Sommar i P1 med Hannes Holm

4 augusti 2012 15:38 | Barnkultur, Film, Media, Musik, Ur dagboken | 1 kommentar

Jag har Hannes HolmsAdam & Eva” (1997) hemma i filmhyllan och minns den som en flyhänt gjord relationsfilm – men skulle någon i dag be mig berätta handlingen, skulle jag gå bet.

Också i hans Sommar-program i dag fanns det både roande och i något fall intressanta inslag, men jag är inte säker på att jag kommer att minnas dem heller om ett tag. Det här att han har jobbat som badvakt tillsammans med John Ausonius, känd som lasermannen, var ju onekligen intressant, men vad – utöver att Holm kunde vidimera att Ausonius hade en oböjlig personlighet – gav det här egentligen?

Historierna från barndomen – till exempel om hans reaktion på en karaktärsattack från en klasskompis – gav en bild av en människa som anpassar sig i stället för att gå sin egen väg, och trots minnesbilderna av hur han avvisade förslag från Jan Stenbeck stannade det kvar ett intryck av att han har halkat in på både det ena och det andra på ett bananskal.

Han kunde till exempel inte bli sjökapten, eftersom han är färgblind. Men så halkade han in i filmbranschen genom en slump, och där har uppenbarligen hans färgblindhet inte hindrat honom från att göra spelfilmer i fyrfärg.

Allt det här borde ju ha vållat honom trubbel, för att citera titeln på den Olle Adolphson-låt med Monica Zetterlund han spelade.

Just ”Trubbel” fick mig att spetsa öronen när den spelades, men inte heller musiken i programmet grep tag i mig när den spelades. Ändå innehöll Holms spellista ganska mycket som normalt talar till mig: Wilhelm Peterson BergersFrösöblomster”, Nathan Söderbloms psalm ”I denna ljuva sommartid”, The Ark, Kim Larsen, KSMBs roliga version av ”Rövarnas visa”, Lars WinnerbäcksTill det sista havet”, Per GesslesFlickorna på TV 2”, Bernt Stafs underbara ”Familjelycka” och Gunde Johanssons version av Dan AnderssonsOmkring tiggarn från Luossa”.

En, antar jag tillfällig, länk tillbaka till gårdagens sommarprogram med Ebbot Lundberg var att vi fick höra en låt med The Soundtrack of Our Lives.

1 kommentar

  1. Jag lyssnade med större behållning än du på Hannes Holm men det kan bero på att jag ibland kände igen mig själv i hans hållning till saker och ting som vad jag beskrevs med åtskillig självironi.
    Men en invändning har jag, petig som jag ibland kan vara. Det var inte Gunde Johanssons version av Tiggarn från Loussa som framfördes, det var Hootenanny Singers med en fullkomligt oengagerad Björn Ulvaeus som sångare. Både jag och Lill tvivlade på att han visste vad han sjöng om. Ytterligare ett skäl till att jag uppskattade Holms sommar var att jag en gång för länge sedan tillbringade några sommarveckor tillsammans med Fleming Broman som Peter Dalle spelade med sådan bravur i Himlen är oskyldigt blå. Den vistelsen slutade för Bromans del med att vår kompis Per Gröndahl kom till huset där vi var och sa: Hej, jag heter Per och jobbar på tingsrätten. Fleming försvann innan solen gick upp nästa morgon och hördes aldrig av igen.
    Många hälsningar!
    Hans O

    Comment by Hans O Sjöström — 2012 08 05 22:15 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^