Sommar i P1 med Lotta Schelin

16 augusti 2012 15:42 | Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Eftersom mitt intresse för fotboll (och all idrott) är lika med noll – och det gäller i lika mån manlig och kvinnlig – hade jag i dag stora svårigheter att ta mig igenom Sommar-programmet med Lotta Schelin. Naturligtvis förstår jag som anhängare till jämställdhet hennes upprördhet över den annorlunda och nedsättande behandling, som hon gav exempel på från framför allt Frankrike där hon nu är proffs, av kvinnliga fotbollsspelare, men mig lyckades hon ändå inte tända för fotbollen i sig. Och så mycket mer än fotboll innehöll ju inte hennes program.

Dess värre är jag heller inte fan till en av hennes andra passioner, att komma för sent.

Ofta brukar man i såna här fall kunna kompensera sig med musiken. Men den musik hon spelade var heller inte min musik. Med ett undantag: Eva DahlgrensÄngeln i rummet”.

I årets serie Sommar-program har jag noterat det höga antalet av dels invandrare, dels idrottsstjärnor. Inget ont om någondera kategorin – jag är ju själv för övrigt invandrare – men borde man inte i första hand välja Sommar-pratare som kan göra intressanta program med varierad och bra musik?

6 kommentarer

 1. Det där är vådan av den identitetspolitik som strikt bedrivs av Sveriges Radio, Enn. Urvalet är genomkvoterat med avseende på kön, ålder, yrke, etnicitet m m. Det innebär ju också, på sätt och vis, att SR blir immuna för kritik. Jag håller dock med dig i din kritik även om den är, som påpekats, ogiltig. (Jag har nyligen läst Orwells ”1984” och han var verkligen dagens politiska situation på spåret även om han egentligen beskrev politiken bakom järnridån. Hans term nyspråk kan jämföras med den liberala politiska korrektheten).

  Comment by Jan — 2012 08 16 19:13 #

 2. Till Jan: Jag har till och med några gånger nu i sommar funderat över om sommarprataren själv verkligen själv har valt all musiken. Alltså: om man nu av någon anledning har valt en sommarpratare som visar sig ha mycket torftig musiksmak – är det då i själva verket producentens skivval vi, åtminstone delvis, får ta del av?

  Comment by Enn Kokk — 2012 08 16 20:16 #

 3. Jag har för mig att tidernas mest(?) populära sommarpratare Torsten Ehrenmark fullständigt struntade i vilken musik som spelades i hans program. Jag vet inte orsaken, men misstänker att det var ointresse.

  Comment by Åke F — 2012 08 16 21:42 #

 4. Till Åke F: Han har ju haft åtminstone några konkurrenter.

  Jag vet inte hur det var med den saken, men för egen del är jag skeptisk till att låta någon annan göra halva programmet.

  Comment by Enn Kokk — 2012 08 16 21:49 #

 5. Till Enn. Visst har han haft konkurrenter. Skulle vara intressant att ta del av din topplista. Själv kommer jag aldrig att glömma en solig eftermidag på altanen med Lars Molin.

  Comment by Åke F — 2012 08 16 22:15 #

 6. Till Åke F: Lars Ulvenstam till exempel gjorde utmärkta program. I hans fall minns jag för övrigt – jag kände honom – att han kontaktade mig inför sitt allra första Sommar-program och bad om råd om musiken i programmet. Problemet var att jag för min del då, liksom nu, befann mig på landet.

  Bo Strömstedts program var också hörvärda. Och så gjorde Pär Rådström, ensam, ett slags föregångare till Sommar-programmen.

  Sen har vi ju genom åren hört en mängd personer, som bara har fått göra något enstaka program. När min hustru gjorde sitt enda Sommar-program, var jag henne en smula behjälplig med att plocka fram bra inspelningar av låtar, så om det ska inte jag yttra mig – men efter programmet blev hon uppringd av en känd radioveteran som berömde henne.

  Comment by Enn Kokk — 2012 08 17 8:45 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^