Melodikrysset nr 13 2009

28 mars 2009 11:59 | Barnkultur, Deckare, Film, Media, Musik, Politik, Ur dagboken | 17 kommentarer

I dag har jag gått bet på en fråga, märkligt nog den som efterlyste första ordet i en Taube-visa. Jag har nämligen allt Evert Taube har gett ut på skiva plus en hel binge sångböcker med hans texter. Den här melodin kände jag inte spontant igen, och jag skulle förstås, om jag ägnade tid åt att leta, till slut kunna knäcka den här frågan. Men jag har inte tid – i eftermiddag ska jag på premiär på Uppsala stadsteater, och i kväll kommer Birgitta hem från en veckolång UNICEF-resa till Albanien, så jag har massor av annat att göra. Så jag får nöja mig med att gissa. Det sökta ordet börjar på N och har två bokstäver. Det mest troliga svaret är nu (men det skulle också kunna vara ni eller nå eller rent av ny). /Taube-sången heter ”Morgonsång på Baggensfjärden”, påminner mig genast två av mina läsare. Och den börjar med ”nu”, så jag har inte vilselett någon. Tack!/

I dag spelade Eldeman även en ny trubadur, som jag inte kan, men ledbokstäverna ledde mig till Björn Rosenström, som mycket riktigt har gjort en låt med den märkliga titeln ”Splitter nya blåa glänsande sockiplast”.

Rosenström har jag själv inte lyssnat på. Däremot har jag hört en hel del barbershop singing – bland annat hade jag under en period en sekreterare som utövade sådan, bland annat vid några personalfester, givetvis då inte ensam, vilket inte går i barbershop.

Gioacchino Rossini (1792-1868) är mig också mer bekant än nämnde Rosenström, detta eftersom jag genom åren har varit en ganska flitig gäst på Operan.

Numera deltar ju till och med operasångerskor (och vinner!) Melodifestivalen, men det var inte Malena Ernman vi hörde i någon av dagens två melodifestivalfrågor. För min del mindes jag varken Carolas ”Evighet” från 2004 eller ”Visst finns mirakel” från 2008 med Suzzie Tapper utan att stödgoogla.

Då är jag bättre på äldre schlager, sådana där som för evighet fäster sig i melodiminnet. Ett exempel från dagens melodikryss är ”Isabella” där man får åka på en bicycle gjord för två.

Men Melodikrysset skulle inte vara Melodikrysset om där inte också serverades färskare varor, både ”Bang Bang” med Marit Bergman och ”The Party Pleaser” med Per Gessle. Tiden får väl utvisa hur länge de lever.

En som har trotsat tidens tand väl är den jubilerande Owe Thörnqvist; jag brukar träffa honom på landshövdingens hedersupplänningsmiddagar, eftersom min hustru också tillhör skaran av hedersupplänningar. Och visst är många av Owes skapelser, bland dem den i dag spelade ”Rumba i Engelska parken”, still going strong.

En annan kär gammal bekanting är ”I natt jag drömde”, Cornelis Vreeswijks svenska version av kanadensaren Ed McCurdys ”Last Night I Had the Strangest Dream”, som här skulle ge kryssordet dröm. Du kan läsa mer om Cornelis ovan under Kulturspegeln, Musik. Texterna finns under Kulturspegeln, Sångtexter.

Också Pekka Langer hade för övrigt starka och långvariga band till Socialdemokraterna. Hans tidningsbana före radiotiden omfattade bland annat Folkbladet (s) i Norrköping och salig Afton-Tidningen, AT, i Stockholm. Han ställde också upp i socialdemokratiska valannonser. Här efterlystes dock, med hjälp av signaturmelodin, Mel Powell i ”Anything Goes”, hans legendariska radioprogram ”Natttuppen” med tre t i rad. Under min skoltid i Sundsvall satt jag som klistrad vid radion hemma i Juniskär, när Natttuppen sändes.

Ännu tidigare under min levnad i Juniskär brukade vi ungar ofta sjunga ”Min hatt den har tre kanter”, den som i tyskt original heter ”Mein Hut der hat drei Ecken” (fast det visste vi inte då).

Kvar att redovisa då är dagens TV-serie, ”The Saint”, på svenska ”Helgonet”. Den följde jag verkligen så ofta jag kunde. Min dotter Kerstin har nyligen köpt den i DVD-box, så jag ska fråga henne, om den fortfarande håller.

