jag tycker och har skrivit om kommunister.

  Comment by Enn Kokk — 2012 08 28 13:54 #

 6. Till Ann-Mari: Ett helt ovederhäftigt påhopp. Har ju ingenting med texten att göra och dessutom helt grundlösa insinuationer.
  Förstår inte hur du tänker när texten dessutom handlar om åldrande och sjukdom. Du visar verkligen avsaknad av medkänsla.

  Comment by Hans — 2012 08 28 14:53 #

 7. Vissa saker är svåra att göra något åt, andra är lättare. Andningshjälpmedel är en rätt så enkel åtgärd. Jag använder själv cpap, liksom de närmre släktingarna, och det visade sig att det gör stor nytta. Även om det inte är någon underkur så har mina vakna timmar fått mera kvalitet. Jag har blivit piggare.

  Men det finns goda skäl att diskutera igenom frågan med en kardiolog eller specialist i lungmedicin. Den där kvävningskänslan du skriver om, den kan eventuellt förklaras av ett åldrat hjärta snarare än av ihopfallande andningsvägar.

  Comment by Johan O — 2012 08 28 22:08 #

 8. Hej Enn. Du och jag är nästan jämnåriga. Känner igen dina krämpor och kämpar själv med flera av dem och några till.
  Gott råd: Köp en stor och rejäl DRAMAT = väska på hjul. Det har Anita och jag gjort och det var bland det bästa vi gjort.
  Hälsa Birgitta att jag håller tummarna för att hennes operationer skall bli lyckosamma/arne

  Comment by arne engkvist — 2012 08 29 14:12 #

 9. Hej Enn!
  Paul Frigyes här, gör ett radioreportage för P1 Medierna. Behöver prata om dig. Om Gamla Klara. Ring när du kan. Tack på förhand. Paul F/ 070-766 42 92

  Comment by Paul Frigyes — 2012 08 29 14:59 #

 10. Att bli gammal är ofta ett heltidsjobb.

  Förresten skulle Du passa utmärkt som värd för SOMMAR. Din bakgrund och din musikkunskap – det borde bli bra!

  Hälsningar
  Larserik

  Comment by Larserik Eriksson — 2012 08 29 15:46 #

 11. Tack alla vänliga och omtänksamma människor.

  Comment by Enn Kokk — 2012 08 29 17:36 #

 12. Till Paul Frigyes: Jag är ju inte i den åldern att jag var någon Klarabohem, men jag hann publicera några av dem i Aktuellt i politiken (s) innan de dog. Och på sextiotalet, när jag pluggade i Uppsala, förekom jag ganska ofta på Aftonbladets och Stockholms-Tidningens kultur- och debattsidor.

  Just nu är vi i färd med att packa inför flytten in till stan (Uppsala) på fredag från sommarhuset i Öregrund, men jag ringer dig när jag har gjort det.

  Comment by Enn Kokk — 2012 08 29 17:44 #

 13. Enn!
  Du kommer att få en chans att prata med den ende sanna Stockholmaren som pratar skånska!
  Jag menar Paul F, Palle kallad för vissa, en lysande skribent!
  Tat lugnt med flytten så vi kan ses på Koppra i höst nångång.

  Comment by Urban Sjölander — 2012 08 29 17:59 #

 14. Jag säger det väl igen då, att Enn som sommarpratare vore ett lysande val, precis som Larserik skriver. Johan Hakelius skrev en bitsk krönika om sommarens brist på intressanta pratare. För övrigt instämmer jag i krämpe- och sjukdomseländet, fast jag ”bara” är 56. Men det lilla livet erbjuder glädjeämnen, som tur är. Lycka till med flytt och operation. Din blogg är den sista jag släpper (fast nu orkar jag både läsa och skriva mer än bara för en månad sedan)! Jag blir både glad, upplyst och ibland uppretad när jag läser dig och kommentarerna här!

  Comment by Ann Christin Sandlund — 2012 08 30 12:08 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^