Svåra krysset, nu med Mats Olsén

20 augusti 2012 16:44 | Media | 9 kommentarer

Mats Larsson, som efterträdde Anna Hagberg som konstruktör av Svåra krysset i Aftonbladet Kryss & Quiz, fick i början mycket kritik för knappologiska kunskapsfrågor. Han skärpte sig dock och tog till sig kritiken, och trots enstaka återfall konstruerade han sedan svåra kryss, som ändå var lösbara för en hyggligt allmänbildad korsordslösare. När han i somras blev uppsagd från uppdraget att göra Svåra krysset, vädjade han rent av till mig om stöd och fick det, dock utan att det hjälpte.

I den stora specialtidningen Aftonbladet Kryss Sommar återkom min gamla favorit Anna Hagberg som konstruktör av en hel rad Svåra krysset, och jag löste dem alla i ett enda långt glädjesvep.

Det betydde dock inte att hon återfick sitt gamla jobb som konstruktör av Svåra krysset i Aftonbladets ordinarie kryssbilaga. Där fick i stället Mats Olsén uppdraget.

Mats Olsén har länge i varje nummer av Aftonbladet Kryss & Quiz stått för två fasta ingredienser. Dels har han gjort det tämligen enkla Hitta orden. Dels har han gjort den lite svårare men ändå lösbara ordflätan Bikupan. Den har jag dock kritiserat för det myckna användandet av konstifika ord, ibland inte ens kända av en profesionell ordbrukare som jag.

Nu har han också anförtrotts uppgiften att konstruera Svåra krysset, och jag har redan fått en kommentar här på min blogg om att han med hästlängder slår Mats Larsson när denne var som värst.

Mats Olséns första svåra kryss kom under en period då jag hade mycket annat för händer, men jag vill vara ärlig och erkänna att där fanns nycklar som jag inte lyckades knäcka, faktiskt inte förstår ens nu då svaren har publicerats.

Att jag är inne på det här spåret beror på att Mats Olsén verkar ha en viss kärlek för även för hyggligt geografikunniga – jag gick i skolan på fyrtio- och femtiotalen och var i pojkåren frimärkssamlare – okända domäner. PÅ DEN GRÖNA ÖN ska bli NAAS – jag klarade det genom att googla – men på Google läste jag också att det är en ort med 16.000 invånare. Ska man kunna alla småorter på Irland?

DALÄLVEN ska bli NAMSEN – jag klarade till slut även det. Förklaringen är att den norska älven Namsen går genom Namdalen. Vad jag minns lärde vi oss aldrig namnet på Namsen på den tiden då geografi fortfarande var ett viktigt ämne i skolorna.

Religion – kristendomskunskap och därmed i någon mån även en del om judendomen – pluggade vi också i skolan på min tid. Visserligen finns det en hel del turkar i dagens Sverige, men hur många av er övriga vet, att det i Turkiet finns en Adam-gestalt vid namn ADNAN? Nyckel: HAN FRÅN TURKIET.

Och ni är väl förtrogna med egyptisk mytologi och vet att BLEV BRORSANS FRU ska bli NUT?

Mats Olsén förefaller att ha en stark kärlek till mycket ovanliga ord, vilket vi redan tidigare har fått exempel på i hans Ordflätan. TROP till exempel är ett ord som används i klassisk retorik, liktydigt med att säga något genom att använda ett annat slags utsaga än den direkta, vilket i Olséns nyckelvariant blir GÅR RUNT HET GRÖT (vilket i det här fallet alltså inte ska bli KATT).

ÄR KANSKE STIFTETS ADRESS ska bli PUTIG. Även om det är långsökt kan det här handla om läppstift och läpp.

Långsökt förefaller mig dock nyckeln VÄCKER UPPSEENDE, som ska ge svaret ESRANGE.

Det är lösbart liksom en del förkortningar – jag hatar dem i korsord – som LAN (Local Area Network) = ORSAK TILL PARTY. Något IMCO (= I OMTALAD KRASCH) minns jag dock inte.

Och minns ni alla skådespelerskan ANN Miller?

Mats Olséns svåra kryss i numret därpå lyckades jag dock efter viss möda lösa.

Men det är inte roligt ens när man klarar det. Bra korsord kan förutsätta ordfantasi – som Sarah Kinmans Tvetydigt – och/eller hyggligt bred allmänbildning.

Knappologiska konstruktörer ger jag inte mycket för.

9 kommentarer

 1. Vi har gjort samma erfarenhet. Det är inte roligt, när man inte ens förstår, när lösningen kommer. Jag tänker på ”Stiftets adress=putig”.
  Inte finns det heller någon kommunikationsmöjlighet med konstruktörerna.

  Comment by Anne Marie Tålig — 2012 08 27 11:11 #

 2. Hej! Kanske kan jag tycka att du är orättvis i din kritik, när jag nu läser igenom alla nycklar och svar i detta kryss, där det verkligen inte vimlar av hopplösa ord. Men alla har vi olika smak och tycke. Däremot vill jag kommentera Anne Marie Tåligs inlägg, eftersom där insmugit sig ett fel. Nyckeln är ”Är kanske stiftets adress” och då blir svaret ”putig” mer begripligt. I alla fall för dem som använder läppstift.
  Vänliga hälsningar
  Mats Olsén.

  Comment by Mats Olsén — 2012 12 19 8:34 #

 3. Till Mats Olsén: Det sista lyckades jag ju själv, som framgår av texten, lösa. Och jag gav ju ett antal konkreta exempel på vad jag kritiserade; min kritik var verkligen inte allmän. Jag tyckte då, och jag tycker fortfarande, att nycklarna ofta var för långsökta, liksom jag allmänt – inte bara i ditt fall – hatar förkortningar som svar i kryss.

  ”Stjärnkrysset”, som du gör numera, löser jag utan större svårigheter. Alltså har jag inte haft någon anledning att bråka, även om jag gillade Anna Hagberg som konstruktör av detta kryss.

  Comment by Enn Kokk — 2012 12 19 11:45 #

 4. Hördu.. Mats Har du glömt att skriva in Kronärtskocka i jordbrukssökord (kryss o knåp nr.9 -2012 ? ;)

  Comment by Torbjörn Liew — 2012 12 20 13:09 #

 5. Torbjörn: Kanske en krånglig plats detta att kommunicera kring olika tidningar på, det är mycket enklare och säkrare att höra av sig till respektive redaktion och fråga. Men om det är ett av bildorden du syftar på, så ger bilderna just var sitt ord att fläta in. Och, jo, de finns med i mönstret. Lycka till! :)

  Comment by Mats Olsén — 2012 12 20 13:20 #

 6. Jag vidhåller, med en dåres envishet att SvD har fullständigt överlägsna korsord. Jag hoppas verkligen att du inte ¨censurerar dessa av politiska skäl-

  Comment by Åke F — 2015 06 20 20:11 #

 7. Till Åke F: Vi är själva SvD-prenumeranter, så varför skulle jag göra det?

  Comment by Enn Kokk — 2015 06 20 20:32 #

 8. Ok. Men jag har hsr sldrig hört något erkännande av dig för sådana korsordsnillen som t.ex Bertil Geijer

  Comment by Åke F — 2015 06 20 20:44 #

 9. Till Åke F: Jag har aldrig skrivit om korsordskonstruktörer i allmänhet, uteslutande recenserat Aftonbladet Kryss & Quiz, oftast kritiserat den för dess många tabbar.

  Comment by Enn Kokk — 2015 06 20 21:18 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^