Sommar i P1 med Marie Göranzon

18 augusti 2012 15:50 | Deckare, Film, Media, Musik, Politik, Teater, Ur dagboken | 2 kommentarer

Marie Göranzon är rimligen en av Sveriges mest kända skådespelerskor. De som inte själva har sett henne på Dramaten har kanske ändå sett henne i TV-uppsättningen av Ingmar BergmansDen goda viljan”, och ännu fler har säkert sett henne i de många Beck-filmer som har visats i TV. Andra har kanske i kvällstidningarna läst om hennes dramatenbråk med Mikael Persbrandt.

I sitt Sommar-program i dag berättade Marie Göranzon om konflikter och påfrestningar men var ganska återhållsam med att till exempel namnge kolleger som hon tyckte hade burit sig klandervärt åt. Dock inte genomgående: Ingmar Bergman fick retroaktivt sina fiskar varma i historien om en efterfest efter en premiär, då den utvalda ”gräddan” i ensemblen var bjudna på middag i en restaurang, dit även hon och hennes make råkade gå.

Marie Göranzons berättelse om sitt liv inom teatern var genomgående intressant och framfördes med den mycket rutinerade skådespelerskans hela briljans.

Möjligen tyckte jag att hon, på grund av tidiga upplevelser på Dramaten av delar av gänget bakom Fria Proteatern, var för snål i bedömningen av dem.

Musikaliskt bjöd hon likväl på musik ur periodens livskraftiga, vänsterpräglade proggtradition, sådant som Ted StrömsVintersaga” med Monica Törnell och Mikael Wiehes insjungning av Björn Afzelius’ och Silvio Rodriguez’Sång till friheten”, även äldre nummer i samma radikala sångtradition: Lars Forssells och Leo FerrésSäg vad ni vill” i insjungning av dramatenkollegan Ulla Sjöblom och Karl GerhardsEn katt bland hermelinerna”.

Men vi fick också lyssna på andre maken Jan Malmsjö, Frank Sinatra och Evert Taube (”Calle Schewens vals”) och en befriande respektlöst lång radda av låtar av och med Olle Adolphson: med Adolphson själv ”Gustav Lindströms visa”, ”Grön kväll i Margretelund”, ”Råd till dej och mej” och ”Det gåtfulla folket”, med Eva DahlgrenMitt eget land” och med Tommy KörbergNu har jag fått den jag vill ha”.

Jag gillade det här programmet – ett av sommarens allra bästa – både för dess frispråkiga och intelligenta ton och för dess musikval.

2 kommentarer

  1. Sommarens allra bästa Sommar enligt mig. Suveränt.

    Comment by Helene G — 2012 08 19 10:03 #

  2. Jag är av samma åsikt. Det blir naturligtvis bättre med en bra och skolad radioröst, man behöver inte vara skådis, men några värdar har varit plågsamt ovana vid att tala i radio. Hon är intressant ur flera aspekter, med sin bakgrund, sin karriär och sympatiska framtoning, utan att vara mjäkig. Jag älskade hennes östgötska. Jag bakade pizza och njöt.

    Comment by Ann Christin Sandlund — 2012 08 19 10:44 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^