Sommar i P1 med Lars Lerin

29 juli 2012 15:36 | Konst & museum, Media, Musik, Ur dagboken | 9 kommentarer

Lars Lerin är en av Sveriges främsta akvarellmålare. Jag har bara besökt Sandgrund i Karlstad på den tiden det var dansrestaurang där, men jag vet att det numera inrymmer ett Lars Lerin-museum och har noterat, att hans utställning på Waldemarsudde i Stockholm hade mer än 100.000 besökare.

Vägen till de här framgångarna var milt sagt krokig, och han berättade själv i sitt Sommar-program i dag om sitt knepiga förhållande till konststudierna i Göteborg.

Under en stor del av sitt liv har han, berättade han, också plågats av social fobi – människor, situationer och miljöer har fått honom att fly. Dels i fysisk mening, som när han omedelbart åkte hem igen när han som ung fältbiolog hade följt med på en resa till Island. Dels med hjälp av läkemedel och alkohol – han berättade både om detta och om hur han till slut, med hjälp av behandling, lyckades bryta sitt drogberoende.

Det som främst stack ut i hans program var dock berättelsen om hans homosexualitet – en enda kyss hade han fått av en kvinna, Monica Zetterlund, men det var en kompiskyss; han hade till och med försökt förhindra den genom att försäkra att han inte var intresserad av kvinnor. Den här berättelsen började, utan förklaringar, med hur han, efter tips från och förmedling av en vän, träffade sin blivande man, den brasilianske dansaren Manoel ”Junior” Marques – till det säregna med det här mötet, på en flygplats här, hörde att Lerin inte talade portugisiska och Junior inte svenska. I sitt program berättade Lerin om hur han flera gånger i sitt liv har tvärbackat från relationer, och även i det här fallet tog det tid innan det ville sig. Junior fick åka fram och tillbaka flera gånger innan det blev förlovning och till slut äktenskap av.

Först så småningom la Lars Lerin fler klargörande pusselbitar till sitt livs sexuella sida: berättade om tidig lust att klä ut sig till flicka och om hur han tillsammans med en ung pojkkompis, uppenbarligen med samma läggning, med hjälp av gummibollar som bröst lurade gubbar på ålderdomshemmet.

Men ska jag vara alldeles uppriktig tycker jag nog ändå inte att jag riktigt fick grepp om personen Lars Lerin, varken hans fobier eller sexuella preferenser. Och inte tyckte jag att jag kom honom närmare genom berättelserna om besöken i Juniors hemland, Brasilien: färgrika som gjorda av en målare (och det är ju Lerin) men med bilder av en verklighet som jag delvis tycker är motbjudande.

Hans musikval rymde både sådant som inte står mitt hjärta nära – Queen, Diana Ross, Pretenders – och annat som jag gärna lyssnar på: Ruben Nilsson (”Sjukbesök”), John Lennon, Chet Baker med flera, George Harrison, Bob Marley och så Värmlands lingonris i ett cocktailglas, Monica Zetterlund.

9 kommentarer

 1. Tycker du sammanfattade så bra att jag bara kan hålla med. Dessutom tycker jag personligen att ens sexuella läggning skall vara en privatsak. Men där tycks jag inte vara i paritet med vår
  tid då Pride börjar kommande vecka. Får väl kalla
  mig konservativ då och en del skulle kanske lägga till homofob. Men då tror jag inte dom förstått vad jag menar.

  Comment by Bo Grahn — 2012 07 29 23:10 #

 2. Enn, jag har en teori om att vår musiksmak till stora delar definieras i 10-20 årsåldern. Sedan läggs det säkert till som dras bort, men stommen är s a s förankrad. Därför denna oförståelse generationer emellan. Håller du med?

  Comment by Jan — 2012 07 30 2:00 #

 3. Till Jan: Många grundläggande musikupplevelser kommer säkert då. Men för egen del har jag nog också därefter lyckats addera ganska mycket till det som är min musikaliska plattform. Mina barn har till exempel betytt mycket för att jag skulle hitta ny musik.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 30 8:57 #

 4. Till Bo Grahn: Sommar-programmen är ju tänkta att kunna vara starkt subjektiva, och liksom många heterosexuella sommarpratare ofta nämner sitt livs stora kärlek, är det väl rimligt att homosexuella sommarpratare gör likadant.

  Comment by Enn Kokk — 2012 07 30 9:15 #

 5. Titta på denna så kanske du ändrar dig om Queen:

  http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=sDUmT3wm-0A

  Comment by Gunvor — 2012 07 30 15:41 #

 6. En liten hälsning från skogen utanför Märsta.
  Jag skulle skriva mycket efter den här tystnaden men jag skulle också vilja slå ett slag för Queen som jag tycker är något av det bestående i den generationens musik. Lyssna till exempel på Bohemian Rhapsody. Eller försök hitta Barcelona där Freddie Mercury sjunger tillsammans med Montserrat Chevalier.
  Anders Wikman orkade jag inte lyssna på trots hans hyfsade musikval. Men pladdret mellan skivorna var påfrestande ointressant och långt. Mer senare.
  Hälsningar
  Hans O

  Comment by Hans O Sjöström — 2012 08 03 11:39 #

 7. Skall när jag imorgon anländer de Ångermanländska skogarna gå upp till”musikrummet” där en försvarlig hög med skivor, å då menar jag LP-skivor, ligger redo och där QUEEN finns i de flesta volymer i utgivningen. Sedan blir det allsköns lyssnande. Har ett par flyttkartonger med klassiskt som tyvärr aldrig riktigt kommer in i husets samlingar, de har blivit ”liggande” i källaren….förlåt…..

  Comment by Urban Sjölander — 2012 08 03 12:30 #

 8. Jag vill gärna fylla på Queen-hyllningarna (som jag delar!) med ett musiktips. Queen-musiken har via kompositören Tolga Kashifs blivit till en symfoni, som blev mycket, mycket spännande och hörvärd. Här på Spotify:

  http://open.spotify.com/track/1MXirs20RX0yxt3PqMGcH7

  Comment by anita l — 2012 08 03 12:47 #

 9. Till Gunvor, Hans O Sjöström och Anita Lindblad: Jag lovar att lyssna mer på Queen. I dag har jag dock varit upptagen av annat: Jag har en längre tid varit utkastad från internetåtkomst och fått skriva min blogg från hustruns del av den gemensamma datorn. Dessutom har tangentbordet konstrat – det har med ojämna mellanrum inte gått att skriva på det. I dag har vi haft en ung reparatör från Östhammar här, och han har dels bytt tangentbord, dels gett mig bloggen tillbaka på mitt eget konto. När Telia har skivkat begärda uppgifter, kan jag till och med läsa min e-post igen, vilket jag inte har kunnat på hela sommaren.

  Comment by Enn Kokk — 2012 08 03 15:13 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^