17 kommentarer

 1. Hej!
  Taube visan kan vara Morgonsång på baggensfjärden.
  Lyssnar man på melodin så kan texten passa in.

  Comment by Staffan Widen — 2009 03 28 12:17 #

 2. Då kan jag tala om att Taubesången heter ”Morgon på Baggensfjärden”:

  Nu ristes gren och skälver löv
  Nu kommer bris, nu kommer bris!
  Emellan böjda trän vi skymta Baggensfjärden
  Nu knarra blockar, sträckas tåg
  I morgondis, i morgondis
  Jungfrulig, daggbestänkt, uppväckt ur dvala världen

  Comment by Bosse — 2009 03 28 12:19 #

 3. Till Staffan Widén och Bosse: Tack! Inte för att jag någonsin skickar in svar, men det är alltid kul att få frågetecken uträtade.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 28 12:24 #

 4. Tack! För natttuppen hade jag aldrig kunnat gissa, vet inte att jag har hört det på radion. Jag kanske var för liten då eller inte född!? Men Pekka Langer känner jag till.//MariaV

  Comment by Maria — 2009 03 28 13:19 #

 5. Till Maria: Natttuppen gick 1952-1959. Jag vet inte om du var född då. Men du kanske vet.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 28 13:56 #

 6. Jag kan svara på en gång här, pappa. Helgonet är väl så där, ärligt talat. Ingen vidare plot, men rätt kul att se på och snyggt när man gillar 60-tal. Vinjetten är allra snyggast och coolast så klart, och så är det kul att varje avsnitt inleds med att någon känner igen honom och säger att det är ju den berömde Simon Templar, och så zoomas hans ansikte in och det dyker upp en gloria ovanför hans huvud. Det duger bra att rensa skallen med ett avsnitt innan man ska sova.

  Comment by Kerstin — 2009 03 28 16:28 #

 7. Till Kerstin: Den här TV-serien med Roger Moore gjordes ju innan du var född. Hur har du fått ett förhållande till den? Gick den i repris i svensk TV? Eller är det bara ditt sextiotalsintresse som nu har fått dig att se ”Helgonet”?

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 28 18:51 #

 8. Kokk. Men hur var det med den där serien om John Drake då, ”My name is Drake, John Drake” och så något med att när något händer kallar man på mej. 60-tal också. Minns du den?

  Comment by Olle Björklund — 2009 03 28 21:08 #

 9. Till Olle Björklund: Serien hette ”Ett fall för John Drake” här i Sverige. Själv har jag mycket vaga minnen av den – på mig gjorde den inte alls samma intryck som ”Helgonet”.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 28 21:58 #

 10. Tusen tack för hjälpen med ”Morgonsång på Baggensfjärden”! Hjärnasmälta….

  Comment by Tulipanamamman — 2009 03 29 13:18 #

 11. Hej Enn! Vill bara berätta att jag länkat till dig i samband med att jag skriver på min blogg om Phil Ochs. Vänliga hälsningar

  Comment by Eva Swedenmark — 2009 03 29 19:31 #

 12. Till Eva Swedenmark: Ber att få tacka för din text plus länken. Mina egna läsare kan gå upp under Kulturspegeln, Musik, och hitta den text vi talar om.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 29 21:33 #

 13. Unge man! (Jag är född 1934)
  På tal om rumban i engelska parken kan du läsa en underlig historia på min blogg, om en man som i en hiss i Istanbul hörde denna låt! Du hittar den under rubriken Ella i hiss dur, jag fick till och med svar av Owe himself. Men någon klarhet fick jag inte.

  Comment by Åke Cato — 2009 03 30 8:31 #

 14. Till Åke Cato: Gamle man! (Jag är född 1937.)

  Jag hade läst din egen text men inte kommentarerna. Intresseväckande, som sagt – men Owe sjäv bringar ju heller ingen klarhet över fallet.

  Comment by Enn Kokk — 2009 03 30 9:33 #

 15. Vill bara påpeka att Evighet är från 2006. År 2004 vann ju Lena philipsson med Det gör ont. (Där har du mitt specialområde)

  Comment by Charlotte — 2009 04 04 10:15 #

 16. Till
  Enn och andra kloka läsare av hans blogg vänder jag mig för att få klarhet i en fråga:
  Visst röstades ”Isabella” fram som Århundradets Schlager under en serie program som Gnesta-Kalle gjorde på 60-talet? Kan någon bekräfta detta märkligt tidiga avgörande, århundradet var ju långt ifrån slut…, men låten är bra.
  Arne, Frösön

  Comment by Arne Nilsson — 2011 01 07 22:52 #

 17. Till Arne Nilsson, själv har jag bestämt för mig att det var ”Gotländsk sommarnatt” som vann.
  Men det ordnades kanske mer än en omröstning?

  Comment by Mats Rosin — 2011 01 08 19:03 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^